Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Подготовка за сериозен принт - тестови кадри и т.н.
Автор: ATHOM   
Дата:   25-10-16 15:12

Здравейте,

отварям темата с въпрос - как печатате (до какъв размер), тестов готов кадър, когато не сте сигурни какъв физически носител ще е най-добър за отпечатаното копие?

В условието на задачката имаме разнообразни кадри - ЧБ, цветни, пейзажи, стрийт, както и различни клиенти/локации (т.е. различен тип медиа може да бъде по-подходящ), но НЕ ГОВОРИМ за серийно производство.
Също така, крайните изделия ще са с размери, които не позволяват тестване, говорим за себестойност на изработка от порядъка на 150лв.

Изходните файлове са около 25мпикс, с малки отклонения (квадрати и леки кропове отклоняващи се от 2х3).

Досега съм печатал само на хартия, и то доста отдавна, когато нямаше голямо разнообразие. Съответно едно с едно тестово копие 20х30 от дадено студио, можех да очаквам сходен резултат в продължително време.

Доколко е възможно едно тестово копие с размери 20х30 (30х45) да предаде усещането, което голямото финално копие (60x90 до към 80х120) ще дава? Тъй като има голямо разнообразие от хартии, канаваца, винили, определено мисля е добре да се тестват няколко носителя преди да се вземе крайно решение. Обаче това струва пари, които когато трябва да се направят по 2-3 копия на брой изделие бързо се натрупват.

Отговори на това съобщение
 Re: Подготовка за сериозен принт - тестови кадри и т.н.
Автор: itilien   
Дата:   25-10-16 15:34

тестове за острота (шарпване), осветеност и цветове можеш да правиш на части от снимката, дори доста по-малки от 20х30. Правиш си един колаж от представителни парчета от снимките в крайната резолюция и ги печаташ на различни медии.

Дата:   25-10-16 15:45

Доста добра идея, не се бях сетил!

Забравих да поясня горе, пък се оказа че не мога да едитвам първи пост - присъщо на неопитен в материята човек, подадох крайна цена към клиентите, без да калкулирам тестови копия, съответно въпросните ядат от печалбата.

Автор: BXMarkov   
Дата:   25-10-16 15:50

Едит, докато съм писал ти си споменал,че са за продажба.
Аз лично съм печатал основно за собствени нужди и по-рядко продажба на файл на клиент. Когато продавам файл и ако работя с клиента за първи път, преди това за свое спокойствие правя отпечатък с големина поне 2/3 от бъдещият размер печат, за да съм сигурен в резултата, ползвам едно и също ателие в резултатите на което съм сигурен на 90%, 100 е невъзможно. Да плащам за сигурността, но инвестицията се връща. При хора, с които съм работил е ясно и аз и те знаят какво могат да очакват, тогава правя 2-3 контролни копия ако става дума за около 15-20 кадъра с различни условия.

Публикацията е редактирана (25-10-16 15:52)

Дата:   25-10-16 15:53

BXMarkov, продажба готови копия на клиенти.

Различни кадри, различни локации, различна осветеност и т.н.

Автор: BXMarkov   
Дата:   25-10-16 16:33

Да, доста сложна задача ти се очертава. Всеки случай съвета ми е винила да го изключиш освен ако не е за външно излагане в големи размери. За мен хубави резултати основно дават "арт" хартиите и канавата, но явно ще трябва да решиш за всеки кадър индивидуално.
Идеята на Итилиен ми се вижда добра и ще излезе най-евтино за определяне на вид хартия и приблизително качество.

Автор: itilien   
Дата:   25-10-16 17:39

Малко повече детайли как съм го правил - решавам, че искам да видя как изглежда дадения кадър на 40 см размер. Преоразмерявам, шарпвам и отрязвам някакво парче от място, което ме интересува. После на това парче добавям дребен надпис с крайния размер, стойностите на шарп настройките, въобще всички параметри, които променяш в тестовете. Така няма да се объркаш кое какво е било. После ги нареждаш в един общ файл с някакви размери и ги пускаш за печат. Тук обаче има една друга уговорка - ако печаташ на различни медии, трябва да правиш корекции за всяка медия поотделно. За целта трябва да си свалиш профилите на принтера и хартията и да правиш color proofing, за да имаш поне долу горе представа как ще изглежда. И това за всяка снимка отделно, още преди да ги редиш в колажи. Играчка е работата, а печатът хич не е от най-простите неща. Аз в тая област хич нямам опит и познания. Общото ми мнение е, че ако човек иска да постигне високо качество, трябва да има собствен принтер, калибратори, viewing booth и достатъчно знания. Само така можеш да контролираш от край до край процеса и да си гарантираш повторяеми резултати, които не зависят от външни фактори. Само дето това е прекалено скъпо и нерентабилно за печат от дъжд на вятър.

Автор: compur   
Дата:   25-10-16 22:10

и моите 5 ст по въпроса - на един пиксел от екрана не съответства една точка на отпечатъка...[smilie3]

Публикацията е редактирана (25-10-16 22:12)

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »