Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Калибриране на лаптоп ?
Автор: mafa   
Дата:   04-10-16 10:58

Здравейте! с: От скоро време мисля за калибриране на монитора, защото изключително много се изнервям от получените резултати, като изваждам на хартия (предимно проблема е в зеленото). Предимно се занимавам с лентова фотография, но отскоро се задълбочих във Photoshop-а. Досега не съм обръщала особено внимание на цветовете, мислих че са съвсем малки разликите, но ми се откри възможност да направя корица на книга... и там видях големия проблем. Не знам дали е възможно, но се старая да си калибрирам монитора на лаптопа ( Acer Extensa 5630) модела си е стар, но имам надежди...[smilie5] Прочетох доста форуми, някои ми бяха като тъмна Индия, но все пак разбрах горе-долу за какво иде реч. Знам за spyder calibrator или като цяло ,, купи си монитор'', но просто не влиза по джоба на 17-годишна, чиято стипендия е 25лв. на месец. Ако знаете някакъв софтуер или човек, който да калибрира монитори в Търновo, моля ви, казвайте! [thankyou] Приемам всякакви насоки и препоръки! [smilie5] [smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: Калибриране на лаптоп ?
Автор: lamerko   
Дата:   04-10-16 12:15

Със софтуер само няма да се получи. Най-добрия вариант е да намериш някой познат с калибратор или просто да си платиш в някое студио за калибрация - няма да вземат толкова много. Но имай предвид, че калибрирането няма да ти реши проблемите напълно, дори дисплея да може да покаже цялата гама цветове от работното цветово пространство. Отделно профила се изгражда на базата на дадени светлинни условия, които се менят :)

Автор: шдфдшд   
Дата:   04-10-16 12:19

...един ръкавел на монитора...вкарваш си главата и светлинните условия няма да се менят...[smilie5]

Автор: lamerko   
Дата:   04-10-16 12:20

Гледах такова нещо - 200 гущера искат [smilie18]

Автор: шдфдшд   
Дата:   04-10-16 13:06

..ми , ако е с климатик..[smile]

Автор: asahi   
Дата:   04-10-16 13:31

Айде бе, търновците!

Автор: roumen6   
Дата:   04-10-16 13:33

за ВТ (Велико Търново) може да попиташ форумец с никнейм Canon. Може да ти помогне!

Автор: ATHOM   
Дата:   04-10-16 14:03

Що ми се струва, че въпросното занятие би трябвало да бъде направено по цялата верига лента-скенер-монитор-принтер-хартия, а не само в едно от звената?

Дата:   04-10-16 17:34

А имаме ли налична такава верига?

Автор: mafa   
Дата:   04-10-16 19:38

Благодаря ви за отговорите [smilie5]

Публикацията е редактирана (04-10-16 19:40)

Автор: Tigervega   
Дата:   04-10-16 19:50

Аз имах също проблем с цветовете,купих лаптоп за 2500 лева преди няколко месеца,цветовете бяха не реални,а аз го исках за фото обработка.Един приятел който има професионален калибратор ме спаси.Цялата процедура е за около 15 минути,но е необходим калибратор.Мога да ви помогна с информация,намирам се в Пазарджик

Автор: kiten   
Дата:   04-10-16 21:50

2500 и след някой и друг месец тоя приятел пак ще те оправя и спасява. Това е то евтинага подсветка.
И в единия и другия случай е 6 битов панел. А лаптопа на mafa e и TFT и то стария размер 4 към 3.

"Карай с ново и хвали старото" -римска сентенция.

Автор: MarinY   
Дата:   04-10-16 22:10

Калибриране на лаптопи е малко Кауза пердута. Ако при малка промяна на вертикалният ъгъл на гледане, екранът променя яркостта си и съответно цвета, как ще сте сигурни, че винаги гледате "калибрираният" си монитор "правилно"?

Автор: imitev   
Дата:   04-10-16 22:25

Няма смисъл от калибрация на евтини дисплеи.

Но ако това ще помогне на 17 годишната да не си загуби съня аз мога да го калибрирам като ходя в В. Търново през някой уикенд.

Автор: ATHOM   
Дата:   04-10-16 22:38

Щото за 2500 човек не може да си купи някой HP с Dreamcolor дисплей, дето ще отвее на 95% от форумния кворум Самсунзите и ЛГ-тата без дори да се напрегне...

Автор: pepi34   
Дата:   05-10-16 01:44

Момичето направило корица на книга......... от което следва че освен с калибрацията проблем ще има и с цветовите профили :)

Снимане и обработване обикновено в sRGB цветово пространство, печатане на корицата в AdobeRGB или пък направо в CMYK?

Лентова фотография, сканиране...... как и в какви цветови профили?

Само на мен ли се струва, че нищо не е на ред в тая система или?!?

Към Автоара на темата - разкажи малко повече точно и какво вършиш от началото до края, поне да стане ясно кое е у ред и кое не и да се появи някой начетен човечец да даде някоя и друга насока, къде и какво да прочетеш, защото с тея съвети.............. по лесно ще ти е да скочиш от Балдуиновата кула в Янтра отколкото да оправиш проблема (проблемите). А и още нещо - аз също имам един стар лаптоп. Когато го ползвах до преди няколко години за обработка (тогава нямах възможност да си купя скъп монитор, нито скъп лаптоп) бях закачил към него един старичък тухлен монитор с тръба, 24 инча, бивш професионален, купен втора употреба за 100лв (сега вече са без пари)и снимките ставаха доста по добре от колкото на лаптопа. Без да се лъжем, като изключим специалните скъпи дисплеи останалите са толкова зле, че на тях снимки НЕ може да се обработват.

Дата:   05-10-16 12:35

Кое ви кара да мислите, че в проекта за корица има фотографи?

Автор: PieroBG   
Дата:   05-10-16 15:36

Уравнението е с много неизвестни...

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Нови предложения
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг: