Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Ползване на cpl с въртяща се челна леща
Автор: Twingo   
Дата:   13-09-16 16:29

Здравейте!

Темата може да ви се стори петъчна, но не ми се чакаше много [smilie5]

От доста време ползвам cpl филтър на никонския китак /с въртящ се челен елемент/ и винаги когато правя панорама, съм махал филтъра. Лично на мен не ми е проблем първо да фокусирам, и след това да завъртя cpl-a, но въпросът е - ако обективът ми беше без въртяща се челна леща, щях да ли мога да правя панорама без завъртане на филтъра, т.е. по-просто казано, има ли смисъл от смяна на обектива, за да е по-удобно ползването с филтър?

Отговори на това съобщение
 Re: Ползване на cpl с въртяща се челна леща
Автор: m.djorov   
Дата:   13-09-16 16:50

Според мен без да съм го правил на практика, само на разсъждения - ще ти се наложи пак да го въртиш. Защото при снимане на панорама, ти въртиш тялото/обектива и променяш положението им спрямо източниците на светлина, което пък води до различни ъгли между обектива и отразената светлина от някъде. И ще трябва да врътнеш филтъра, така, че филтрира идващите вече от друг ъгъл светлини.
Поне за мен е логично да е така.

Автор: MarinY   
Дата:   13-09-16 17:25

първо: когато правиш панорама около 180 градуса и повече, не ползвай поляризационен филтър. Той работи когато си обърнат на около 90 градуса спрямо слънцето. На панорамата ще имаш зона с тъмно небе, преливащо към светло.
второ: в една панорама, фокусът ти не се сменя при отделните кадри. И режимът ти да е само на ръчни. Първо фокусираш, нагласяш си филтъра в зоната 90 градуса на слънцето и повече нищо не пипаш. Дали се върти челната леща или не, вече е все тая, защото не пипаш обектива.
[shtrak]

Автор: m.djorov   
Дата:   14-09-16 13:46

А с отблясъците от разни неравности, води, стъкла и т.н ако има такива, какво става? Не се ли повлияват от променения ъгъл между тях и обектива?

Автор: MarinY   
Дата:   14-09-16 16:52

Повлияват се, но пак не можеш да сменяш фокус и настройка на филтъра при панорама, защото съседните кадри ще се различават.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »