Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Макро снимки с olympus pen pl 1
Автор: spark82   
Дата:   07-09-16 15:38

Искам да попитам ползвал ли е някой специализирания макро обектив m.zuiko 60mm f2.8 macro за olympus pen? Видях снимки в нета с него, но според мен за да постигна голямо увеличение на обекта ще трябват допълнителни пръстени.

Отговори на това съобщение
 Re: Макро снимки с olympus pen pl 1
Автор: hartt   
Дата:   07-09-16 15:53

m.Zuiko 60mm 2.8 дава максимум 1:1. Ако ти трябва повече: пръстени, насадки и т.н.

Автор: gbrain   
Дата:   07-09-16 16:01

Какво искаш да снимаш с него[smile]

Дата:   07-09-16 16:05

Искам да снимам нещо подобно на това
http://picslife.ru/wp-content/uploads/2012/11/krasivyie-makro-fotografii-nasekomyih-tomas-shaan_2.jp

Автор: lamerko   
Дата:   07-09-16 16:13

Максималното увеличение е 1:1 - с други думи, това е "истински" макро обектив. Ако не е ясно - самото обозначение означва, че снимания обект може да се проектира в пропорции 1:1 върху матрицата. Въпросния пример МОЖЕ да стане с този обектив, но обикновенно тези снимки са резултат от стек от доста кадри заради твърде плиткия ДОФ. Вече как ще накараж животинката да позира за стек - това е друг и обикновенно не особено морален въпрос...

Дата:   07-09-16 16:24

Гледах снимки, но никъде не видях с такова увеличение. Това на снимката е 5:1 според мен

Автор: Pavlov   
Дата:   07-09-16 16:27

Не е 5:1, това спокойно може да се снима с обикновен макро обектив с увеличение до 1:1. Е, и лек кроп след това [smile] .

Това според теб с какво увеличение е?

https://photo-forum.net/static/site_pics/154/1473255079_Alien.jpg

Публикацията е редактирана (07-09-16 16:32)

Дата:   07-09-16 16:37

Не е 5:1 - просто е кроп. За 5:1 се сещам само за канонския MP-E 65, но там нямаш безкрайност... всъщност там нямаш и фокус [smilie5] (не ти и трябва)

Автор: Nikolas666   
Дата:   07-09-16 16:43

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   07-09-16 16:51

Снимката, която публикувах е правена със обърнат обектив 50мм f/1.8 към варио обектив 40-150мм

Автор: tziko   
Дата:   07-09-16 16:58

В дадените примери е използвана светкавица.
Не знам за въпросният обектив, но по-принцип макро обективите имат бленди Ф32 и по-затворени. Това не е случайно, а е с цел да се увеличи дълбочината на фокуса. При такива бленди е необходимо да се ползва светкавица, а най-добре няколко. Така че снимането на макро не се изчерпва с поставянето на подходящ обектив и голямото увеличение.

Автор: kvakioh   
Дата:   07-09-16 17:20

Има си екстендери с контакти и автофокус, но малко трудно ще стане точно с Олимпуса. Не знам точно доколко ще изкара над 1:1 с екстендерите. ТРудно ще е и защото се иска движещи се обекти, не статични.

Автор: didesignbg   
Дата:   07-09-16 17:31

След 1:1 фокусът се постига с макро шейна, не с автофокус. [smilie18]

Дата:   07-09-16 17:45

Става и с екстендери, аз така правя на Фуджито...
Автофокусът е екстра като се вземат екстендери с контакти, и EXIF е малко по-пълен. Не го изказвам като предимство при ултраблизко снимане автофокусът, дискутирано е многократно.

Дата:   07-09-16 19:48

Слагах екстендери на варио обектива m.zuiko 40-150mm f5,6 не съм доволен. Пръстена беше с контактни пластини и разстояние 30мм

Дата:   07-09-16 20:45

Има разлика като се сложи на не-макро обектив и на макро такъв...

Дата:   08-09-16 09:38

Видях макро снимки направени с Olympus TG-4 и направо се чудя дали да не сменям системата.
https://www.flickr.com/photos/stevendavidjohnson/18342747860/

Автор: 1swamp2frogs   
Дата:   08-09-16 10:03

https://photo-forum.net/static/site_pics//panorama/1463161629_pauk.jpg

https://photo-forum.net/static/site_pics//panorama/1462640027_brumbr.jpg

По спомен и двете бяха с EPL3 + 60 mm ZD macro, обектива си е много добър за макро. Иначе с всеки (макро) обектив човек може да си стаква колкото си иска кадри [smile] Отделно ако се търси хубава светлина, използването на светкавици трябва да се забрави, а така в "полеви" условия използването на малките бленди отпада.

@спарк82 - е кое им е хубавото на снимките с този олимпус тг4? Навярно любовта и интереса ти към животните на снимките е по-голям от колкото качеството им [smile] Аз имах преди Lumix FT4 и си снимах навсякъде, под вода и т.н. обаче за принтиране на по-голям размер снимка и качество според мен не става много-много. Обаче за експедиции и компактност е страхотен.

Публикацията е редактирана (08-09-16 10:26)

Дата:   08-09-16 10:38

Без използването на светкавица няма как да снимаш макро снимки. При максимално отворена бленда резкоста пада и кадара е некачествен. Olympus TG-4 има следните предимства водоустойчев е има свето силен варио обектив и минимално фокусно разстояние 1см. Има и няколко фабрични решима за снимане на макро. За да снимам същите снимки с 60 mm макро обектив ще трябват екстендери и рейки за статив.

Автор: hartt   
Дата:   08-09-16 11:12

Редица компакти с малки сензори имат добри макро възможности и ... си остават компакти с малки сензори. Не го познавам този TG-4, но принципно водоустойчивите са пък по-лошите откъм качество на изображение компакти.
Не бързай да се предаваш, 60 2.8 макро е много добър обектив.

Дата:   08-09-16 11:47

hartt написа:

> Не бързай да се предаваш, 60 2.8 макро
> е много добър обектив.
Като гледам ревютата не е от най-добрите обективи за макро. Вчера в един форум ми препоръчаха да сложа 50мм ръчно фокусен обектив обърнат към моя 40-150мм. И да използвам светкавици задължително.
Онзи ден гледах макро снимки с телефон, с използването на китайска лупа и доста по-добре изглеждаха от направените от мен с пена. Режим микроскоп и бързия автофокус на сапунерката ми грабнаха вниманието. Има и подсветка на сензора и прави снимки на тъмно по-добре от някой огледално рефлексни.

Дата:   08-09-16 12:00

Доброто макро вади много добра картина и на максимално отворена бленда. Ама ДОФ-а страда...

Автор: 1swamp2frogs   
Дата:   08-09-16 12:01

Китайска лупа + TG4 - това е решението [smilie24] [smilie24] [smilie24]

Дата:   08-09-16 12:41

1swamp2frogs написа:

> Китайска лупа + TG4 - това е
> решението [smilie24] [smilie24] [smilie24]

Като гледам ревютата не му трябва лупа само лед ринг. Ще трябва да го пробвам в някой магазин как се справя.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »