Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Търся компактна видеокамера
Автор: Svetul4o   
Дата:   05-09-16 14:35

Здравейте.

Поразтърсих се в търсачката и за съжаление не открих много информация та реших да пусна тема.

Търси се компактна видеокамера за към 1000 Евро (само тялото). Ще се ползва за заснемане на физически упрежнения, тоест няма да се мести кой знае колко, но оптичната стабилизация няма да е излишна. След известно търсене намерих Blackmagic Pocket Cinema Camera. Бих искал някой със опит с конкретното устройство да сподели впечатления и ако не е добре някоя алтернатива.

Отговори на това съобщение
 Re: Търся компактна видеокамера
Автор: nyamago   
Дата:   05-09-16 14:37

Много зависи от това къде ще се показва/гледа продукцията и още повече - от бюджета. ?

Дата:   05-09-16 14:41

Основно интернет публикуване. Youtube и прочие подобни сайтове. Бюджет няма, тоест колкото мога да отделя. За момента към 2000 Евро за пълен комплект с обектив, стативи, карти и др.

Публикацията е редактирана (05-09-16 14:42)

Автор: stef7   
Дата:   05-09-16 16:28

Снимал ли си видео преди с други камери ? По въпроса ти съдя че по-скоро не, щото хората дето си купуват Blackmagic Pocket Cinema Camera обикновено не питат тук. :) Как точно реши че ще е BMPCC ? Както се разбира от името се води Cinema камера, не че е лоша, напротив, много е добра но има някои особености, които биха ме накарали да се замисля ако тя ще е единствената камера за това което ще снимаш.

Снима в LOG профил, т.е. едно такова бледо видео, което после трябва да обработваш и добавяш цвят при редактирането. Това е процес който се използва при филмите, въпроса е дали на теб ти трябва точно това. За да го овладееш този процес ще трябва да инвестираш доста повече време, ще трябва да научиш доста повече неща. И отново струва ли си за това което ще снимаш, времето и усилията ще ли ти се изплатят ?

Ако досега не си снимал много видео, според мен е по-добре да се спреш на нещо от рода на Sony A6000 или Панасоник GX80, G7. GX80 има стабилизация на сенсора, макар че всички системи имат стабилизирани обективи, а и за твоето приложение те няма да ти трябват. A G7 се намира за около 900лв на ebay. Спокойно може да си снимаш от статив, а ако ти трябва по-раздвижени карди, един stedicam за 250 лева ще свърши по-добра работа, ако си готов да посветиш време и усилия в овладяването му.

На базара се продават 3 BMPCC. Може да помолиш някой от собствениците да ти даде на изснимаш няколко минути видео за да видиш, как се работи с камерата (не така лесно както с гореспоменатите Сони и Панасоник) и най-вече как се редкатира видео от тази камера (не така лесно както видео от гореспоменатите Сони и Панасоник).

Общо взето на твое място бих тръгнал с нещо по-достъпно като камерите на Сони и Панасоник които споменах и едва след като се убедя че
- повечето време и услия при снимане с BMPCC имат смисъл и се изплащат
- ще мога да се справя с по-трудния и бавен workflow на BMPCC

ще си я купя втора ръка от базара като си запазя и предишната камера.
BMPCC е по-специална камера за по-специални цели.

Дата:   05-09-16 19:31

stef7 благодаря за подробния отговор. Признавам това ще ми е първата видеокамера. Не съм снимал досега с каквато и да било видеокамера.

Знам, че мога да ползвам някакъв фотоапарат за целта, че и телефона си дори. Имам апарат който снима видео, но не смятам, че е на нужното ниво. Blackmagic Pocket Cinema Camera я избрах на базата на опита си от фотографията. Преди години като си купувах апарат нарочно го взех от по-висок клас с идеята, че ще ми отеснее. Тогава не сгреших и сега се водя по същата логика.

Би ли обяснил какво представлява този LOG профил. Никъде в параметрите на камерата не можах да видя подобно нещо. Видях RAW видео от камерата в Youtube и не забелязах проблем с цветовете. По принцип съм съгласен с идеята за по-продължителна постобработка за да се извлече качествен резултат. Също както JPEG и RAW снимане.

Дата:   05-09-16 19:36

Погледнах камерите в базара. Ами, малко са скъпички. От Амазон мога да взема ползвана камера за по-малко от 1000 лева.

Дата:   05-09-16 20:23

В OLX има BMPCC за 1000лв. За другото след малко

Дата:   05-09-16 21:07

Това с високия клас фотоапарати и Blackmagic Pocket Cinema Camera не е едно също. Няма да е възможно да ти обясня всичко в няколко поста. Не е толкова просто уви колкото RAW и JPEG във фотографията. Щом си мераклия вземи си я и пробвай. 1000 кинта не са чак толкова много. Има неща уви които всеки човек оценя на базата на собствения си опит. Различни сме , гледаме различно на нещата и опита на един не винаги се прилага за друг човек.

Едно е сигурно, ако използваш BMPCC и RAW видео се приготви да отделяш повече време за обучение и работа по видеото. И за разлика от фотографията където конверсията RAW -> JPEG във фотошоп не е кой знае колко трудна, за RAW видео на Blackmagic не е така. Доста е трудно да докараш добри цветове иска се доста играчка и доста четене. И отново за разлика от фото камерите където ако бързаш и нямаш време и не ти се играе с RAW винаги може да минеш на JPEG, то при BMPCC НЯМАШ тази опция. Нямаш опция да "сготвиш" цветовете и белия баланс в камерата както правят камерите на Панасоник и Sony споменти горе. Всичко ти се сервира сурово и да имаш свободата да го приготвиш по свой вкус, но и ОТГВОРНОСТТА, камерата не ти помага ни най-малко в това начинание. Дано ме разбираш какво искам да ти кажа.

За RAW видео и LOG профилите е обяснено прилично

Тук

и Тук

и Тук

А ето тук най-отдолу

може да си дръпнеш оригинални RAW файлове от BMPCC, кратки клипчета под формата на CinemaDNG файлове.

След това си дръпни Davinci Resolve 12.5 която е програмата за редактиране на Blackmagic и отвори въпросните файлове. Безплатна е. Пусния я и зареди клипчетата, дръпни ги на timeline и виж как изглеждат. Дали имат нещо общо като цвят и наситеност с картинките от страницата където ги дръпна ? Това е реторичен въпрос [smile]

Добре е също да знаеш и за някои други недостатъци на BMPCC:
- Използваемо ISO до 800.
- 2.88 Crop Factor. При положение че използва обективи за m43, които имат 2 Crop Factor. Широките ъгли следователно са проблем, но за това за което ти ще я ползваш няма значение, защото широки ъгли почти няма да ти трябват.
- доколкото ми е известно кофти LCD и малко дървени менюта.

BMPCC снима и ProRes 4:2:2, което повечето хора използват в крайна сметка, но доколкото ми е известно и то е в LOG профил, т.е. нагласяне на цветове, контраст, бял баланс не ти мърдат. А това е тънка работа и в повечето хора не се оправят добре с нея.

Дано съм бил полезен и ясен най-вече.

Дата:   05-09-16 21:10

А какъв е фотоапарата който снима и видео ако не е тайна ? След като нямаш опит във видеото как определяш дали е на нужното ниво или не. И какво е нужното ниво преди всичко ?

Автор: Tonidi   
Дата:   05-09-16 22:12

Ако искаш Sony RX10-II

Дата:   05-09-16 22:32

Нужното ниво, аз мисля, е метър и пе'десе. Или 60 децибела, зависи откъде го мериш - отгоре или отдолу. Повече не е нужно?.. [smilie6]

= = = = =

Майтапа настрна, Svetul4o - щом си решил да похарчиш пари за конкретна камера (и питаш за други само да си потвърдиш взетото вече решение именно нея да си купиш) - твое право е, кефът цена няма и никой няма да ти се бърка. Черната Магия отнема три години да се разучи как работи, но след година и полвина вече е морално демоде, защото технологиите летят бързо и излизат нови формати, профили, кодеци и стандарти.

Ако е по-важно да правиш читаво видео с бърза крива на (само)обучение - ивестирай половината само пари в препоръчаните фото(!)камери, които са с доказани способности да произвеждат видео на професионално ниво, по-високо от нужното на тебе.
[shtrak]

П.с. А спестената част от бюджета инвестирай в осветление, стативи и стедикам-и, батерии, батерии, батерии... Дистанционни управления и други джаджи, които помагат. И защо не - във втора камера: защото възможността да заснемеш от две гледни точки и после да монтираш като едно непрекъснато цяло е безценна за всеки жанр и сюжет.

Публикацията е редактирана (05-09-16 22:34)

Дата:   06-09-16 10:02

Благодаря за полезните коментари.Не съм твърдо решил за нищо все още. Покупката ще е за следващата година, но си имам един проект в главата и нареждам парченцата едно по едно. Ще асимилирам написаното и ще докладвам.

nyamago, четеш ми мислите. Камерите определено ще са две, а може и три.

Публикацията е редактирана (06-09-16 10:03)

Дата:   06-09-16 13:07

> ... четеш ми мислите. Камерите определено ще са две, а може и три.

Тогава гледай модели, които се управляват безжично (днес нерядко имат WiFi и работят съместно с мобилен телефон или компютър като 'дистанционно') - за да си независим от асистенти.
[shtrak]

Автор: chrisnoch   
Дата:   06-09-16 17:01

Че колко високо качество е нужно за занемане на "физически упражнения"???
Хайде да не стреляме с гаубици по врабци, а?
Това е идеалната "камера" за теб:
https://photo-forum.net/index.php?APP_ACTION=BAZAR&request=view&id=77676

Снимаш в ".mp4", монтираш лесно и бързо, качеството е достатъчно и за професионална продукция.
Има и опции от Сони, но са доста по-скъпи.

Автор: baraba   
Дата:   06-09-16 21:38

И що реши да си пробуташ келявия фотоапарат, при положение че в темата се пита за видеокамера?
То по същата логика и някои телефон снимащ видео може да пробутате за 1500лв :-) :-) :-) :-) маитапчий

Галбици биле видеокамерите хайде бе:-)

Публикацията е редактирана (07-09-16 02:35)

Дата:   06-09-16 23:05

baraba,
Първо се научи да пишеш грамотно, пък тогава се "изхождай" по въпроса! Аман от недоклатени аматьори, които се напъват да ръсят мозък!
Апропо, обявата, към която съм дал линк, не е моя и не познавам продавача.

Въпросният фотоапарат (Panasonic FZ1000) превъзхожда всички видеокамери в този ценови клас и е много добро решение за задачите, които си поставя Svetul4o.

Дата:   07-09-16 02:35

@chrisnoch ти да не си даскал по българкси , че се кахариш аз как пиша? аре у лево

очаквам обаче да напишеш ти как прецени че тоя панасоник превъзхожда всички камери в тоя ценови клас, по кой точно параметър ги превъзхожда?[smilie18]

за апропото, не съм убеден че не си ти [smilie25]

и още нещо искам да обърна внимание, на тоя ред

"Снимаш в ".mp4", монтираш лесно и бързо, качеството е достатъчно и за професионална продукция."

тия простотий са за телешоп не за профи форум!
лесно и бързо се монтирало щото било мп4 смяяяххх в залата!!!, що под другите формати мудно и трудно ли ти е? еми като толкова можеш не пиши смешки и тъпи реклами, лесно и бързо, или видиш ли профи снимал апарата а тия от телевизийте незнаят, и купуват камери от 14000$ ах колко са невежи че едно апаратче от 13000лв снимало професионално [smilie18]

Публикацията е редактирана (07-09-16 02:40)

Автор: filipovv   
Дата:   07-09-16 06:24

@ baraba - "объркАл си автобуса пич"....май не познаваш човека, че така говориш...карайте я по-кротко[beer]

Автор: radikyokushin   
Дата:   07-09-16 11:08

Бараба, ти такъв Панасоник пипал ли си?
Понеже имам такъв, а съм снимал и с какви ли не профи кино и ТВ камери, мога да ти кажа от опит, че в много отношения "келявия фотоапарат" ги превъзхожда. Всъщност, дори е обратното - за нуждите на питащия не мога да се сетя за нито едно предимство на камерата, за която пита пред Панасоника.
За посоченият бюджет може да вземе три такива и да му останат пари за микрофон и осветление, ако е нужно такова.
Въобще, що ти трябваше да се "изхождаш" в темата, която си вървеше доста смислено!?!

Дата:   07-09-16 13:38

Намерих това нещо на Сони. ILCE-QX1
Преди време бях чул за тях, но така и не им обърнах внимание. Сега ги разгледах по-подробно. Модела по-горе според Сони може да записва AVCHD видео както и RAW за снимки. Важно е, че мога да вържа няколко такива към таблет или телефон и да си ги гледам и управлявам. Няма стабилизация освен ако обектива не е стабилизиран ама те така и така ще са на статив 99% от времето. Много ценно за мен е, че са супер компактни. Очаква се да ги мъкна по планини на гръб, пък гърбината ми вече не е на 20. Дайте мнение.

Публикацията е редактирана (07-09-16 13:39)

Дата:   17-09-16 14:54

ILCE-QX1 не става за твоите цели. Тялото е много компактно, но обективите не са - с изключение на 16-50 (говоря за автофокусните обективи на Сони).
Към един таблет/телефон можеш да "вържеш" само една камера. Софтуерът (Play Memories) не предлага кой знае какви възможности за дистанционно управление. Live View е с ниска резолюция и не става за контрол на ръчния фокус. Няма пийкинг, нито увеличение на част от кадъра за по-прецизно фокусиране - т.е. ръчните обективи отпадат (освен ако не разчиташ само на скалата за фокуса). Няма пълни ръчни настройки - нито за фото, нито за видео.

Panasonic FZ1000 не е кой знае колко голям, нито пък тежък. Има прекрасен Лайка обектив с прилична светлосила. Добре конструирана камера с отлични възможности. В своя ценови диапазон просто няма конкуренция.

Дата:   17-09-16 16:05

а, въпросния фотоапарат снима ли PAL стандарт, че пак го пробутваш?
или ще го проконвертираме [smilie18]

Публикацията е редактирана (17-09-16 16:06)

Автор: Kateri4oka   
Дата:   17-09-16 18:56

Защо му е pal за youtube? Още малко и interlaced. Най-добрата камера е тази, която ползваш с всичките й плюсове и минуси и толкова.... Лично мнение

Автор: radikyokushin   
Дата:   17-09-16 18:57

baraba написа:

> а, въпросния фотоапарат снима ли PAL
> стандарт, че пак го пробутваш?
> или ще го проконвертираме [smilie18]
>

>
> Публикацията е редактирана (17-09-16
> 16:06)

Човек, написах ти по-нагоре - не пиши за неща, за които си нямаш понятие.[smilie23] [smilie23] [smilie23]

Дата:   18-09-16 04:16

че закакво са тия стандарти, като няма се спазват? или щото ваще хубави камери са само за американския пазар и аре стандартите у лево
много знаете бе, кви такива учелища за знаещи сте завършили?

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »