Автор: Emoxide
Дата: 30-08-16 11:49
Аз съм имал и трите модела. Мога да кажа лични впечатления.
M1 е най-удобен от трите в ръката, което в никакъв случай не го прави удобен за държане и боравене само с една ръка. Грипа му е малък и при мен се събират само три пръста, като кутрето ми виси под дъното на апарата, безполезно. /HLD-7 грипа значително подобрява удобството на захват и добавя още бутони, но добавя и към теглото/
Щом на M5II ухото за захващане на ремъка те дразни отдясно, вероятно ще те дразни и при Е-М1. Също и при M10II.
/аз лично на никой апарат не си слагам ремъка за врат, просто ме дразни да ми се подмята/
Като бутони, тези при M1 са най-големи и удобни. Има най-здравото и солидно тяло, изцяло магнезиево.
Прецизността на изработка и сглобките при M5 II, обаче, са на най-високо ниво от трите модела.
E-M10 II е най-компактен, но спрямо предходния M10 е значително подобрен и като техника и като ергономия. M5II е съвсем малко по-голям от него, но има всички технологични достижения на OLYMPUS до момента. Съответно и цената му е почти двойно отгоре. /M5II като бързина на реакциите е най-бърз измежду трите модела, въпреки че ползват един и същи процесор/
За разлика от E-M5/M5 II, E-M10/M10 II флагмана E-M1 използва различна матрица, макар и същите 16MPix. Разликата не се изразява само в инсталираните върху чипа фазови сензори, подпомагащи фокусирането. Забелязал съм, че има по-голям динамичен обхват спрямо останалите. Експонирането му също е различно с около 1/3EV до 1/2ЕV. При снимане към ярък обект и много светлина /примерно кадър със слънце в небето/ връща почти 1EV повече детайл в прегорелите области, след конвертиране от RAW!
Субективно, за мен Jpeg от E-M5II е най-симпатичен. На M1 цветовете са леко по-сдържани, нещо, което забелязах и при M10 II.
За мен лично едно от основните предимства на E-M5II е подобрената стабилизираща система. Осезателно е, спрямо M1 и M10II, които са с една и съща 5-осна 4-стъпки /Ако се ползва правилото за определяне на стъпките заето от принципите на определяне скорст на затвора да е обратно пропорционална на дължината на обектива в mm, при пълноформатните, трябва да се отчете и двойно по-малкият размер на пикселите. Т.е. стабилизацията ефективно е съответно 3-стъпки при M1/M10II и 4-стъпки при M5 II /
Относно видео възможностите, при M10II и M5II компресията на сигнала е една и съща, но реално спрямо M1 не се забелязва особена визуална разлика и качеството на видеото не е добро, като цяло.
/всеки съвремемнен LUMIX m4/3 има по-добро виедо/
Аз лично ако трябваше сега да си купя тяло на OLYMPUS измежду трите, бих избрал точно това:
https://photo-forum.net/static/forum/2016-08/vhgh2869.JPG
заради ТОВА
и ТОВА
и още доста други неща в ПОВЕЧЕ!
няма как да не призная: ДАВА НАЙ-МНОГО ЗА ЦЕНАТА СИ, измежду всичките m4/3 тела!
|
|