Автор: nyamago
Дата: 24-08-16 11:53
Между лентите и дигиталното фото имах период на залитане по видео. Аналогов камкордер с 8мм касетки и, естествено, приличен звукозапис. Докато лентовата фототехника спеше и събираше прах, това ми беше играчката за туризъм, семейни спомени и даже някои 'идейни' заигравки.
С изключение на концерти (което се оказа много удачно приложение докато през 90-те още не беше повсеместно забранено), никога не съм записвал документалните звуци на сниманите туристически обкти или пейзажи - неразбираем уличен шум или вятър, редовно заменяни с музика. вместо това неволно развих навик да си говоря ('като луд на себе си') - водейки словесни бележки какво е снимано и подробности около сцената/обекта, които не са видими, но е полезно да се знаят. Съвсем неволно, оказа се че съм го правел в стила на ТВ водещ или диктор в документален филм (обяснима подсъзнателна имитация). Оказа се много полезно за припомняне на преживяванията, а и познавателно за зрителите. Повечето ми любителски видео-материали са така 'озвучени' - с импровизиран на място пояснителен 'дикторски' текст...
Не след дълго и видеото отиде при лентите, отстъпвайки на дигитални фото-играчки. Тази тема ми припомни, че видеао- и аудио-способностите на днешните апарати може да се използват по подобен начин? Трябва да опитам някой ден
|
|