Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Завой наляво
Автор: Митко   
Дата:   14-07-16 00:49

Провокиран от предходните теми се сещам за следния казус:

Четирилентов път (в едната посока). След кръстовището е в ремонт.Светофарите се маркирани съответно 2 за наляво и 2 за надясно.
Учебна кола в най-лявата лента завива наляво и се изнася по указания на инструктора в най-дясната лента на трилентовото платно на напречния път, с което блокира завиващите от втора лента и завиващите надясно от отсрещното платно (които се чудят за пешеходци ли да внимават или за учебни коли).
Децата ми изкараха книжки през 2009 и 2011, и двете инструкторите са ги учили да отиват най-вдясно при ляв завой, което е много грешно.

Отговори на това съобщение
 Re: Завой наляво
Автор: MikeDimit   
Дата:   14-07-16 11:48

да отиват най-вдясно при ляв завой, което е много грешно.

ами прави са - това е най-безопасния начин.
И казуса описан така не е ясен - нали пътя е разделен на по две ленти наляво и надясно.Какво става в двете ленти за надясно девойката не я интересува. Изнася се в най-дясната за да направи завой. Не забравяйте, че в двулентов път, лявата лента е за по-бързите :-). Това, че от другите две ленти едната е в ремонт е техен проблем, щом не са променили със знаци кой в коя лента да се движи.

Автор: m.djorov   
Дата:   14-07-16 12:14

Левия завой се прави, така, че да бъде извършен по най-краткия път. Т.е при завой на ляво, завива в най лявото платно в неговата посока. После след като направи завоя, си се престроява където му е удобно.

Автор: JXT   
Дата:   14-07-16 12:53

Мда, когато има повече от 1 лента за завиване, трябва да се следва мисленото продължение на лентите и съответно да не се сече пътя на колите в другата лента по време на завиването.

Автор: ombre   
Дата:   14-07-16 12:57

Не съм съгласен с последния пост на Джоров,левия се прави по най-краткия път,но след това автомобила трябва да се движи в най дясната СВОБОДНА лента,това е по закон,няма удобно и неудобно,сега,че закона е един ,а практиката друго това е ясно на всички.До автора на темата,няма как инструкторите да ги учат на нещо различно,понеже ще бъдат скъсани,а и да не забравяме,че лявата лента е и за мпс-та които изпреварват по бавните,демек ако са в лявата еле и учебни,смятай за какво става въпрос.

Едно въпросче,може ли някой да каже полицай с вдигната лява ръка нагоре какъв сигнал подава?
Че не знам...[smile]

Автор: langel   
Дата:   14-07-16 13:07

Ако е арабин, ще пикай

Автор: fast_eyebrow   
Дата:   14-07-16 13:12

В града няма бърза и бавна лента,бе.Обикновено това е указано с пътна маркировка.Стрелки направо, наляво надясно.Бързи и бавни ленти има само на магистралата.
Като правиш ляв завой си седиш в най-лявата лента.Ако ти е кеф или ти е нужно да се преустроиш за следващ десен завой, тогава ще се преустроиш.

Автор: CDman   
Дата:   14-07-16 13:16

gacebace1 написа:

>
> Едно въпросче,може ли някой да
> каже полицай с вдигната лява ръка
> нагоре какъв сигнал подава?
> Че не знам...[smile]

Еквивалент на "жълто" т.е. ще сменя сигнала.

Дата:   14-07-16 13:18

Вежда бъркаш и то много,знам го от личен опит,понеже катаджията точно на подобен казус искаше да ме скъса и леко индиректно ме провокира и съответно провери дали знам правилника,вярно това беше през далечната 93-а,ама не вярвам да се е изменил толкова много закона.

Дата:   14-07-16 13:25

Специално за гацебацеедно и неговия катаджия:
Чл. 15. (1) На пътя водачът на пътно превозно средство се движи възможно най-вдясно по платното за движение, а когато пътните ленти са очертани с пътна маркировка, използва най-дясната свободна лента.
(2) Разпоредбите на ал. 1 не се прилагат и водачът на моторно превозно средство може да използва за движение най-удобната за него пътна лента в следните случаи:
...
2. (изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) в населените места, на пътно платно с две и повече пътни ленти за движение в една посока, обозначени с пътна маркировка или пътен знак, по които е разрешено движението на пътни превозни средства със скорост не по-голяма от 80 км/ч;.

;)

Публикацията е редактирана (14-07-16 13:26)

Автор: MikeDimit   
Дата:   14-07-16 13:47

Левия завой се прави, така, че да бъде извършен по най-краткия път. Т.е при завой на ляво, завива в най лявото платно в неговата посока. После след като направи завоя, си се престроява където му е удобно.

[cool]
Само ако си на рали :-)

От вчера. Двулентов еднопосочен път в село София. Автобус се влачи в дясната лента с 20-на. Не е маркирана за бус лентата, ама е нанагоре има и лежащи полицаи и след 300-400м има спирка. В лявата лента пъпли камазче от и балканската война натоварено със скрап и бодро кара с 25 км/ч. И така си изпреварва ...до автобусната спирка горе-долу. Отзад се образува колона щото нито да се забиеш зад автобуса, нито да минеш между тях. Да свиркаш нема файда. Иначе по този път стандартната софийска скорост е 60-70 :-). През'93 ми казваха, че товарните се движат в най-дясно, ама напоследък го карат като леки коли.

Публикацията е редактирана (14-07-16 13:58)

Дата:   14-07-16 14:01

Фаста,ако това е вярно,то явно има изменение на закона,както ти цитираш от 2007,признавам,аз от 93 не съм го поглеждал,но тогава нямаше правило за удобна лента,явно е нещо ново за което не знаех,иначе за свободната лента както каза,изпитващия точно по този начин се опита да ме провери дали знам правилника и ако не се бях усетил навреме щеше да ме скъса,а усещането беше да му цитирам дословно за ДЯСНА СВОБОДНА лента,като наблегнах на СВОБОДНА,чак тогава неговата кожа ме пусна...:).Утре ако не забравя,ще питам мой френд инструктор да видя дали е баш така,а за сигнала на катаджията досега никой не казва нищо,що така?

Автор: langel   
Дата:   14-07-16 14:08

Не само левият завой - всички маневри се правят по възможно най-краткия път.

Когато пък има повече от една лента за завой в една посока просто няма място за спор - всеки си държи лентата и/или следва указанията на табелата за престрояване.

Дата:   14-07-16 14:13

Омбре
Ей го законът, член 15 търсиш

Автор: 798099   
Дата:   14-07-16 14:19

То си пише:

http://www.shofior.com/traffic-cop

Колкото до левия завой, оказва се, че наистина, ако пътят, в който навлизаш е многолентов, трябва да влезеш в най-лавата лента и после да се престрояваш. Поне така беше миналата година, когато синът ми решаваше листовките. Според мен не е баш много редно, ама щом така пише...

Във всички случаи при ляв завой НЕ ТРЯБВА да се навлиза в платното за насрещно движение. Правило, което рядко са спазва, особено от една категория шофьори, които смятат, че правилата важат за шофьори с коли, струващи под 50К лева...

Дата:   14-07-16 14:21

Я,полицай без шкембе !! :)

Де да бяха и истинските катаджии такива симпатяги

Дата:   14-07-16 14:34

Аз като ви казвам, че законите трябва да се препрочитат.. Особено пък този за пътищата, че го променят редовно. Ей го на колегата горе от 20 години е с книжка и не е погледнал всичките изменения в него. И почваме да спорим за глупости, защото всеки е взимал книжка по различно време и чел закона само тогава.
Вместо да отваряме 100 теми за разни ситуации, да губим време в спорове и лични виждания по въпроса, по-добре това време да се отдели за един прочит на закона. Не е голям и не е сложен. Ще е полезно за всички ни, да си опресним знанията и да влезем в час с актуалните наредби, че да избягваме на ситуации с псуване, нерви, а не дай си боже и инциденти.

Дата:   14-07-16 14:36

Визуализация на твърдението от горния ми пост:

https://photo-forum.net/static/forum/2016-07/xubw4322.JPG

http://prikachi.com/images/834/8835834p.jpg

Когато аз карах курса ме учеха точно обратното[smilie10]

Дата:   14-07-16 14:44

И така всички са се хакали в дясното платно при 3-4 налични и става карамбол, докато всеки после се престрои в удобното му. Сега ми е по-логично както е регламентирано.
Ако обаче платната за завиване в една посока са няколко, тогава наистина се спазва линията на платното, а не да се нахакаме от 2-3 ленти на ляво в една лява след завоя :)

Автор: tziko   
Дата:   14-07-16 14:55

Колеги това ли било авто-форума?
Нужен ми е съвет. Благодаря ви предварително. От известно време заподозрях гаджето ми, че кръшка.
Ако вдигна аз телефона - затварят. Взе често да се среща с "приятелки", а като я питам с кой е била, казва, че не ги познавам. Взех да гледам през прозореца кога ще пристигне с такси, а тя идва зад ъгъла и не мога да разбера с каква кола е дошла.
Както и да е, никога не бих я разпитвал за такива работи, но когато снощи късно пак тръгна на някаде, не се сдържах. Слязох до моята кола, залегнах зад нея и започнах да наблюдавам какво ще стане. И гледам - ужас! Долните тампони на амортисьорите станали на нищо!
Как мислите, дали ще мине само със смяна на тампоните или ще трябва да се изръся и за амортисьори?

Автор: imitev   
Дата:   14-07-16 15:00

Когато аз карах курса преди 25 години пак си беше така.

Ако си в най-лява лента завиваш в най-лява лента в кръстовището.

Ами ако до теб има още някой дето завива няляво?

https://photo-forum.net/static/forum/2016-07/idve6426.JPG

Автор: jingov   
Дата:   14-07-16 15:13

https://photo-forum.net/static/forum/2016-07/dgqm8630.JPG

https://photo-forum.net/static/site_pics/144/1468498250_83_57.jpg

Мисля, че така е било винаги, неясно защо повечето водачи си мислят друго и засичането е в кърпа вързано, на мен ми се случва по големите кръгови в Бургас .
Простата логика - imitev го е показал нагледно.

Дата:   14-07-16 15:25

Митев, в момента в София има още по-интересен казус. Понеже копаят за метрото, бул "Прага" (откъм "5-те кьошета") се задънва в бул. "Пенчо Славейков". Създадена е временна организация на движението, като има една лента за десен завой в посока "Пирогов" и две ленти за ляв завой в посока НДК. Прекрасно, ама не съвсем. Защото на самия бул. "П. Славейков има също така временна организация на движението, като е маркирано уширение за да могат на светофара да се обособят две колони - една направо към "Пирогов" и втора за десен завой към "5-те кьошета". Също така прекрасно. Това, което съсипва идилията е, че завиващите наляво от "Прага" реално имат само една лента (лявата), защото строителите са си пльоснали загражденията върху другата (дясната). И става мазало, а полицай там не се вижда от началото на строежа... За "капак" тролейбуси с номера 2 и 9 имат спирка на сто метра преди светофара и когато не могат да се включат в лентата за ляв завой, просто оформят трета такава - онази, която е за завиващите надясно.[cool]

Автор: imitev   
Дата:   14-07-16 15:29

Това е родна тъпанарщина, която за щастие няма нищо общо с Законя [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Но за съжаление илюстрира всичко, което написах в предните постове и в другата тема.

Дата:   14-07-16 15:35

Ами аз още в първия си пост в другата тема писах, че родните КАТ-аджии, или както там се наричат по новому ги НЯМА НИКАКВИ. Единственото, което ги вълнуваше доскоро беше да кибичат с радара на местата, наречени "хранилки", ама сега и това не правят. Камерите да го правят вместо тях.

Тъпотията в случая е, че въпросите, свързани с организацията на движението са разхвърляни (да, именно разхвърляни, а не разпределени) между Столична община, Фирма "Пътна сигнализация" и полицията. С едно изречение, баснята "орел, рак и щука" в реалния живот.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »