Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3  4  5     всички  напред  последна
 D700 или D7200 за второ тяло за събитийна фотография?
Автор: deadmau5   
Дата:   03-07-16 01:24

Здравейте отново.
Преди имах тема, където се чудех какъв обектив още да взема за събитийна фотография (рожденни дни, сватби, всякакви събития... фирмени партита) и след като повечето от коментиращите ми казаха, че нямам нужда от други обективи за целта, а по-скоро ме посъветвахте да потърся второ тяло, ето че сега е дошъл момента и отново искам да се допитам до вас. До тук притежавам следното:

Nikon D750
Nikkor 24-70mm f/2.8G
Nikon 20mm f/1.8G
Nikon 85mm f/1.8G
Светкавица Nikon SB-910

Сега въпроса е кое от двете тела да взема за второ D700 или D7200?

+ D700 ми допада много, макар, че е старо тяло вече, но си е класическо, държи на исо, добра фокусна система има, но най-вече е фул фрейм.

+ При новия кроп обаче плюсовете сякаш са повече (технически погледнато), а също ме блазни идеята, че на кроп наличните ми обективи и в частност 85/1.8G, който мисля направо да го залепя на това тяло или поне основно него да ползвам, ще ми даде още една дължина от около 125мм, като разбира се при нужда ще го слагам и на D750 и така ще покрия с един и същи обектив две дължини 80мм и 125мм.

Вие какво мислите, кое ще е по-добрия вариант за конкретната цел?

Отговори на това съобщение
 Re: D700 или D7200 за второ тяло за събитийна фотография?
Автор: colorphoto   
Дата:   03-07-16 05:49

Кропка не ти трябва.

Плюсовете на кропките са на хартия само.

Публикацията е редактирана (03-07-16 05:50)

Автор: vgramatikov   
Дата:   03-07-16 09:32

За събития д700 ще е по-полезен като екипировка. Но д7200 ще ти даде по-различни ъгли защото е с по-малък сензор.

Бони ще ти даде добър съвет той снима с подобна комбинация от тела и обективи.

Бони къде си ? :) [smilie21]

Автор: Dimitar.Tzankov   
Дата:   03-07-16 09:36

colorphoto : "Плюсовете на кропките са на хартия само."

Значи ще му помогне само ако принтира? :)

Иначе за събитийно снимане разликата в разделителната няма е голям плюс, така че малко по-ниския шум при високо ISO би помогнал.

Иначе като съвет бих препоръчал да вземеш от приятел и/или под наем за едно-две снимания D7x00 тяло и да видиш дали разликата в ъглите ти допада.

Публикацията е редактирана (03-07-16 09:44)

Автор: БОБИ-ЛЪВЧЕТО   
Дата:   03-07-16 09:46

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: da.fo   
Дата:   03-07-16 10:03

И аз съм с ФФ и кроп. Репортажите по сватби, кръщенета ги снимам с кропа, а фотосесията с фулфрейма. Всички обективи стават с по 2 дължини [smilie3] Особенно се кефя на 85/1,4 = 127,5/1,4 [shtrak]

Автор: kvakioh   
Дата:   03-07-16 10:51

Нямаше ли преди седмица същата тема???
Аз съм за кропа като допълнение и второ тяло. Д700 малко поостаря, макар че се справя доста добре в повечето ситуации.

Автор: uri64   
Дата:   03-07-16 11:24

Ако ще взимаш кроп - събирай за Д500

Автор: bxmarkov   
Дата:   03-07-16 12:03

Никой не може да реши вместо теб,ако искаш еднаква визия д700, ако искаш различна д7200, така че единно мнение тук няма да намериш.

Автор: PhotoBo   
Дата:   03-07-16 17:12

Защо ми се струва, че кропа ще е по-подходящ за снимки на тъмничко + това ще даде различна визия заради различното фокусно при едни и същи обективи? Не че D750 не може да снима в кроп режим и да се постигне реално същия резултат де, но тогава ще са повече сменянията на обективи... За фокуса никой нищо не каза, следящия също, буфера при роу, повтаряемостта на резултатите [smilie11]

Автор: ogi100   
Дата:   03-07-16 19:13

"това ще даде различна визия заради различното фокусно при едни и същи обективи"

фокусното разстояние си е едно и също, различен е само зрителния ъгъл, така че визията реално ще е една и съща (направете един и същи кадър с Д750 в FX и DX режим и ги наложете един върху друг и ще се уверите).

Най-големия плюс на Д7200 специално за събития, е че фокусните точки покриват по-добре кадъра и ще спести кроп-ването при постобработката. Преди доста време снимах с Д700 и беше перфектен апарат.

Дата:   03-07-16 19:25

Съвсем не е така, разлика във визията има и тя се изразява основно в доф-а. Освен това някой колеги приравняват и светлосилата, само дето това аз не мога да обясня...Нека някой по-компетентен да го разясни, ако желае!

Дата:   03-07-16 19:31

Естествено, че се приравнява и светлосилата :) но сериозна разлика във визията и формите се получава при различните фокусни дължини. Едно е да снимаш с 35мм друго е с телеобектив 135мм...но фокусното разстояние на обектив не се променя като сменяш тялото/матрицата зад него, променя се само зрителния ъгъл.

Автор: Simbon4o   
Дата:   03-07-16 19:43

д700 е дърт, с един слот за карта и това за мен е достатъчно да го отпиша. Много хора ще кажат, че ако е кропка не става, но дефакто д7200 има по-малко шум от д700, по-добър динамичен обхват, повече цветове, по-добър аф и т.н. екипираш го с някой твърд по-дълъг обектив и снимаш на воля.

Автор: lucky55   
Дата:   03-07-16 20:11

Фокусното разстояние на обектив наистина не се променя като се променя размера на сензора, променя се само така нареченото приравнено фокусно (към 35 мм формат) разстояние, което е въведено за удобство, тъй като по-малкият сензор "дава" по-малък зрителен ъгъл заради кропа. Относно визията, ако се снима с фул фрейм с 50 мм Ф4 обектив, и с микро 4/3 (кроп фактор 2) с обектив 25 мм ф2 обектив, то двата кадъра ще имат еднаква визия. (характерът на бокето е нещо съвсем друго). При втория случай обаче, при равни други условия, ще имаме четири пъти по-висока скорост, заради по-ниското блендово число.

Относно "приравняване" на светлосилата, тук не мога точно да разбера за какво точни приравняване се говори. В примера който написах имаме различни блендови числа, които обаче за конкретния пример дават еднаква визия на кадъра. Иначе примерно обектив за фул фрейм с максимално отворена бленда от 1.8, независимо дали ще се постави на фул фрейм или на кроп тяло, то на единица повърхнина от сензора ще попада едно и също количество светлина. Светлината от този обектив, която ще попада извън размерите на кроп сензора просто ще отива фира и толкова, няма да се "събере" и да отиде върху кроп сензора и да "стане" повече, съответно да се увеличи и светлосилата, поради това, че самият сензор е по-малък.

Публикацията е редактирана (03-07-16 21:48)

Дата:   03-07-16 20:57

Чакайте малко сега. Става въпрос не да гледаме на кой обектив в съчетание с фф ще съответства визията на друг обектив съответно с кроп тяло. Става въпрос за един и същ обектив. Автора спомена, че на второто тяло иска да сложи (почти да не сваля от него) 85/1.8G. Така, значи имаме един обектив 85/1.8 и тук твърдите, че сложен на фул фрейм кадрите ще са същите, като се сравнят с тези направени със същия обектив и кроп тяло? И фокусното разстояние на практика остава същото, че и бокето... при един и същи обект и при еднакво отстояние от камерите? [smilie10]

В такива случаи обичам да давам точно ТАЗИ статия, с примери [beer]

Публикацията е редактирана (03-07-16 20:58)

Дата:   03-07-16 21:30

Аз бих си взел д700. Не виждам причина да закачам кропка на тези обективи в предвид задачата. Или събери парички за едно д610 :)

Автор: lucky55   
Дата:   03-07-16 22:01

PhotoBo написа:

> Автора спомена, че на
> второто тяло иска да сложи (почти
> да не сваля от него) 85/1.8G. Така,
> значи имаме един обектив 85/1.8 и тук
> твърдите, че сложен на фул фрейм
> кадрите ще са същите, като се
> сравнят с тези направени със същия
> обектив и кроп тяло?

Кадрите няма да са същите. Никъде не съм казал това. То ако беше така, хората само на кроп щяха да снимат. Когато се минава на фул фрейм това се прави най-вече заради "фул фрейм" визията. Това, че в общия случай фул фрейм сензорите имат с около един стоп по-добра динамика (поне за мен) не е определящо, по този показател вече и кроп сензорите са достатъчно добри.

Публикацията е редактирана (03-07-16 22:04)

Дата:   03-07-16 22:20

Я си прочетете постовете с Оги, да не ви цитирам, щото ще кажете, че ви вадя изреченията от контекста. [smilie5]

Дата:   03-07-16 23:21

На Фул Фрейм се минава най-вече заради качеството на тези системи в комбинацията от платформата от обективи и камери. Заради "визията" минават малоумниците който си мислят ,че като закачат 1.4 обектив на Фул Фрейм камера вече са фотографи. [smilie21]

Автор: victory13   
Дата:   03-07-16 23:34

>>Така, значи имаме един обектив 85/1.8 и тук твърдите, че сложен на фул фрейм кадрите ще са същите, като се сравнят с тези направени със същия обектив и кроп тяло? И фокусното разстояние на практика остава същото, че и бокето... при един и същи обект и при еднакво отстояние от камерите? [smilie10] <<

Ъхъ...[cool]
Просто снимката от кроп тялото ще е точно това, кроп на снимката от фф... все пак да уточним и еднаква бленда, да няма хър-мър... Оназ статийка засяга други грижи...[smilie5]

Автор: d.s   
Дата:   03-07-16 23:36

Зависи и за колко може да го намериш това Д700. Цените от сорта на 1800-2000, които все още гледам по базара са нерелани за камера на 10 години. Д610 може и да е пластмаса, но е каде каде по-добре тяло, а парите му сьщите, та иди разбери [smilie10] Ако ти трябва нещо здраво аз бих избрал Д3 направо

Автор: victory13   
Дата:   03-07-16 23:37

По темата: д700 с 24-70, и д750 с 85, цял и кропове /102 и 127мм/ [cool]

Дата:   04-07-16 10:29

Ето какво аз разбирам под "визия" на обекта ( в случая човек), а не колко е размазан фона. Дано така да се разберем по-добре :)
Видни и ясни са 3 основни разлики - широкия обектив отдалечава фона, а телеобектива го приближава; има сериозна разлика във формите на обекта/модела; и третата любима на 95% от хората - бокето :)
Не напразно на снимката не е изписан модела на камерата, а само обективите. 85мм обектив си е 85мм, на кроп или ФФ - обекта ще изглежда сходно, само отрязъка е различен. Любимото боке е друга тема.

http://www.bokehblog.com/public/Charts/lens-compression-chart-12mm-600mm-4k.jpg

Дата:   04-07-16 13:48

Превръщаме го в излишен спор това вече. Аз пакзвам - не гледаме различните обективи закачени на едно или различни по сензор тела, а един и същи обектив закачен на кроп и фф тяло. За да стане по-ясно на снимка направена с 85мм една до друга ако се съпоставят такава от кроп и фф, освен в бокето ще има и разлика във визията заради ъгала на "виждане", както и нека да го наречем "зуума" или приближаването до обекта. По същата причина, когато сравняват кадри с един и същи обектив и различни по големина сензори на телата се налага да се кропва единия от кадрите, за да е съпоставима точно визията! И да, макар за теб бокето да не е важно, то е част от визията на дадена снимка!

първа  назад  1  2  3  4  5     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »