Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Canon 85mm f1.2L или Sigma 85mm f1.4 EX DG?
Автор: alex070707   
Дата:   21-05-16 12:01

Здравейте колеги, предстои ми закупуването на портретен обектив и се колебая между тези двата.
Имах удоволствието да снимам с Канонския и смея да кажа, че (за мен) това е най-приятният обектив с който някога съм снимал, само че колкото повече гледам ревюта на въпросната Сигма, толкова по-интересна ми става!
Ясно е, че трябва да я пробвам и да преценя тогава и това възнамерявам да направя, но все пак бих се радвал на мнения (и най-вече портрети) с въпросната Сигма на фул фрейм. Вече гледах във Flickr, но като цяло там не видях снимки и с двата обектива, които да демонстрират силната им страна.
Това, което ми направи впечатление е, че на всички снимки Сигмата изглежда по-остра и то по някак...изкуствен начин, ако някой разбира какво имам предвид, моля да се включи с мнение!

Отговори на това съобщение
 Re: Canon 85mm f1.2L или Sigma 85mm f1.4 EX DG?
Автор: axlastro   
Дата:   21-05-16 12:12

Канона.

Автор: steeens   
Дата:   21-05-16 12:14

Канона е по-добър според сайтовете за сравнение и тестовете им. Но ако визията на снимките със сигмата ти харесва повече...

Автор: kvakioh   
Дата:   21-05-16 12:34

Канонът. Втора версия. /Бавен, в сравнение със Сигмата, точи батерията защото е огромно стъкло.

Дата:   21-05-16 12:50

Ако е Канонът, ще е първата версия, поради...бюджетни причини.

А със сигмата не съм снимал, затова ми се искаше някой да качи снимки с нея.

@steens Според dxomark е точно обратното и сигмата вади повече детайли, по-малко дисторсия и аберации и има по-остри ъгли.

Автор: tema   
Дата:   21-05-16 13:20

Сигма
По-бърз автофокус.
По-малки СA.
По-добра острота, особоена на переферия.
Не е "drive by wire" фокус ринга.
За първа канонска весрия изобщо няма смисъл да мислъш.
Единствения проблем със Сигма че може би ще се наложи да му правиш микроаджастмент на фокуса.
Също така скоро ще има Арт версия

Дата:   21-05-16 13:34

@tema Скоростта на автофокуса не ме притесняваше при канона, а на ръчен фокус също няма да снимам, тъй че отпадат като аргументи в полза на Сигмата, аберациите са единственото нещо, което ме притесняваше при канона, защото загубих бая време да ги махам после. Остротата определено ми харесва при Канона, а щом Сигмата е по-остра това е добре, но както казах на голяма част от снимките, които прегледах...сигмата изглеждаше някак...твърде остра (ако има такова понятие).
Микроаджъстмента също не ме притеснява, тъй че и това отпада като аргумент в полза на Канона.
И аз се чудя дали няма да пуснат Арт версия скоро, защото тогава вероятно ще си купя нея без да се замислям изобщо.
Има ли някаква видна разлика в бокето на двата обектива?

Дата:   21-05-16 13:49

"drive by wire" фокус озачава че ако някой ден автофокуса фалира, то вече не става за ползване даже с ръчен фокус, а части за ремонт на този стар обектив не са лесни за намиране.
Не съм голям специалист за боке, харесвам и двата, може би 85L малко по-добро, все пак 1.2
Не знам какво точно може да се подобри в Арт версия, за мен и тази версия абсолютно на ниво и с 35 и 50 арт. Само че dock station за някой може би ще му липсва. Обаче ще имаме повече стари версии 85 1.4 за по-малко пари!

Автор: Simbon4o   
Дата:   21-05-16 14:20

Ако снимаш за кеф и скороста и цената не те бъркат - канона. Ако снимаш по работа и искаш по-бърз и по-консистентен фокус сигмата. Канона е бавен, труден за работа, но 1.2. Всичките му кусури се прежалват заради картинката. Сигмата е бърза, остра, доста добра, пъти по-изгодна... но не е канона.

ПС това за микронастройката на фокуса няма гаранция, че с канонски обектив няма да се наложи [smilie3]

Автор: hotsnail   
Дата:   21-05-16 14:26

Ако има вероятност да го използваш на Сони А7 серията Сигмата е по-добрия вариант. 85/1.2 май само ако е чисто нов 2-ра серия си струва иначе не фокусира добре на А7-ците, поне от това дето съм пробвал. Сигмата е с по-хубав нотор и не е никак стар модел. Излезе малко преди Арт-овете през 2010-a.....

Автор: bpavlov   
Дата:   22-05-16 02:07

Да се сравняват двата обектива е смехотворно, кон и кокошка, ша ма прощавате. А иначе, трудно се работи с канонския, само ако си с две леви ръце

Дата:   22-05-16 13:04

Почнахте да ме отказвате от Канона, заради мотора.
Изобщо ли не се произвеждат части, защото ако това е така, скапе ли се мотора - обектива е за кофата.

Автор: mogila   
Дата:   22-05-16 13:42

Че сигмата ако се скапе кой ще ти я оправи? Сервизите оправят само по-новите модели. След няколко години можеш да забравиш за ремонт дори и за фокус настройка.

Интересно защо не споменаваш канонския 1.8 щом бюджета е ограничен? Това е супер остър обектив, много точен фокус и малък и лек.

Иначе не знам защо Simbon4o казва, че сигмата има по-консистентен фокус. На Сигма това им е най-големия кусур.

Аз на твое място бих взел 85 1.8 или/и събираш пари за 85 1.2 II.

Дата:   22-05-16 14:00

Канонския 1.8 никога не ми е харесвал като обектив, 100mm F2 за мен е далеч по-добър, но го продадох - уж да си взема 85мм 1.2, просто сигмата ме блазни като идея, но сякаш бокето и не ми харесва.

Дата:   22-05-16 14:03

Абе, сигмата е модел от 2010 година, даже 85 1.8 е по-стар модел! Първа версия на канона от 80-те години. Има разлика, и няма проблем да се ремонтира сигмата, тя все още се произвежда, като и части за нея. Но като цяло, шанса че в обектива произвеждан преди 20-25 години нещо да откаже е твърдо по-голям. Да не говорим че сигмата с умрял мотор може да се ползва на ръчен фокус, а канон не.
Аз съм снимал със сигмата на 1ds\1d, няма никакви кусури с автофокуса, бърз и точен.
85 1.8 просто много под ниво. И като острота на отворена бленда и боке и особено аберациите.

Дата:   22-05-16 23:43

tema не знам с какви бройки си снимал, явно с много подбрани.
Аз по-остър обектив на отворено от канона 85 1.8 до момента не съм ползвал.

Дата:   23-05-16 08:15

Значи явно и сигмата не си пробвал [smilie5]. 85 1.8 има много големи вариации в бройките. Освен това питащия в темата явно му е писнал и иска нещо по-светличко.

Автор: svetozar_stefanov   
Дата:   23-05-16 08:28

Щом при канон 85/1,8 казвате,че има големи вариации при бройките не знам при сигма какво трябва да е [smile]

Дата:   23-05-16 08:44

Не съм пробвал нито тази Сигма нито канонския 85 1.2 първа версия.

Автор: chukov   
Дата:   23-05-16 09:31

Сигмата работи много добре, остра е и сравнително бърза

Автор: hotsnail   
Дата:   23-05-16 11:26

Напоследък доста обективи пробвах и сигменския хсм е доста добре. От 85-ците им пробвах три - две на канон и една на Сони байонет и нямаше никакви проблеми с коя да е било от тях. Пробвах няколко 35-ци и една 50-ка и 24-70 и макрото и пак проблеми няма. Просто задвижването им е достатъчно добро и прецизно. Под няма проблем разбирам на а7 да ми кове фокуса 100 от 100 кадъра на макс отворена бленда. 24-70 и макрото не работеха добре на А7 със сонешки байонет и ЕА3 - даваха грешки с фронт фокус. Ама са ОК с еа4. Последните две не съм ги пробвал с метабонес, бих предположил, че ще работят добре.

От канонските ....ми как да кажа за да е прецизна механиката трябва обктива да е нов. Усм-а явно се износва и с времето става по-малко прецизен и постоянен. Чисто новите обективи имат супер стегната механика и фокусират точно. От ибеи или базара обективи на по 15 20 годинки просто не стават ако разчитам на супер прецизен и повтаряем АФ.........

Това са си мои наблюдения, кой както иска да ги интерпретира

Публикацията е редактирана (23-05-16 11:38)

Автор: tarantulaxxx   
Дата:   23-05-16 13:42

Нямал съм честта да снимам със Сигмата, но наскоро си купих Canon EF 85mm f/1.2L II USM. Преди това пробвах обектива на един приятел. Каза ми, че фокусира по-бавно. Но истината е, че фокусира доста бързо. Не усещам разлика в бързината на фокуса с предишния ми Canon EF 85mm f/1.8 USM. Обективът е страхотен. Да, тежък е, точи батерията, но както казаха по-горе - това голямо стъкло си иска енергията.

А относно Canon EF 85mm f/1.8 USM - ами това е страхотен портретен обектив. Много остър, лек, прецизен и точен. Горе заговориха, че зависело от бройката. Ами явно съм случил на добър и вече съжалявам, че го продадох.
Ако всичко при теб опира до парите, взимай Canon EF 85mm f/1.8 USM.

Успех!

Автор: Chipsy   
Дата:   23-05-16 16:27

Аз съм снимал и с двата, бях пред същата дилема преди години.
Поснимал и с двата, като ги взех под наем.
На Канона фокуса му ВИНАГИ беше там, където искам, и то с 5Д Марк 2 тогава, с тройката е несравним.
На Сигмата фокуса беше където си иска, като от серия снимки имаше повече брак, отколкото използваеми. Ползвам странични точки винаги и никога не префокусирам и местя, тоест ЗАУ грешката е сведена до минимум.
На Сигма-та картината не ми хареса, няма я специфичната картинка на Канона 1.2. Може да се преглътне ако Канона е много извън бюджета, но не беше моя обектив и предпочетох канона. Вече близо 5 години не ме е предал. [smilie24]

Дата:   23-05-16 18:15

@chipsy, точно това за специфичната каттинка на канона ме влече, защото и аз го забелязах като снимах с него и е самата причина да искам да си го купя, само това с мотора ме притеснява....ако се скапе няма ли друг мотор или някой китайски аналог който са свърши работа? В нета нищо не намирам освен един човек, който просто си е поръчал друг обектив с различен дефект от Ebay и е взел мотора от него.

Дата:   24-05-16 09:42

Канона е наистина уникален като картинка, но според мен ако нямаш поне 5д3 АФ ще е невъзможен. 5д2 и 6д нямат странични точки на които да се разчита, а канонската практика с фокус по централна и прекадриране преди снимка винаги води до нямане на фокус с такъв обектив. Другия вариант е пак по канонски да ти е винаги главата на модела в центъра на кадъра, което лично мен никак не ме кефи. Някои познати дори след като са минали на 5д3 или никон им е останало това още от 5д2ките :). Не че сигмата ще толерира прекадриране, но ...

Иначе както казах и в началото - за кеф канона е супер. Бокето наистина е различно и някак мислено за портрети. Не е остротия по целия кадър както е никона 85 1.4Г, но никона има по-скучно боке. Канона е 1.2 и с характер. Казвам го като човек с три 85ци с различни характери :) падам си по бокета и ако имах пари щях да си купя и сигмата и канона [smilie5]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Албум преди 6 часа
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг: