Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Проблем с фокус 85 1.8г
Автор: ares11   
Дата:   19-05-16 12:47

Здравейте :) искам да ви попитам как фокусирате и пре композирате на кроп тяло с 85 мм на бленда 1.8? Защото преди няколко дена си закупих този обектив чисто нов снимах 2 пъти и имам много брак със снимки, които не са на фокус малко пред модела е ударил фокуса а аз фокусирах точно между очите със средната фокусна точка след което много леко си композирах снимката като движенията не са били дори и сантиметър на пред или на зад. Дори и при снимки от по-далече в цял ръст също имам много брак фокуса е на 5-6 см пред модела и се вижда ясно по тревата :) [smilie7] [smilie2]

Отговори на това съобщение
 Re: Проблем с фокус 85 1.8г
Автор: steeens   
Дата:   19-05-16 12:49

С какво тяло си? При прекомпозиране често става така. Или проблем с фокуса, както го описваш. Ще трябва да направиш тестове с таблица, но ако тялото ти няма настройки на фокуса, може и да пращаш в сервиз.

Публикацията е редактирана (19-05-16 12:54)

Автор: Pac   
Дата:   19-05-16 13:22

Да, и на мен логично ми идва въпроса за тялото. Ако имаш възможност за фина настройка на фокусва, вероятно това ще реши проблемите ти, ако нямаш... е малко греда. Аз много ядове брах с Д5200 и този обектив.

Автор: HIT   
Дата:   19-05-16 13:46

А ако фокусираш не по "средната" фокусна точка, а си я преместиш да е върху тази част, която искаш да е на фокус?

Автор: ares11   
Дата:   19-05-16 13:51

Снимам с д7000 :) Ам HIT прав си,но пък от там идва отново проблем с фокус защото на всякъде чета, че средната точка е най-точна колкото по към крайните точки отиваш толкова повече увеличаваш шанса за брак :)

Автор: Pac   
Дата:   19-05-16 13:54

имаш фина настройка на Д7000, занимавал ли си се да го настройваш?

Автор: ishootraw   
Дата:   19-05-16 13:57

1. Сигурен ли си, че е от фокуса. Ако не снимаш на достатъчна скорост, може да имаш лек моушън блър. Когато си взех този обектив ми трябваше малко време да разбера, че е хубаво да си вдигнеш скоростта като снимаш. Иначе трептене на ръцете и др, се учеща по-силно. 2. Избягвай да рекомпозираш, особено на толкова отворени бленди. Ползвай крайните фокусни точки.
3. Направи един тест с един фокус чарт, за да видиш дали има бек/фронт фокус. 4. Снимай на по-затворени бленди :)

Автор: tziko   
Дата:   19-05-16 14:20

Страничните фокусни точки се затрудняват ако е тъмно(или е тъмен обектива), но аз с моя д5300 не съм забелязал да има много брак, снимам си с тях(не прекадрирам) и нямам проблеми. Скоро и аз установих, че нямам стабилна ръка (предполагам гъстотата на матрицата оказва влияние) и с дългите за кропка обективи като 85/1.8 и 105/2.8 ми трябват скорости от около 1/200 и нагоре( а предполагах, че 1/80 - 1/100 ще ми е достатъчно.
Общо взето, мисля като ishootraw без точка 4.

Автор: PhotoBo   
Дата:   19-05-16 14:47

Ishootraw ти е дал много добри насоки! Имам обектива и успешно прекадрирам без проблем, дори при плитък ДОФ(при ФФ), дори почти никога не използвам централна фокусна, ама и никога не фокусирам между очите, само от там идва разлика от 1-2см до окото, пък и там не е особено контрастно...,ама казваш че е 5-6см фронт фокуса, не е нормално! Повтори опита или направи с чарт го намери къде е! Ако микро аджъсмънта не помогне, сервиза ще! Успех! [cool]

Автор: m.djorov   
Дата:   19-05-16 17:12

Аз на ръка, без стабилизация гледам като мин скорост на снимане да правя около 2х приравненото фокусно разстояние. 85 х 1.5(кроп) х 2 - да няма много много трептене на ръката.

Настроил съм и съм пуснал AutoISO - и на М скорост и бленда.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »