Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Въпросче за RAW
Автор: Vladibeer   
Дата:   18-05-16 07:59

Здравейте! Занимавам се с видео, но откакто се сдобих с GH4 правя и по някоя снимчица. Това, което ми се струва странно е, че при еднакви условия, jpeg-a ми изглежда по добре от RAW файла. Знам, че съдържа повече информация и позволява повече пост, но ми се струва зърнест и без детайл. Прилагам конкретен пример

https://mega.nz/#!eV8BmQwJ!V5hpwWd3zTo56RkFR1yGmKY30y2RDOCZ050uoeJo6Z4

https://mega.nz/#!CU81QaxD!BVQh5Cops94keR9dP99X61t_PXRhK9Sn4-7wRtN4Pvo

Най-добре си личи при буквите на шишенцето. Малко инфо по въпроса ще ми е от полза, благодаря предварително!

Отговори на това съобщение
 Re: Въпросче за RAW
Автор: mixmike   
Дата:   18-05-16 08:20

Инфото е, че фотоапарата е приложил обработка на JPG-а и затова ти изглежда по-добре. Зърнест е най-вероятно, защото в JPG, апарата приложил шумоподтискане, а детайлите са изскочили, защото е прибавен и sharp.
Очаква се, след като снимаш в RAW - да направиш обработка на RAW-а в последствие.
Ако не го правиш или нямаш умения - няма смисъл да снимаш в RAW.

Автор: quazimodo   
Дата:   18-05-16 08:27

Да-а! Това за уменията е абсолютно вярно[smilie21]. Моята камерка дава 5МВ джипег, а аз изкарвам 4.5МВ от RAW[smilie5] [smilie5] [smilie5]!

Дата:   18-05-16 09:31

Това че иска обработка ми е ясно, но очаквах повече детайл в сравнение с jpeg-a, преди това.

Автор: roumen6   
Дата:   18-05-16 09:52

той детайла си е в повече и е там... просто трябва да го "извадиш на показ"

Дата:   18-05-16 11:58

OK, разбрах, благодаря за отговорите!

Дата:   18-05-16 18:58

Всъщност това, което ми трябваше като насока е, че "суровия" файл трябва да се обработи за да се получи цялата информация от него. И че jpeg-a е обработен от процесора на камерата raw с преконфигурирани подобрения. И че самия "суров" файл видян през произволна програма за обработка, представя "грубо" изображение на заснетия кадър, достатъчно ясен за да започне обработката му. Благодаря отново на отговорилите, но чуждоезични сайтове ми дадоха отговора в пълнота.

Автор: mixmike   
Дата:   18-05-16 19:23

Повикал си неволята?[smilie5]

Автор: mihajlov2   
Дата:   18-05-16 19:45

Някои не толкова произволни RAW конвертори имат предварително зададени настройки за някои пораметри на изображението, а други параметри уж ги анализират и извършват настройки като резултат на анализа по зададен алгоритъм. Разбира се можеш да изключиш автоматичното "заточване" и всичко да си регулираш по свой вкус. Конкретно говоря за DXO Optics Pro. По принцип, ако знаеш кое как да пипнеш, винаги от RAW ще извадиш по-добра картинка, отколкото от JPEG.

Дата:   18-05-16 21:55

Да, сега вече го разбрах - камерата снима суров кадър, процесора го обработва с предварително зададени настройки и прави готов за преглед JPEG. RAW формата е необработеното изображение, което камерата прави, подлежащо на постпродукция за да му се акцентират желаните стойности. Програмите показващи RAW всъщност правят приблизително изображение на цялата съдържима информация във файла, който при последвща обработка може да покаже коренно различна визия. Ето затова RAW може да изглежда по-зле от JPEG - защото макар и с много заложена информация е необработен, докато JPEG-а от камерата е обработен от самата камера до оптимални (според производителя) стойности.

Автор: rexpitbul   
Дата:   19-05-16 00:23

виж и това

Автор: e-mil   
Дата:   19-05-16 00:39

Аз пък не разбрах какво стана.

Автор: Vladibeer
Дата: 18-05-16 07:59
"Знам, че съдържа повече информация..."

Дата: 18-05-16 09:31
"Това че иска обработка ми е ясно..."

Дата: 18-05-16 18:58
"Всъщност това, което ми трябваше като насока е, че "суровия" файл трябва да се обработи..."

[smilie11]

Автор: asahi   
Дата:   19-05-16 00:41

Колебанията на лирическия герой.

Дата:   19-05-16 06:18

Благодаря rexpitbul, полезно [beer]

Автор: horrible   
Дата:   19-05-16 10:14

Забавно...

Автор: dvda   
Дата:   19-05-16 21:04

http://photostudiobstyle.com/blog/10-prichini-da-snimate-v-raw/

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »