Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Почистване на хартия на снимка
Автор: hhumpff   
Дата:   10-05-16 16:20

Здравейте!
Имам една замърсена стара снимка. Има следи от забърсване и полепнали власинки. Може ли да се почисти с някакъв разтвор без да се увреди допълнително.
Освен въпроса ми искам да се похваля и резултата от обработката с фотошоп(за първи път работя с него). Не съм напълно съвсем доволен все още поради получилите се отблясъци при сканирането. Сега съм решил да я снимам и да обработя заснетия файл, но първо искам да я почистя, доколкото е възможно.
ПРЕДИ
СЛЕД

Отговори на това съобщение
 Re: Почистване на хартия на снимка
Автор: CDman   
Дата:   10-05-16 17:11

Опитвал съм да почиствам стари снимки, но винаги съм ги увреждал т.е. ствало е по-зле. Съветът ми е да се опитате да я "почистите" дигитално.

Сканирайте я на по-голяма резолюция и ползувайте функциите Clone, Patch и blur на ФШ.

Лесни са за ползуване дори и да нямате много опит с програмата.

Успех ! [smilie24]

Автор: NORMAN-KUK   
Дата:   10-05-16 18:27

Ваничка с вода (така че цялата снимка да може да се потопи) двайсетина капки обикновено веро и изчакваш да се накисне, сле това много внимателно леко да изтриеш, ако не пада лесно, няма да падне избщо, не я мъчи...вадиш и сушиш на простор, защото преси вече няма. Бялото петно е олюспена емулсия, там нищо не може да се направи.

Публикацията е редактирана (10-05-16 18:28)

Автор: camelasign   
Дата:   10-05-16 21:39

може да помолиш в някой минилаб да я пуснат през стабилизатора и сушилнята, ако е формат 9/13 или по-голям ще мине без проблем и каквото може да падне ще падне

Автор: Han_Solo   
Дата:   10-05-16 22:52

Новите препарати освен с повърхностно активни вещества /ПАВ/ май са пълни с доста глупости които не е ясно как ще подействат на снимката, така че не е съвсем ясно.... освен това хартии , по спомени имаше различни, и някои не понасяха гланцпреси, [smilie3] само трябваше да се сушат....
Съвета за имиване е добър, оттам насетне качествено осветление, че навремето даже имаше едни устройства дето се наричаха репро-стойка - с подходяща рамка за притискане на документа/снимката, стойки за осветление и удобна вертикална система за закрепване на апарата под ъгъл от 90 градуса спрямо оригинала

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »