Автор: stef7
Дата: 08-05-16 11:39
Моето мнение се различава от това на предишните двама колеги. Правилно си се насочил към безогледалните камери на Панасоник и Сони. С DSLR видео се снима по-трудно, примерно нямат EVF и ще трябва да слагаш такъв или външен монитор, а и качеството което предлагат повечето е по-лошо от това на безогледалките, особенно тези на Канон от ниския клас са доста назад. G7 е май най-доброто за парите, ето тук има сравнение с А6000 на Сони и казват че е по-доброто:
Sony A6000 vs Panasonic G7
и тук
EOSHD 2016 camera rankings
До 1600 ИСО и двете камери са използваеми според мен.
И за двете може да се използва така наречения Speed Booster, който ти дава един стоп повече светлина и възможност за направищ сенсора да изглежда по-голям. а6000 като на full frame, G7 като APS-C и така постигаш 3200 ИСО, плюс по-широк ъгъл за обективите, което за огромната част от случаите ще е достатъчно, но едва ли за всички разбира се. За повече се иска доста по-голям бюджет за камера. Оргиналния Speed Booster струва много пари, колкото самата камера, но китайските му клонинги са около 200-250лв. Те нямат електронни контакти за връзка смежду обектива и камерата. Това разбира се не е проблем, за фокусирането, което в повечето случаи е ръчно, но се губи стабилизация в обектива, ако има такава. Оригиналния на Metabones има електронни контакти и ако е към Canon EOS може да използва стабилизацията в обективите.
4К според мен засега няма да ти трябва, но може да ти помогне да снимаш на високи ИСО. При намалянето от 4К към 1080р може да се подтисне част от шума. Има и един специален плъгин - netvideo се казва, който също работи добре за тази цел, но това са ти една допълнителна стъпка в обработката а и в двата случая се иска мощна машина. G7 обаче както ще прочетеш в горната статия има и отлично 1080р.
Камерата е само началото, надявам се си заделил пари за обективи и аксесоари, как ще я носиш тази камера как ще я стабилизираш, надявам се си помислил за тези неща. Защото за да снимаш добре да високи ИСО се иска светъл обектив, нещо около f2, китаците са далеч от това.
Панасоник скоро ще пуснат в продажба G80, в Европа май ще е G85 който има стабилизация в тялото и за видео. Пишат че е толкова добта колкото на Олимпус Е-М5 II. Но отново се отива на повече пари уви – около 1300лв в UK. В България още го няма в продажба.
Panasonic G85 for video
За мен тази стабилизация абсолютно си струва разликата в парите и на твое място бих взел малък кредит например само за да мога да си я позволя, ако снимането е като работа а не като хоби.
И накрая защо осветлението да е скъпо ? Има LED панели които са по 60-100 лева. Не съм ги използвал не знам каква работа вършат, но според мен никое решение не бива да се изключва. Просто трябва да се пробва за да се види кое работи най-добре. Ако съм на твое място бих избрал сигурно Панасоник G85 + китайски Speed Booster + стари ръчно фокусни обективи, които са светли, добри оптически и не струват много пари. Но с осветлението бих експериментирал. За хора и неща на близко, не бих изключил възможността за допълнително осветление, което не е задължително да е скъпо.
|
|