Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 За филмовата фотография
Автор: HP   
Дата:   04-05-16 18:28

Може би 15 години след последното ми снимане на филм, реших отново да го направя. Е, няма такъв брутален кеф. Гледам споровете за безогледалки, огледалки, кое ще умре, кое ще го бъде, обаче заряда и удоволствието, което носи снимането на филм е несравнимо. Самото зареждане на филма, самата идея, че имаш само 36 кадъра те кара да мислиш, да мислиш преди да натиснеш спусъка. И после чакането да разбереш какво се е случило-еееееех,кеф :)
Като пречистване е , да оставиш дигиталката и да се позанимаваш с фотография :)
Как е при вас, подобни ли са усещанията :)[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: За филмовата фотография
Автор: osis359   
Дата:   04-05-16 18:38

Аз само на филм съм снимал (да поясня - млад съм,на 24 години [smile] )и усещането винаги е такова. Приятно снимане и да покажеш после [beer]

Автор: JohnyWalker   
Дата:   04-05-16 18:40

Ц [smilie18]

Друго си е да заредиш батерията, картата, тихия затвор и да пуцаш на бърст, без да мислиш за нищо.

Автор: uri64   
Дата:   04-05-16 18:48

Е, ако това му е на човек мерака, може да си вземе един Никон Ф5, да превключи на бърст и филма от 36 пози е изцъцкан за няма и 5 секунди :)

Публикацията е редактирана (04-05-16 18:48)

Автор: Vanquished   
Дата:   04-05-16 18:55

Какъв е проблемът на цифрово тяло да се сложи една карта 1ГБ? При 25мб за raw файл ще имаш под 40 кадъра на разположение. :) Е, вярно, че очакването, на какво се е получило го няма, но ...

Автор: lamerko   
Дата:   04-05-16 19:00

Може да се трие на място и да се пробва пак :)

Автор: J0R0   
Дата:   04-05-16 19:02

Рисуването е още по-голям кеф. Казвам го без грам ирония.
Не само че създаваш, коригираш, във всеки един момент можеш да променяш изображението, но и през цялото време имаш пълен, на 100% контрол над образи и цветове.
Единствен недостатък е факторът Време :)

Автор: HP   
Дата:   04-05-16 19:06

Дори и рисуването предполага корекция в реално време и след това, докато при снимането на филм имаш корекция едва след като видиш какво си заснел /изключвам процесинга/

Автор: kvakioh   
Дата:   04-05-16 19:08

ДА се пробва задължително с рол и камера 12 кадъра...После се разбира, че точно 15-те кадъра на 6х4.5 е най-красивото. Или 6х9, но става леко сложно.

Автор: quazimodo   
Дата:   04-05-16 19:58

И после к'во? Ще сканираш негативите, за да ги покажеш тука[smilie5]? Винаги съм бил пишман-фотограф и филмовия процес ме загуби като клиент много отдавна, още в края на 90-те.[beer]

Автор: chipdesign   
Дата:   04-05-16 20:06

преполагам - ще си прояви негативите, ще си изкара снимките и тях ще сканира за показване (Lightroom - името на софтуера не е изсмукано от пръстите)

Автор: victory13   
Дата:   04-05-16 20:42

Удрям с теслата задния екран, забивам я в селектора на позиция м, картата е 5гб /никога не излизам с един филм/, обектива е ръчнофокусен, светкавицата с кабел... безценно [cool]

Автор: steeens   
Дата:   04-05-16 20:49

J0R0, не си прав за рисуването. Всъщност Лайка решиха проблема като направиха апарат без дисплей. Предполагам че тръпката е като при снимане на филм.[beer] [beer] [beer]

Автор: kvakioh   
Дата:   04-05-16 21:16

Признавам, че най-красивото е човек да снима на рол и дори в известна степен на 35мм филм, след което да прояви сам филма, да изкопира на хартия, да сканира от хартията, после да показва дигитално. Беше едно време така, всъщност било е, защото малко съм го правил всичкото. Няма сега време, само рол карам вече. 15-те кадъра са достатъчно мислене.

Автор: batsali   
Дата:   04-05-16 22:05

Когато снимаш на филм произвеждаш артефакт, когато снимаш с цифра събираш информация. Някакси по-ценни са ми кадрите, когато има един физически оригинал, който в същото време е бил физически на мястото на заснемането.

Абе кеф си е филма, но цифрата си има големи плюсове. За артЪ и лично удоволствие - филм. И аз не съм побелял, а ме влече повече среброто в тоя силициев свят. [smilie7] Струва ме се, че цифрата влезе прекалено бързо в ежедневието и сега има някаква обратна вълна, която са я яхнали долните хипстъри ломографи и други по-нормални млади люде.

Автор: stef7   
Дата:   04-05-16 22:51

"Любимите ми неща в живота не струват пари. Пределно ясно е че най-скъпоценния ресурс който всички ние имаме е времето."
Стив Джобс

Последния път когато промивах сам филми и копирах снимки бе преди повече от 20 години. Отне ми почти един ден (почивен) да проявя и откопирам снимките на два черно бели филма. Едно време само можехме да мечтаем за нещо по-добро и бързо от копиране в тъмната стаичка.
Последния път когато снимах филм и дадох да ми го проявят беше преди повече от 10 години. Отне ми 4 часа да го занеса и взема от проявяване и поне още 6 да го нарежа, сложа в рамки и сканирам при това не всички кадри.

Понякога ми се приисква да изщракам един филм заради усещането, но като се сетя колко време ще ми трябва след това за да видя какъв е резултата се отказвам. Да се снима на филм е изключително скъпо удоволстие, което за мен не си струва времето.

Не е задължително да пуцаш като луд с дигиталката. Vanquished е дал добра рецепта ако не може да се овладееш. Понякога нося камера цял ден с мен и не правя нито един кадър. Ако няма нещо което според мен си струва, не я вадя да снимам. Просто.

Публикацията е редактирана (04-05-16 22:55)

Автор: asahi   
Дата:   04-05-16 23:16

Чувството...
Чувството е да си на 20 години, да си Про с 5 филма в торбата и да не жалиш матриала, мацките да нямат фейсбук, компютър и умнофон, нормалните за теб лафове да ги впечатляват, пък ако си мил и не много груб да дадат всичко от себе си.

Още си дружкам с първата ми фотомоделка, та се сещам за какво иде реч.
А онова с дисплея съм го решил много елементарно - там е хистограмата. Във визьора се вижда много повече, а и след като съм натиснал спусъка какво повече да гледам? Мигът е отлетял.

Автор: batsali   
Дата:   04-05-16 23:40

Колкото повече има за правене, толкова повече е веселото. Нямам наложен норматив за щракане или изкопирани снимки за деня. [smilie5]

Публикацията е редактирана (04-05-16 23:41)

Автор: catandgoddess   
Дата:   04-05-16 23:50

Снимах на филм преди години. От 2010 съм с дигитален и не ми липсва. Седя вече 5 минути и се опитвам да си спомня нещо, което наистина да е неповторимо като емоция и да изпитам носталгия. Сетих се само за 2. Едното е спокойствието, че ако снимаш някого няма да ти каже - 'а може ли да видя' и да се взира в дисплея[smilie24]

Другото е усещането, че си направил невероятен кадър и нетърпението, докато видиш резултата. Тъпото е, че понякога не ми се занимаваше за 1 филм и изчаквах да се съберат 3-4. Което ставаше понякога за месец или 2. Накрая гледах скановете и се чудех това кога съм го снимал...да не говорим за емоцията от момента - отлетяла и подменена с безброй други. Какво да му мислиш...

Публикацията е редактирана (05-05-16 00:21)

Автор: Dora93   
Дата:   05-05-16 00:10

Не знам защо се мъчите да давате съвети и рецепти на другите за неща, които касаят единствено вас самите. Който иска да снима на филм, който иска да щрака дигитално. Различни неща са, преследват различни цели, резултатът също е различен. Няма взаимозаменяемост.

Автор: Kolev68   
Дата:   05-05-16 00:18

Баси, коментират хора от бъдещето 2100 година .

Автор: catandgoddess   
Дата:   05-05-16 00:19

Dora, тук само се споделят неща свързани с лични или чужди спомени за лентовата фотография. Easy.

Няма кауза тук, дори и загубена кауза няма, няма за какво да се воюва[smilie24] [smilie21]

Мда, Колев, мерси за коментара, ще редактирам.

Публикацията е редактирана (05-05-16 00:21)

Автор: colorphoto   
Дата:   05-05-16 00:33

Кефа от снимането на филм е различен и голям!

Резултата при читаво снимане и качествено сканиране е много приятен!

Автор: aldygreen   
Дата:   05-05-16 00:35

Абе преди пересе години и филмите бяха други, и тръпката беше друга, па и хората бяхме по-млади, май...
[beer]

Автор: colorphoto   
Дата:   05-05-16 00:39

Тръпката и младостта верно бяха други преди време,ама и сега има читави филми,даже по-читави за скан,макар и по-малко като избор и на сериозни цени.

Публикацията е редактирана (05-05-16 00:48)

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »