Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви
        
 Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Фото химия (Ч-Б)
Автор: GAOFTO   
Дата:   15-04-16 20:40

Някой може ли да ми обясни точно каква химия ще ми трябва за проявяване на черно-бял филм и колко горе-долу би ми излязло, ако си проявявам сам?
Мерси предварително

Отговори на това съобщение
 Re: Фото химия (Ч-Б)
Автор: kvakioh   
Дата:   15-04-16 21:10

Кой филм точно, че има някъде 13245678 рецепти и проявяване?

Отговори на това съобщение
 Re: Фото химия (Ч-Б)
Автор: GAOFTO   
Дата:   15-04-16 21:16

Ilford HP5+

Отговори на това съобщение
 Re: Фото химия (Ч-Б)
Автор: kvakioh   
Дата:   15-04-16 21:21

Само като химия- проявител, стопер, фиксаж.
http://www.ilfordphoto.com/Webfiles/20106281054152313.pdf

Със сигурност излиза по-евтино отколкото някъде да се плаща.Публикацията е редактирана (15-04-16 21:22)

Отговори на това съобщение
 Re: Фото химия (Ч-Б)
Автор: GAOFTO   
Дата:   15-04-16 21:34

Може ли да ми помогнете и да ми разясните малко повече защото това само не съм правил още и ми е черна Индия

Отговори на това съобщение
 Re: Фото химия (Ч-Б)
Автор: impuls   
Дата:   15-04-16 21:49

Има конфекционални проявители за негативни филми, но това не значи, че не може да се прояви и с позитивни. Също човек може да си прояви ч/б филм с собствено приготвен по рецепта проявител. Рецепти стотици. Ще ти трябва проявяващи вещества - метол, фенидон, хидрохинон, пирогалол и др.Метолът да се използва самостоятелно или в комбинация с други проявяващи вещества (хидрохинон, фенидон, пирогалол и др.) работи меко, в комбинация с хидрохинона се определя контраста. Хидрохинона самостоятелно се използва за контрастни проявители. Като противо окислител се използва натриев или калиев сулфит. Като буфер се използва боракс, карбонати и др.Противо воалиращи вещества, забавящи процеса - калиев бромид. При разтварянето има поредност, кое след кое. Това е накратко,Успех. добре е ако имаш познат с когото да направиш първото проявяване, за да не се разочароваш. Още е важно температурата и времето на проявяването.

Отговори на това съобщение
 Re: Фото химия (Ч-Б)
Автор: kvakioh   
Дата:   15-04-16 21:50

ТРябва и задължителните аксероари- добър термометър от 0 до 50 градуса, ръкав или кутия за отваряне на филма и навиването му на спирала, която е в дозата за проявяване. Ножица също. Съдове за разтваряне на химията.
Примерно какво може да се купи като химия:

Ilford ID-11 проявител
ILFOSTOP стопер
RAPID FIXER FILM
И вече там по схемите се гледа кое как се разтваря и колко време се държи.

Отговори на това съобщение
 Re: Фото химия (Ч-Б)
Автор: Han_Solo   
Дата:   15-04-16 21:51

да проявиш филма е половината, процеса се казва негативно-позитиивен.... какъв е филма, как е експониран, "воал" има ли?

Иначе навремето любимия ми проявител беше Родинал.... ама след като проявиш негатива ще го сканираш ли или ще се пробваш с фотоувеличителя [smilie5] че и там е една магия

Отговори на това съобщение
 Re: Фото химия (Ч-Б)
Автор: kiten   
Дата:   15-04-16 22:36

impuls ще разбъркаш на питащия мозъка, както твоята публикация е разбъркана и дезорентирана както мигрант из Странджа планина.
Та при черно белия процес при негатив имаме два процеса-проявяване и фиксиране. След което следва измиване и сушене. От проявител и концентрацията му и температура и време на проявяване зависи дали ще е контрастен или не и дали ще е с едро или дребно зърно филма. От фиксажа също донякъде зависи крайния резултат. Фиксажа е почти винаги кисел а федона е добавка. И с истински оцет пак става номера с фиксирането. Или накратко проявяването е алкална а фиксирането е кисела операция.
Едно време по бай-тошово време сладкия федон много много не се намираше, защото рибарите го ползваха за стръв за шараните!
[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Фото химия (Ч-Б)
Автор: impuls   
Дата:   15-04-16 22:56

Човека пита за проявяване. Вероятно е на ясно, че след това следва изплакване, за да не продължи процеса и следвеа фиксиране и не на последно фиксиране и чак тогава сушене. Той пита за химия. Най-добре да си купи готов проявител и там има упътване, която трябва да следва. Нищо излишно не съм написал. Извинявам се ако съм го заблудил.

Отговори на това съобщение
 Re: Фото химия (Ч-Б)
Автор: kiten   
Дата:   16-04-16 01:36

Има конфекционални проявители за негативни филми[smilie11]
Какво означава това impuls , дай разяснение? А известно ли ти е че от филм освен негатив се прави и позитив, например за диапозитиви!И пак опира до проявяването. И че от неправилното сушене също се получава изменение на зърното.

Думата конфекционалност дълбоко навлезе в лексиката ни покрай една бивша министърка-филоложка и раздухано и осмивано от друго много гледано хумористично предаване.
[smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: Фото химия (Ч-Б)
Автор: lamerko   
Дата:   16-04-16 04:43

Взимаш си готов проявител - например на Кодак D76 или Ilford ID-11. Ако не се заиграваш висока температура и концентрат - стоп баня не ти трябва, особено ако използваш кисел фиксаж. За цена - ще ти излезе около 25-30 лева за 1 литър, достатъчен за 5-7 филма, но имай предвид, че проявитела не е много траен като се разтвори. С фиксажа може да обслужиш малко повече, но добре е всички филми да проявиш в рамките на 3-7 дена. Добре е да осигуриш постоянна температура на проявитела (ще ти трябва термометър със сонда), понеже температурата пряко влияе на времето за проявяване.

Отговори на това съобщение
 Re: Фото химия (Ч-Б)
Автор: my.point.of.view   
Дата:   16-04-16 07:47

Предлагам ти схема:

1. проявител Кодак Д 76 1 литър 12 лв от Фотосинтезис.
трайност 6 месеца разтворен.
плюс - хубав проявител
минус - вдига контраст към края на годността
ползване: 1+1 разреден с вода, при 20 градуса, Илфорд НР5 и ФП4 се проявяват за 11 минути.

2. миене с вода - неколкократно изплакване - безплатно

3. фиксаж Илфорд, разтваря се с вода, 16 лв 500 мл, има и Мако фиксаж 1 литър за 12 лв, както прецениш. Трайност 6 месеца.
5 минути фиксиране.

4. изплакване с вода по схемата на илфорд -
1 обръщане на дозата и изливане на водата
5 обръщания на дозата и изливане на водата
10
20
естествено, като излееш водата, наливаш нова

5. Агепон / Веро някакво долнопробно за 1 лев

6. сушене

Отговори на това съобщение
 Re: Фото химия (Ч-Б)
Автор: impuls   
Дата:   16-04-16 07:53

Китен, когато се каже ч/б филм винаги се приема че това е негативен, иначе бихме казали ч/б диапозитивен или цв. диапозитивен.Под конфекционален имам предвид тези, които се продават като готови направо за проявяване или чрез съответно разреждане. През живота си съм проявил стотици негативни и диапозитивни ч/б и цв. филми включително и 16 мм.Първото ми проявяване вероятно е било много преди да се родиш. Проявявал съм още колор, когато първото(негативно) продължаваше 32 мин. и целия процес беше много дълъг и през лято беше невъзможно да се поддържа 18 градуса и чакахме есента. Така че да не спорим разбирам ли или не от негативни или или обратим процес.Виждам, че в този форум всеки иска или се стреми да покаже че е повече от другия вместо да си помагаме. Нищо лично.

Отговори на това съобщение
 Re: Фото химия (Ч-Б)
Автор: kiten   
Дата:   16-04-16 08:14

Брей ти толкова ли си стар, че когато си проявявал на времето е нямало хладилници?[smilie10] Чакали били есента [smilie18]
Номера става с два легена единия с ледена вода а другия с топла. И едно време имаше едни чешки проявители на които се изискваше плюс минус една четвърт от градуса да се спазва указаната температура. Няма какво да чакаш есента номера става с топкане на бачока-корексдозата в легените за кратко според това дали спада или се вдига температурата.Публикацията е редактирана (16-04-16 08:15)

Отговори на това съобщение
 Re: Фото химия (Ч-Б)
Автор: GAOFTO   
Дата:   16-04-16 10:21

Благодаяря на всички ви за подробните обяснения, но въпреки това не виждам как излиза по-евтино след като казвате, че мога да проявя 5-7 филма, което иначе значи, чв около 3лв на филм би излязло з 21лв за 7 филма, а така като гледам ако аз си купя всичко никак не излиза по-на оферта?

Отговори на това съобщение
 Re: Фото химия (Ч-Б)
Автор: Станчев   
Дата:   16-04-16 11:12

Кеф цена няма, както се казва. Освен това ще се докоснеш до магията на "скритото" изображение.
Иначе следвай препоръките на колегата my.point.of.view, кратко и ясно е обяснил, като за хора без опит.Сложи си к.дозата в съд с темперирана вода, така по-стабилно ще имаш температурата според указанията и след наливане на химикала е добре да се "почукне" няколко пъти дозата за да няма въздушни мехурчета по филма и да остане непроявено/фиксирано/.
Като понапреднеш ще можеш и да експериментираш, даже с рентгенов проявител
разреден по подходящ начин и температура.Публикацията е редактирана (16-04-16 11:17)

Отговори на това съобщение
 Re: Фото химия (Ч-Б)
Автор: антивик   
Дата:   17-04-16 10:39

GAOFTO написа:

> Благодаяря на всички ви за
> подробните обяснения, но въпреки
> това не виждам как излиза
> по-евтино след като казвате, че
> мога да проявя 5-7 филма, което
> иначе значи, чв около 3лв на филм би
> излязло з 21лв за 7 филма, а така
> като гледам ако аз си купя всичко
> никак не излиза по-на оферта?


Ами това е щот ти препоръчват илфордси и кодакски проявители, ако си вземеш един метил-хидрохинонов/руски/ ще се разминеш само с 3 лв., лошото че е само половин литър и ако работиш по-широки ленти ще ти трябват 2.

Отговори на това съобщение
 Re: Фото химия (Ч-Б)
Автор: Kolev68   
Дата:   17-04-16 15:09

Абе снимането на филм не е евтино забавление .Докато се усетиш и си вкарал няколко хилки .

Отговори на това съобщение
 Re: Фото химия (Ч-Б)
Автор: Binjo_o   
Дата:   17-04-16 15:28

https://photo-forum.net/index.php?APP_ACTION=BAZAR&request=view&id=71531

Класика по булгаристански. Всеки подава по едно парченце. Само че така не се прави. Процеса може да го обясниш с две изречения, но след това ще имаш два пъти повече въпроси.
Все едно сега да ти обясня как се кара кола.
Хайде сега кажете че няма нищо кой знае какво и всеки след като прочете тази тема може да го направи, моля ви, корифеи...Публикацията е редактирана (17-04-16 15:30)

Отговори на това съобщение
 Re: Фото химия (Ч-Б)
Автор: my.point.of.view   
Дата:   18-04-16 04:02

Излиза скъпо, защото ти посочваме по-малки разфасовки.
Вземи си хтол 5 литра за 30 филма 27 лв и един фиксаж 16 лв илфорд за тези филми и с 45 лв проявяваш 30 филма, 1.50 лв/филм.
Ако ползваш на Мако фиксаж, падаш на 35 лв за 30 филма.
Ако тоя хтол го купиш чрез Габко, може и още да падне цената.
И най-вече, ако ползваш по-евтин проявител. Щото тоя хтол никак не е лош. Отличен.
И така.

Отговори на това съобщение
 Re: Фото химия (Ч-Б)
Автор: uri64   
Дата:   18-04-16 16:01

и една хубава доза с хубави спирали е силно препоръчителна.

ако е за 2-3 филма в рамките на 5-6 месеца до година не си струва да се инвестира...по-добре в някое фото или познат да ги прояви....единствено ако ще се снима редовно на ЧБ филм си струва домашното проявяване...

Отговори на това съобщение
 Re: Фото химия (Ч-Б)
Автор: Kolev68   
Дата:   18-04-16 17:32

И цветно Юри, и цветно .

Отговори на това съобщение
 Re: Фото химия (Ч-Б)
Автор: Han_Solo   
Дата:   18-04-16 22:47

Между другото в мазето ми се търкалят 3-4 дози Йобо за 2 филма, фотоувеличител Меопта, копирна рамка фоточасовник, фенер със зелен филтър... не са ползвани от 10-15 години, ако някой се интересува мога да подарявам... ако са още читави де [smilie8]

Отговори на това съобщение
 Re: Фото химия (Ч-Б)
Автор: lamerko   
Дата:   18-04-16 23:21

Ако имаш читава Йобо... :)

Отговори на това съобщение
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »