Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Sigma 18-35 f/1.8
Автор: ivo.kuzov   
Дата:   12-04-16 11:23

Здравейте. Наскоро си купих два нови обектива. Единият е твърдият 50мм f/1.8 Никон и Sigma 18-35 f/1.8. Апартчето ми е Nikon D3300. Знам че камерата ми е от най-ниския клас, но като любител а не порфесионалист реших да подобря малко лещите а по-нататък камерата. Естествено заради сигмата май ще си остана на кроп сензори... но това не е тема на поста ми. :)

Та много тестове и ревюта изчетох, много дни прекарах в DXOmark преди да си купя тези два обектива. Балансирах с цена и качество и се надявах Sigmata която беше много хвалена а и относително скъпа да даде очакван резултат.

Докато при 50мм твърд обектив, резултатите покриха очкаванията. Тоест получавам наиситна доста качествени изображения. Остри, с добри цветове и прочие... то пир Сигмата нещо май не е както трябва. Ще поясня.

Сравням Сигмата с Китовия обектив (очевидно няма как да го сравнявам с тъврдия 50мм). Много статистики от тествое бях прегледал за двата обектива (китовия и Сигмата) и наистина по спецификация и измервания, Сигмата трябваше далеч да надвишава по качество китовия. Да не говорим, че е около 6-7 пъти по-скъп.

Та вчера направих редица тестове в къщи които ме накраха да се озадача много. Снимах редица снимки от статив при различни апертури и фокусни разстояния, като всяка снимка повтарях с китовия и със Сигмата. При сравнение на снимките после, Сигмата не само, че не беше по-добра ами изображенията бяха оабсолютно еднакви (в лошия смисъл на думата)

Един пример ще дам. Измервания на DXOmark показват че монтирана на D3300 Сигмата трябва да поризвежда 17 P-Mpx в сравнение със само 7 на китовия обектив. Естествено това е при оптималните им насторйки на апертура и фокусно разстояние.

И докато 50мм-ия никонски обектив покри очакванията за по остри и по-качествени изображения (13 P-Mpx според измервания в DXO) то Сигмата направо се проваля..

Тоест провала е на база сравнение с Китовият обектив и това, че в нито един момент той не вади по-качествено изображение от китовия. Да бъда честен само в самият край (35мм) дава малко по остро изображение

Възможно ли е Sigmata да не е калибрирана правилно, да има някакъв производствен дефект или да има несъвместимост или липса на клаибрация между тялото и обектива. Самото тяло според мен няма ясни дефекти, защото с твърдия обектив вадя добри снимки, докато с китовия и Сигмата не

А самата Сигма е една от най-хвалените лещи напоследък за кроп сензори!

Нямам база да сравня с други апарати и други Сигми но ми се струва, че резултатите далеч не са това което се очаква според спецификация, замервания и цена.

За мен не е нормално китовия обектив от 200 лв да вади същото изображение като този от 1600 лв и да не може човек да направи разлика между две снимки направени с единият и с другият обектив.

А за такива разлики съм вижда с други обективи и там ясно се открояват качествата им.

Отговори на това съобщение
 Re: Sigma 18-35 f/1.8
Автор: kvakioh   
Дата:   12-04-16 11:34

DXo mark е един странен сайт за странни хора. По принцип ако човек гледа САМО оттам може да остане доста заблуден...в някои случаи. Не познавам човек купил си обектив само по ревюта и сухи цифри и графики, затова има форуми, има тестове в магазина и др. Дори има специални дни на отделни марки, не знам в Бг как е, но лично аз 2-3 обектива така купих. След стабилна проба.
Може да има някакво съмнение за отклонения като фронт-бек фокус, което с това тяло предполага калибрация в сервиз или с док-устройството, което се продава отделно за всички по-нови Сигма обективи.
Най-добре с примери да се илюстрира какво не е толкова достатъчно. Китов и 18-35 на еднакви бленда, скорост, исо, и ако може приблизително еднакви кадри.
В много от случаите нещата изискват и немалко време, за да се получи желаното представяне на техниката. Д3300 не е лош апарат, мисля, че не е проблема толкова в техниката. Може и да е в техниката на боравене, това също може да са догадки. Нещата според мен се гледат след снимане с обектива по кадрите, а не какво показват сухите данни от някакви изследвания, колкото и меродавни, силни, оправдани, реални и/или точни са.

Автор: mugen   
Дата:   12-04-16 11:39

А като фокусираш ръчно или на LV как е? [smilie8]

Автор: boni   
Дата:   12-04-16 11:40

Първо пробвай дали Сигмата фокусира точно, за тази цел тествай на макс отворена бленда. Може да има отклонения и да иска калибрация.

Автор: itilien   
Дата:   12-04-16 11:58

По-добре да фокусира през лайв вюто - тогава ще си покаже истинската резолюция. Ако има разлика между лайв вю и фазов фокус, значи му трябва калибрация.

Дата:   12-04-16 12:40

Благодаря за съветите ви.

Ще го пробвам като се прибера в нас. Утре имам уговорка в магазина да направим тестове да видим дали аз се бъркам или наиситна има някъв проблем

Публикацията е редактирана (12-04-16 12:50)

Дата:   12-04-16 12:48

kvakioh написа:

> DXo mark е един странен сайт за
> странни хора. По принцип ако човек
> гледа САМО оттам може да остане
> доста заблуден...в някои случаи. Не
> познавам човек купил си обектив
> само по ревюта и сухи цифри и
> графики, затова има форуми, има
> тестове в магазина и др. Дори има
> специални дни на отделни марки, не
> знам в Бг как е, но лично аз 2-3
> обектива така купих. След стабилна
> проба.
> Може да има някакво съмнение за
> отклонения като фронт-бек фокус,
> което с това тяло предполага
> калибрация в сервиз или с
> док-устройството, което се продава
> отделно за всички по-нови Сигма
> обективи.
> Най-добре с примери да се
> илюстрира какво не е толкова
> достатъчно. Китов и 18-35 на еднакви
> бленда, скорост, исо, и ако може
> приблизително еднакви кадри.
> В много от случаите нещата
> изискват и немалко време, за да се
> получи желаното представяне на
> техниката. Д3300 не е лош апарат,
> мисля, че не е проблема толкова в
> техниката. Може и да е в техниката
> на боравене, това също може да са
> догадки. Нещата според мен се
> гледат след снимане с обектива по
> кадрите, а не какво показват
> сухите данни от някакви
> изследвания, колкото и меродавни,
> силни, оправдани, реални и/или
> точни са.

Разбирам те напълно. Но аз първо съм любител аматьор. Второ нямам много възможности да тествам различни техники и се осланям на ревюта. Освен dxomark-а съм изгледал кви ли не ревюта и прочел кви ли не статии. Навсякъде всички единодушно хвалят този обектив.

А и като абсолютен амтьор/любител няма как да си позволявам лукса "проба/грешка" - демек купи си пък ако не стани ще си купиш друг докато намериш "твоят обектив" :)

Дата:   12-04-16 13:29

Има достатъчно примери тук как уж най-възхвалявани обективи не може да се коригират по никакъв начин. А DXo mark не възстановява такива потребителски грешки. Това е статистически сайт, показващ измервания от определени тестове, невъзможни в реални условия на ползване на техниката. Има десетки неща, които може да бъдат поставени като въпроси при тези тестове. Най-малкото в повтаряемостта на същите данни, които са показани там.
ЗА калибрацията, това при Сигмите- нови и по-стари е доста често като ситуация. Дано да е това. 18-35 е доста добър обектив, и си заслужава. Това обаче не съм го установил през DXo mark.

Автор: PhotoBo   
Дата:   12-04-16 13:41

Остави го ДХо, ами като цяло този обектив е върха при кроп за ултра светло и остро нормално варио ...навсякъде по света. Щом ти, дори като аматьор не улавяш значителна разлика в изображението спрямо евтин китак, то мислите ми отиват в тази насока - проблем в обектива или приблем в съвместимостта с твоето тяло. Някъде нещо не сработва и сам достигаш до този извод. В магазина ще ти съдействат за потвърждение и сервиз евентуално. Успех!

Публикацията е редактирана (12-04-16 13:42)

Автор: Pavlov   
Дата:   12-04-16 14:01

Поредната тема с оплакване от Sigma 18-35/1.8 Art ... [smilie2]

Автор: sasko_stamatov   
Дата:   12-04-16 14:07

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: PhotoBo   
Дата:   12-04-16 14:11

Или нито Никон, нито Канон имат 18-35/1.8 [smilie3]

Автор: petrov88   
Дата:   12-04-16 14:16

Не е ли обяснимо да дава по- лоша картина ако се снима на 1.8 на 18мм пейзаж да речем? Аз си го обяснявам с по- плитък dof, но не съм снимал с такъв за да съм сигурен

Публикацията е редактирана (12-04-16 14:17)

Автор: Pavlov   
Дата:   12-04-16 14:29

PhotoBo написа:

> Или нито Никон, нито Канон имат
> 18-35/1.8 [smilie3]

Явно си има причина за това.

Дата:   12-04-16 14:30

Значи вчера като се пирбрах с покупката имах шанс само в нас да пробвам. Беше късно вечерта. Та разпънах статива, закачих спусака и почнах да снимам и да менкам ктиовия с новия.

Използвах бленда от сорта на 8 (хем да имам достатъчно дъблочина на рязкост, хем да съм с бленда където обектива да е най-остър. Пробвах какви ли не бленди и фокусни разстояния и в нито една снимка нямаше по-добро качество с изключение на една в която снимах в края на Сигмата (35мм). Тогава сравнение с 35мм на китовия наиситна се виждаше подобрение в остротата.

Както казаха колегите по-горе, довечера ще пробвам да видя с LV какво изображение ще извади. Ако е по-читаво значи проблема може да е в калибрирането.

Някой знае ли дали с докинг-стейшна в магазина могат да калибрират обектива и дали изощбо такава манипулация може да оправи дириджето.

Дата:   12-04-16 14:35

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: i_v   
Дата:   12-04-16 14:47

На бленда 8 аз не мисля, че може да се очаква някаква потресаваща разлика в резолюцията м/у двата обектива. Сравни ги на минималната бленда на по-тъмният(в случая китовият), освен това на сигмата резолюцията по целият кадър би трябвало да е по-равномерна. Силата на сигмата е, че е светлосилна и си запазва относително стабилно характеристиките при отворена бленда, може би е с по-добър контраст и микроконтраст, вероятно има разлика в характера на дефокуса. Освен това може да се търси разлика в CA, PF, флеари, да си запазва контраста при кофти странично осветление и разни други оптични дефекти/ефекти. Но едва ли предимствата и ще блеснат в просто мерене на резолюцията на F 8.0. Иначе аз нямам и не съм пробвал въпросната сигма, просто си разсъждавам.

Автор: valen_tin   
Дата:   14-04-16 11:12

е при бленда 8 не е ненормално да няма феноменални разлики, просто китовия на бленда 8 се спрява достатъчно добре.

Автор: vgramatikov   
Дата:   14-04-16 11:29

Калибрация :)

Автор: lord_kik   
Дата:   14-04-16 11:29

Според мен тук има маркетингов трик за да могат да се продават USB Dock че иначе кой щеше да ги купи.Само предположения,а защо не пробваш и с друго тяло да видиш как е.Чакаме резултат.

Дата:   14-04-16 13:55

Така, вчера ходих до магазина където направиха тестове с моето тяло и обектива и бяха единодушни че качеството не е добро. Пробваха обектива на 7200 където изкара остри хубави снимки и изпратиха апарата и обектива за калибрация. Явно ще го сложат на докинг стейшъна да го калибрират. То кво друго да му правят. Лошото беше че те го нямат в наличност и нямаше как да пробвам друг при покупката и най-лошото беше, че не бях с моята камера тогава. Всъщност дано да може да се калибрира изобщо :).

Като го върнат, ще споделя дали резултатите са на лице.

Дата:   14-04-16 14:05

Дата:   14-04-16 14:29

Понякога, ако не може с док станцията да се калибрира, се праща в сервиз на Сигма, където го правят. Един път се е случвало като ситуация при мен.

Автор: piknik   
Дата:   14-04-16 14:34

Понякога ограничението може да е в "апарата", не че е дефектен.
Получава се комбинацията - базово тяло с хубав обектив и то не може да се справи.

Ето тема дето съм пускал за Канон:

текст

Автор: kosiobg   
Дата:   14-04-16 16:34

Когато купих моя 18-35 се наложи да се калибрира с тялото. (D7000)

Първото калибриране е безплатно в сервиза. Моя го калибрираха за ден.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »