Автор: my.point.of.view
Дата: 15-03-16 09:37
Добро утро, хора.
Имам една голяма чуденка. Искам малко фотоапаратче /още едно/ и понеже обичам да роша гаргата, мисля си за едно Ломо компакт. Прегледах снимки от интернет, но едно нещо остава леко неясно за мен /поради спецификата на стила ломография/ - какви са оптическите качества на обектива?
Обичам снимки с фокус. За постигането на това нещо снимам на затворена бленда, тоест снимам на високо ИСО. Обаче Ломото няма избор на бленди, но то пък това не е проблем, щото като има слънце, то няма шанс за отворена бленда, нали така? Не ме притеснява ограничението от 1/500 сек. Така или иначе не мисля да е основния ми фотоапарат, по-скоро да е "резервен вариант" или пък за разходка.
Та това ми е чуденката. Мога ли да помоля тези, които са снимали с такова Ломо, да пуснат по някой кадър с фокус? И така ще си преценя.
Преди години исках да си взема джобно фотоапаратче, тогава мислех, че 32 мм е невероятно широко и неподходящо за типа фотография, който ме вълнува. Но години вече снимам с 35 мм и си давам сметка, че това е любимото ми фокусно разстояние.
Бях пробвал една Вилия, с нея се получиха интересни резултати, но тя винетира дори на бленда 11, а признавам, че трудно се снима с нея. Смяна Символ е като Ролс Ройс. Но и двата фотоапарата са сравнително бавни за работа, нямат електроника. А и на фона на "Автомата" са си от каменната ера.
Снимките в нета са без фокус повечето. Това може да се дължи на стила на снимащите - да мърдат фотоапарата по време на снимане, да не нацелват метрите, да използват филми с ниска чувствителност при слабо осветление, абе всякакви могат да са причините, това е като да се чудим защо повечето снимки с Ноктилукс нямат фокус. Ми поради стила на снимащите, не заради нещо, свързано с обектива.
|
|