Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Какъв фотоапарат със супер зум да избера?
Автор: sigmadelta   
Дата:   12-03-16 12:17

Здравейте фотографи !! Реших да се обзаведа с универсален фотоапарат за екскурзии и скитане по планините, уж да не тежи. Спрял съм се на следните модели : Canon PowerShot SX60 HS ;Nikon CoolPix P900;Panasonic LUMIX FZ200. На кой от тях да се спра ? Сигурен съм ,че някои от вас са ги ползвали ? Споделете вашият личен опит и препоръчайте каква машинка да си взема . Не се ограничавайте само с изброените по- горе модели . Благодаря за препоръките !

Отговори на това съобщение
 Re: Какъв фотоапарат със супер зум да избера?
Автор: Silenciosas_Batallas   
Дата:   12-03-16 12:39

ако позволява бюджета ...

Автор: hartt   
Дата:   12-03-16 13:37

Имах доскоро FZ200 - чудесна машинка за целта, при добро осветление прави хубави снимки. Канонът е на сходно ниво, с доста по-обхватен, но и по-тъмен обектив и някои други по-слаби характеристики.
Никона, както и препоръчания по-горе трябва да си ги видиш в магазина, защото са апарати със сериозни размери и тегло и не знам доколко ще са подходящи по планините.

Автор: steeens   
Дата:   12-03-16 15:18

Никона е най тежък, няма Raw формат/ не че често го ползвам/, ниска скорост на серийна снимка. Освен ако не искаш непременно да снимаш от голямо разстояние, не виждам причини да го вземеш. Фз 1000 наистина е уникален апарат, с по-голям сензор и много екстри, но и той не е много лек и е най скъп. Имам Фз 200, много добър апарат е и съм доволен от него. Но бих ти препоръчал фз 300, защото е влаго и прахозащитен и има доста екстри повече: Тъч скрийн, по-добра резолюция на дисплея и визьора, безжична връзка, 4к видео и други такива. Единствените му минуси спрямо Фз 200 са по-слабата светкавица и по-малкия брой кадри които правиш с един заряд на батерията. Наистина батерията фз 200 е уникално издържлива, това съм го тествал лично. Да снимаш на 600мм приравнено на бленда 2.8 е много добре.12 кадъра в секунда също е кеф и полезно понякога.
Така че това е от мен, ти си решавай обаче спрямо собствените ти изисквания за апарата.

Дата:   14-03-16 10:04

Благодаря за ценните съвети! Спрял съм се на Panasonic LUMIX FZ1000 и Panasonic LUMIX FZ300 единият е а по- голяма матрица, а другият е с по- голям зум и светлочувствителност 2,8 за целия обхват. Въпросът е кой от двата ? Хубаво е да имам повече аргументи !

Автор: Silenciosas_Batallas   
Дата:   14-03-16 10:07

http://snapsort.com/compare/Panasonic-Lumix-DMC-FZ1000-vs-Panasonic-Lumix-DMC-FZ300

http://cameradecision.com/compare/Panasonic-Lumix-DMC-FZ300-vs-Panasonic-Lumix-DMC-FZ1000

http://www.imaging-resource.com/cameras/panasonic/fz1000/vs/panasonic/fz300/

Автор: mihajlov2   
Дата:   14-03-16 10:42

Ако можеш да си позволиш цената на FZ1000, изобщо няма база за сравнение...

Дата:   14-03-16 11:32

Само трябва да кажеш дали ще скиташ по планините в екстремни условия и искаш ли да правиш снимки в такива.И дали ще ти са достатъчно 400 мм зум. Тогава само фз 300 има предимство. Но офертата за фз 1000 е много добра с тоя поляризационен филтър и качествата на камерата.

Публикацията е редактирана (14-03-16 11:41)

Автор: MARLOV   
Дата:   14-03-16 14:38

Извинявай, но за човек притежаващ дслр задаваш смешни въпроси. Изобщо няма място за сравнение мажду фз300 и фз 1000.Матрицата е винаги на първо място.

Автор: nistel   
Дата:   14-03-16 17:52

Ако матрицата винаги беше на първо място при избора на фотоапарат Канон отдавна да са фалирали ;)

Иначе имам много добри впечатления от няколко поколения FZ серията на Панасоник. Доближава се до DSLR като ергономия, но като видях какво може Р900 едва ли би се замислил за друг ултразум.

Автор: lucky55   
Дата:   14-03-16 18:56

nistel написа:

> но като
> видях какво може Р900 едва ли би се
> замислил за друг ултразум.

Не е зле да се погледне и по-малкият събрат на Р900 - Р610. Това в случай, че се търси нещо по-компактно. Р900 е твърде обемист и тежък. Ако на човека му се носи подобна тухла, това вече е друг въпрос.

Р900 - 899 грама
Р610 - 565 грама

Р900 - 2000 мм приравнени
Р610 - 1440 мм, което както и да се гледа не е никак малко.

Р900 - 1149 лв или някъде около тази сума, ако се търси в различни сайтове.
Р610 - около 700 лв, даже доскоро го имаше за 600 лв в BROS, но последните дни цената се вдигна и сега е 659 лв.

На линка се вижда разликата в големината между двата апарата, но не в началото, там снимките не са в еднакъв мащаб, трябва да се превърти по-надолу.
http://cameradecision.com/compare/Nikon-Coolpix-P610-vs-Nikon-Coolpix-P900

Имам и някакъв спомен, че Р900 не може да фокусира на по-близо от 5 метра, това в случай, че е зуумнато на макс. При Р610 разстоянието беше 2 метра, ако не се лъжа.

Характеристиките на двата апарата са сходни, просто Р900 е по-грандоманския модел, докато Р610 изглежда по-стандартно, и поне за мен това е по-практичния модел.

Лично мнение, но ако се гледа тази серия на Никон, за мен Р610 е по-добрият избор.

Публикацията е редактирана (14-03-16 19:03)

Дата:   14-03-16 19:37

Тия два Никона са по скоро за хора снимащи папарашки снимки. За какво ти е такъв зум в планината или по екскурзии?
Ако някоя камера на Никон ще се сравнява с Фз 1000, то е Nikon-DL24-500 .
Но цената е доста по-висока, за несъществени предимства.

П.П. Полезен сайт, който не знаех. Благодаря!
[beer] [beer] [beer]

Публикацията е редактирана (14-03-16 23:37)

Дата:   14-03-16 20:01

steeens написа:

> Но цената е доста по-висока, за
> несъществени предимства.

... и за още по-съществени недостатъци [smilie5]

Ама нали Никонът ще избие рибата с тези 171 автофокусни точки [smilie5], и птиците в небето ще избие даже.[smilie5]

[beer] [beer] [beer]

Публикацията е редактирана (14-03-16 20:03)

Дата:   15-03-16 10:30

Ще се спра на тез с по- голямата матрица и RAW формат , но кой да е от тях ?

Дата:   15-03-16 11:28

Най–доброто съотношение качество–цена има Панасоник ФЗ 1000. А и вече се доказал, можеш да потърсиш отзивите на снимащите с него.

Ето ти тук сравнение с конкурентите му. Ясно се вижда че се опитват да го догонят, ама ще е със следващите модели. И при разликите в цените, не мисля че ще ти е трудно да избереш.[beer] [beer] [beer]

Автор: sohk   
Дата:   15-03-16 11:37

Имай в предвид че автофоскуса при DL25-500 (както и при другите DL) ще е фазов и контрастен. При всички други марки фокуса е смао контрастен.

Автор: 1swamp2frogs   
Дата:   15-03-16 13:01

Аз бих изчакал суперзумм с APS-C. А Никона изглежда доста интересен, проблем при тази матричка е качеството за гледане над 50% на снимките, да не говорим за гледане на 100%

Дата:   15-03-16 14:08

И какво е предимството на фазовия фокус за пейзажи? Аз не бих дал 300§ за това и тъч скрийна. Вярно, обектива на Никона е леко по–широк и дълъг, но за сметка на светлосилата.
Ето и директно сравнение, избирай сам.[beer] [beer] [beer]

Автор: 798099   
Дата:   15-03-16 15:22

1swamp2frogs написа:

> Аз бих изчакал суперзумм с APS-C. А
> Никона изглежда доста интересен,
> проблем при тази матричка е
> качеството за гледане над 50% на
> снимките, да не говорим за гледане
> на 100%

Кяак точно би изглеждал такъв суперзуум? По-точно, колко ще е "супер"? До момента най-големият зуум за АPS-C сензор е Тамрон 16-300/3.5-6.3 и е с увеличение 18.8. За цената по-добре да не споменаваме... Малко под 1200 лв. в Павилиона, след намалението.

Автор: 1swamp2frogs   
Дата:   15-03-16 16:41

[smilie5] Е как да изглежда - има няма 2 кила [smilie18] Може автора да помисли за безогледалка + туристически 14-150 или там подобна комбинация.

Дата:   15-03-16 18:36

Според мен вариантите са следните:

За приличен зуум:

1. FZ200 - 700 лв, 600 мм приравнени. Това в случай, ако се гони най-ниска цена.

2. FZ300 - 1000 лв, 600 мм приравнени. Апаратът има някаква защита против прах и пръски. Другите му плюсове са разни технологични гъдели породени от това, че техниката постоянно се развива. За видеото - да 4К е, но конкретно за снимките, общо взето е същата работа.

3. FZ1000 - 1400 лв, 400 мм приравнени. Апаратът обаче е с 20 MP, и това позволява да се кропва сравнително безнаказано в някаква степен, чрез използване на централната част на сензора. По този начин може да се "зуумне" още. Ако ще се дават 1000 лв за FZ300, най-добре е да се добавят още 400 лв и да се вземе FZ1000, който предлага 4 пъти по-голям сензор, а това вече е съществена разлика.

Ако се гони много голям зуум, както вече споменах може да се погледне Р610. Разбира се в зависимост от предпочитанията P900 също си остава опция, но според мен и Р610 е напълно достатъчен.

Edit: Чак сега видях това:
sigmadelta написа:

> Ще се спра на тез с по- голямата
> матрица и RAW формат , но кой да е от
> тях ?

Вземай FZ1000

Публикацията е редактирана (15-03-16 19:26)

Автор: mihajlov2   
Дата:   15-03-16 21:56

Преди около 10 години и аз се бях запалил на тема турбозум. Тогава си взех Панасоник FZ50 - върха на сладоледа по онова време. [smilie18]
Хубава оптика, снимаше чудесно, но само в РОУ и само на ИСО 100...
Имаше поне три главни недостатъка:
1. Много шумна матрица - почваше да шуми забележимо още от 200 ИСО, на 400 беше зле, а нагоре...
2. Всеки РОУ файл го записваше поне 3-4 секунди с пълно блокиране на камерата.
3. Сравнително бавен автофокус.

Просто няма база за сравнение с такова чудовище като FZ1000. Доста по-голяма и малкошумяща матрица, бърз процесор и памет, бърз фокус, сериен режим и в РОУ, и т.н. Предполагам, че новият Панасоник спрямо стария ще е като космически кораб до магарешка каручка.[smilie18]
Ако някога имаше такива камери, може би и сега щях да снимам с такова нещо.
Така че - взимай FZ1000.

Публикацията е редактирана (15-03-16 21:57)

Дата:   15-03-16 23:32

Едно мнение от Дпревю

"I think of selling my DSLR Gear

By Saldahna, 5 months ago
4
replies

I mean it. I will just keep the wide angle zooms. LUMIX takes excellent pictures and the new ones are fast.... You don't miss those shots anymore :-)"

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »