Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 проблем с панорама 180х360
Автор: JXT   
Дата:   12-03-16 15:32

Здравейте колеги,
Имам следния проблем - опитвам се да заснема помещение с размер 3х4 метра и да направя сферична панорама. Използвам обектив 24мм на фул фрейм и статив с панорамна глава.
Правя 26 изображения - 12 на +30 градуса, 12 на -30 градуса, зенит и надир.
След сглобяване на панорамата с PTGui и преглед в неговия вюлър забелязвам следния проблем - линиите на пода (фугите на плочките) не са прави а са вълнеобразни. Същото се получава и снякои други ръбове от мебели и т.н. Не изглежда това да е проблем на слепването на изображенията, тъй като изкривяването е по цялата дължина, а не само в определени зони.
Въпросът е дали проблема идва при заснемането (примерно не съм уцелил no-paralax точката), при сглобяването (кадрите не се слепват коректно или не съм активирал някаква настройка) или при преглеждането (вюлъра нещо е кофти и изкривява линиите)?
дайте насока, моля.

Отговори на това съобщение
 Re: проблем с панорама 180х360
Автор: yahoo   
Дата:   12-03-16 18:51

По принцип панорами е по-добре да се снимат с фишай.
Но стават и с нормален обектив, за съжаление с нуждата от повече кадри и с подобни проблеми.
Погледни си настройките на ПТГуи и по специално настройките за обектива с който е снимано, трябва да е recti...нещо си.
Ако имаш "срязове" по правите линии, значи не си настроил паралакса от където ПТГуи се опитва да компенсира и криви линиите.
Може да са 1000 проблеми, и 99% от тях се оправят с фишай ;)
Успех.

Автор: BXMarkov   
Дата:   12-03-16 20:13

И 16мм. на фулфрейм върши работа дори по-добра от фиш ай.

Автор: asahi   
Дата:   13-03-16 02:34

Уточни къде е нодалната точка на обектива и се убеди, че тя не се мърда при местене на фотоапарата.

Автор: Frenchev   
Дата:   13-03-16 10:37

Проблемите може да са много. Пусни една снимка да видим.
Най-вероятния е да не си уцелил нодалната точка. Най-лесния начин за намирането е следния:

https://www.youtube.com/watch?v=k0HaRZi-FWs

Панорамни снимки се снимат с fisheye обектив. Ако нямаш такъв другия вариант е с някой не много широкоъгълен обектив. Примерно 24мм на фулфрейм, като правиш 8 кадъра през 45 градуса на ред.

Съвета на BXMarkov за ултраширок е грешен.
За заснемането на 360x180 градусови панорами не е удачно да се ползва толкова широк обектив. В интерес на истината ако обектива не е fisheye, колкото по широк е толкова повече пречи. От друга страна обаче, колкото по дълъг е, толкова повече снимки ти трябват за пълна сфера. Идеалната среда е около 24мм.

Нямам опит с птгуи, тъй като ползвам друга програма, но е важно какви настройки ще и се дадат - ако няма exif задължително фокусно разстояние на обектива, размер на сензора, тип обектив - fisheye или стандартен и т.н.

Успех!

Автор: JXT   
Дата:   13-03-16 23:12

Няма срязове и разминавания по линиите. Не мисля, че е проблем с паралакса. Ето два кропа - единия е при преглед на панорамата в специализирания плейър, другия е от суровия JPG, отворен със стандартна програма за преглед на изображения.

http://s8.postimg.org/ygtonjdgl/Clipboard02.jpg

http://s24.postimg.org/vn5ey5s6t/Clipboard03.jpg

Автор: Frenchev   
Дата:   14-03-16 07:44

Я качи или ми прати сглобената панорама

Автор: GhostBuster   
Дата:   14-03-16 09:10

От плейъра е.

Автор: JohnyWalker   
Дата:   14-03-16 18:18

Аз до сега 360° панорама с 12мм на кроп (18мм ФФ), не съм успял да сглобя, все проблеми ми дава. От друга страна с фишай до сега не съм имал никога проблеми, дори да не снимам в нодалната точка.
Тази е правена с над 10 метра паралакс [smilie7]
https://photo-forum.net//i/1574983

Прати файловете да се пробвам да ги събера [shtrak]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »