Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Заплащане за снимки или по- скоро легален начин за това.
Автор: petrov88   
Дата:   07-03-16 00:33

Здравейте!
Малко по- малко стана така, че хобито ми започна да се харесва на хората, а от там започнаха и питанията, и уговорките за бъдещи ангажименти. Вече на няколко пъти съм получавал пари за лични серии, кръщенки /2 / и няколко събития, по- символични суми естествено.
Тъй като интересът сега се засили, започвам да си мисля и за тази страна? Как се започва тук? Има ли вариант евентуално да се закача към някой от моя град или трябва всичко да си е самостоятелно? Някъде бях чел за плащания по банков път, но нищо не мога да открия в тази търсачка.

Отговори на това съобщение
 Re: Заплащане за снимки или по- скоро легален начин за това.
Автор: e-mil   
Дата:   07-03-16 01:00

А кой е твоят град? Виена или Мелбърн?

Не че има голямо значение, защото за тия неща няма формула. Някой приятел да ти разкаже какво означава да поддържаш фирма, после смяташ приходи, смяташ разходи, проверяваш си дупето дали е яко и си решаваш.
Да се закачиш към някого също може да е проблем, щото далеч не всеки ще те приеме за съдружник. Ако пък му станеш работник дори да носиш само собствени поръчки пак трябва да делиш немалко с работодателя, щото един нов работник първо генерира разходи, а чак след това печалба.

Дата:   07-03-16 01:16

Става въпрос за малък град в центъра на България, но по темата.
Може би вариант за свободна практика? Четох какво е и какво не е там. Но, не знам! Точно затова питам :)
Иначе ми е ясно, че започна ли при друг, най- вероятно ще трябва да отчитам част и на него.

едит: В крайна сметка не говоря за някакви големи суми и чудеса, а просто, и малкото, което ще се генерира дали има начин да е изрядно

Публикацията е редактирана (07-03-16 01:23)

Автор: chrisnoch   
Дата:   07-03-16 02:15

Работиш ли някъде? Осигуряваш ли се?
Ако си млад и мислиш, че ти е твърде рано да се занимаваш с такива неща - лъжеш се. Съветвам те да започнеш да мислиш сега, за да не се окаже после, че е твърде късно.
Има два смислени начина да си изряден:
1. Регистрираш фирма и започваш да работиш чрез нея. Най-добре - ЕООД, за да не ти се бърка никой впоследствие. Можеш да я регистрираш и с 2 лв. начален капитал. Регистрацията е лесна и не струва кой знае какви пари. Ако приходите на фирмата са под 50'000 лв. годишно, няма нужда да я регистрираш по ДДС и да се занимаваш със сложно счетоводство - т.е. поддръжката на фирмата е сравнително евтина. Ако нямаш поръчки, няма да имаш сериозни разходи. Можеш да се осигуряваш чрез фирмата или по друг начин. Не е необходимо да наемаш хора на трудов договор.
2. Започваш да се осигуряваш по личен БУЛСТАТ и да работиш чрез него като свободен професионалист. Това ще е невъзможно, ако нямаш образование (квалификация) за свободна професия.
За повече подробности пиши на Л.С.
Ако някой друг се инересува от същия казус - пак да пише на Л.С.

Публикацията е редактирана (07-03-16 02:17)

Дата:   07-03-16 11:28

Работя и се осигурявам на реалната ми брутна заплата (нещо, което тук е по- скоро за хвалене) Чакам да се покаже счетоводителят ни и да го разпитам за това ЕООД иначе. В общи линии питам, за да мога малко или много да подсиля тази дейност, а парите искам да си влагам в по- добра техника и някой и друг уъркшоп.

Автор: imitev   
Дата:   07-03-16 11:47

А аз не мога да разбера какъв точно е въпроса??

Автор: b0bb0   
Дата:   07-03-16 21:16

Въпросът, доколкото схващам, е за варианти за "изсветляване" на "бизнеса", особено ако някой поиска фактура.

Работата е там, че почти всички варианти с фирми, самоосигуряване и т.н. имат ключов елемент - плащане на осигуровки, и ако бизнесът не е редовен и доходен човек отива на минус.

Автор: Iordanov   
Дата:   07-03-16 21:42

Фактури от Илиенци [smilie5]

Дата:   07-03-16 21:56

Bobbo, точно за това иде реч. Фактура едва ли някой ще ми поиска. Става въпрос за лични фотосесии и разни семейни поводи и събития. Просто колеги и познати от известно време ме побутват да взема да напиша на страничката си и да разпространя като цяло, че извършвам такава услуга срещу заплащане, но точно това чудене ме спира, да не би някой да ми направи проблем.

Публикацията е редактирана (07-03-16 21:59)

Автор: PhotoBo   
Дата:   07-03-16 22:33

Аз човека го разбирам и за съжаление не съм в течение с правната страна на нещата, но нали човека работи и се осигурява, не може ли да довнесе или декларира дохода си самостоятелно, като извършване на допълнителен вид нерегулярна услуга в НАП? Зафължително ли е да има фирма или да работи за такава, за да получава доход от извънреден труд/услуга, която полага? Логично това ми хрумва, законово не знам как е...или прекаления драг, никому не е драг..?[smilie8]

Автор: pdimitrov   
Дата:   08-03-16 10:08

Няма ли някакъв допустим праг за извършване на подобни дейности без да трябва да се регистрира доход?

Автор: Станчев   
Дата:   08-03-16 11:48

Не. Най-малкото ще трябва да внесе патентен данък в общината.Накрая с годишната декларация ще има и облагане след приспадане на нормативно признати разходи за дейността и т.н.т.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »