Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Гъби в пентакон
Автор: hristol83   
Дата:   03-03-16 21:00

Здравейте имам следния проблем: Обектив пентакон 1.8/50мм започна да гъбясва. Нистина лошото нещо в случая е че гъбите са между 2 неразглобяеми поне на пръв поглед лещи.
https://photo-forum.net/static/forum/2016-03/pyxd3713.JPG

http://lens-club.ru/public/files/optical/__tmp/80_80_6fed7e9634444eba82dd4365b6dc30e3.jpg

От ляво на дясно между втората и третата леща преди блендата. Някой има ли дея как да се разглоби?

Отговори на това съобщение
 Re: Гъби в пентакон
Автор: itilien   
Дата:   03-03-16 21:03

Тия лещи са слепени, най-вероятно с канадски балсам - нямаш шанс да ги разлепиш и слепиш впоследствие. Или си снимай така, или го смени, тоя обектив си е бая евтин.

Дата:   03-03-16 21:06

Има ли опасност да си заразя с гъби и други обективи от този? Ако не се разпространяват за сега не са фатални не пречат.

Автор: h_bio   
Дата:   03-03-16 21:15

Малко съм разочарован. При това заглавие на темата очаквах някоя нестандартна кулинарна рецепта [smilie5]

В допълнение на това, което казва itilien - можеш да отлепиш слепените с канадски балсам лещи като обработиш с ксилол. После пак се лепят с канадски балсам. Истинския проблем тук обаче е оптическата центровката и юстирането, което без съответния стенд си е на практика и на теория невъзможно.

Дата:   03-03-16 21:22

Добре благодаря за съвета. Има ли начин без да ги разглобявам да спра развитието на неканените гости.

Дата:   03-03-16 21:25

Вероятно развитието им вече е спряло. Все пак ресурса в тази ниша, която са заели не е неограничен. Наблюдавай дали има някаква динамка в находката.

Дата:   03-03-16 21:32

За сега съм го оставил на прозореца да го напече утре слънцето. Ако накисна слепените лещи в перххидрол дали ще помогне.

Автор: itilien   
Дата:   03-03-16 21:44

Едва ли ще помогне, защото е вътре в слепеното между тях, а там ако перхидрола (би трябвало да е смесен с амоняк) успее да влезе няма да е много хубаво :) Освен това освен самите гъби, проблем е и това, че някои от тях повреждат покритието на лещата, което по някое време става необратимо.

За заразяването - по принцип спори на гъбите има навсякъде около нас. И без да държиш близо заразени обективи пак можеш да завъдиш. Условията за развитието на гъби са подходяща температура и влажност.

Автор: axlastro   
Дата:   03-03-16 21:57

Този обектив струва 40-50 лв. и то в топ състояние. Аз бих го изхвърлил.

Дата:   03-03-16 22:26

Знам че не е скъп но ако спре процеса ще си го ползвам така. Ако станат много ще го мисля.

Автор: colorphoto   
Дата:   03-03-16 22:31

Скоро имаше такава тема и там някой писа как ги е премахнал чрез почистване и облъчване с някаква лампа.

Автор: kvakioh   
Дата:   03-03-16 22:49

За далеч от всяко тяло и далеч от други обективи...
Ако е канадски балсам слепването, с доста химия няма да стане почистването, или както се каза вече, ще се разлепят. Аз съм обработвал с 30% перхидрол с киснене 3-4-5 дни една група лещи, но не с балсам, на по-нов и слепени лещи, спрях гъбите, но си останаха по ръба едни следи отвътре, няма чистене. И с лампа ги облъчвах 1-2 часа, от лаборатория, не се продава навсякъде и не се ползва масово.
ЗА друг обектив да се помисли. Този и 30лв не струва според моите данни и каквото намирам. На м42 ако е има десетки по-добри и на тази цена. Ако е за Практика малко по-сложно, но не е невъзможно да се сложи друг за малко пари.

Публикацията е редактирана (03-03-16 22:57)

Автор: Lycan   
Дата:   04-03-16 05:55

Пармезан с гъби и пентакони [smilie5]

Автор: raffito   
Дата:   04-03-16 08:55

https://photo-forum.net/forum/read.php?f=1&i=1692786&t=1692786&phorum_uriauth=

Дата:   04-03-16 09:14

Не разбрах сега заразен ли е обектива или не? Трябва ли да стои под карантина? И да браво за рецептата накрая може да я пробвам.

Дата:   04-03-16 09:19

raffito прегледах темата даже се сетих къде има UVC лампа и ще дам само групата от лещи да я облъчат.

Автор: mitkostoimenov   
Дата:   04-03-16 11:40

Преди няколко години купих един обектив с леки наченки на гъбички. От тогава съм изснимал поне 20 филма с него без да си личи на снимките, а гъбичките не са се развили повече от тогава. Не виждам как може да се зарази друг обектив. Какво ще го правиш си е твоя работа и винаги ще е правилното решение. Винаги можеш да си купиш друг.

Дата:   04-03-16 12:35

Нямам намерение да го хвърлям той си е добър и гъбите са 3 малки точици още не пречат за снимането. Ако спрат да се развиват е достатъчно.

Дата:   04-03-16 13:31

По принцип гъбите най-често се развиват вътре в обектива, във вътрешни лещи отделни или групи лещи, а не отвън на лещите, по задна или предна. Доста трудно, да не кажа силно ограничено е точно да се разбере какви са, каква е причината да се появят и т.н. Също така не може да се определи винаги дали и как ще се разпространят.
В моя случай е на голям телеобектив, и задната група, най-близо до сензора са 3 лещи, и между първа и втора лещи са се развили по периферията. Отписаха го в 2 доста добри сервизи и единия дори е за по-стари неща като техника, но ми казаха, че няма спасение. За късмет само задната група лещи е афектирана. На мой риск купих инструменти и махнах групата лещи, капсуловани са един вид, в метален цилиндър и имат като лепило.
Каквото и да се прави, експерименти, чистене и др. ползвайте задължително ръкавици медицински или гумени, с перхидрол, особено 30% не си е шега работа. Дори с ув лампата антибактерицидна трябва да се остави да действа и да не се стои много около нея. Има и с амоняк третиране, но не го понасям като миризма, а и си е донякъде токсичен.

Автор: tihov   
Дата:   07-03-16 09:29

Аз изчистих гъбички със клечка за уши натопена в спирт за горене. Преди това го пекох на слънце 5-6 дни. Няма и следа от тях.

Автор: Iordanov   
Дата:   07-03-16 21:39

Накрая фламбира ли

Дата:   07-03-16 21:44

Бира в Канон

https://photo-forum.net/static/forum/2016-03/insa0551.JPG

https://www.motionvfx.com/pliki/image/mBlog_PICTURES/September11/1canonlens.jpg

Автор: Iordanov   
Дата:   07-03-16 21:52

С перхидрол тамън стават бели обективите

Дата:   07-03-16 22:19

Tретирането с перхидрол се прави САМО на лещите, иначе наистина излъсква метала от боя или грунд.

Дата:   08-03-16 15:04

Разбира се че само стъклото. За сега съм го оставил да го понапече слънцето и ще си снимам така.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »