Автор: PhotoBo
Дата: 22-02-16 00:34
Здравейте,
За пръв път се сблъсквам с това понятие сега, когато ми писа колега, който е видял, че се оглеждам за светъл телеобектив като Nikkor/Tamron 70-200/2.8 VR(VC). До колкото разбрах това явление, ефект или дефект (в зависимост от гледната точка) представлява реално разминаване на фокусното в мм с отговарящото му изображение, когато фокусирания обект е прекалено близо (1,5-3-5-..10 метра), особено в дългия край на обектива. Ефекта се наблюдава при много телеобективи и е различно като величина, но пък явно има и такива, които го нямат. Та въпроса ми е на какво се дължи този проблем, има ли начин да бъде заобиколен, освен снимане на обект от по-голямо разстояние, разбира се, както и знаете ли обективи които не проявяват това си качество
Според тази статия (със снимки и таблици), разглеждаща като обектив Nikkor 70-200/2.8 VR II излиза, че ако снимам близък обект на отстояние от метър и половина и в дългия край на обектива (200мм) ще получа реално изображение като от обектив 135мм Ако снимам от 3 метра пак на 200мм ще имам реални 164мм Ако е на 10м все - реални 186мм
И накрая като теглиш чертата осъзнаваш, че ако ще снимаш в затворено помещение от 10м, а обекта ти предимно е на 3-5 метра, то реално нямаш обектив 70-200mm, а ~ 72-160/170mm
Какво мислите, какво знаете за всичко това?
|
|