Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Обектив има ли смисъл ?
Автор: venelinvvv   
Дата:   03-02-16 12:30

Здравейте,
След като се спрях г/д какъв апарат да си взема (d3200 или D3300)сега дилемата е за обектив. За апарата се чудех дали да е втора ръка до 400-500 лв, или нов на изплащане. Спрях се на нов. Не мога да разчитам, че Пенчо от Шумен не ме лъже на колко кадъра е апарата и после да си го бия в главата, и за това реших на изплащане нов.
Както бях казал искам да правя портрети на вънка. 50/1.8g e обектива на който съм се спрял, но все пак ще се наложи и вкъщи да снимам, или ще ми скимне пейзаж, групова снимка и т.н. Та комплектите който вървят с 18-55 ще свърши работа, но дали си заслужава. Пример d3300 body нов се намира за 649лв, а с въпросния 18-55 VR2 има за 789лв. Не е ли е по-добре да взема тялото и един 50/1.8g втора ръка. Но както казах, че главно портрети искам да снимам и както на всеки ще се наложи някой друг пейзаж, рожден ден сватба и подобни.
Хелп [shtrak]
Поздрави :)

Отговори на това съобщение
 Re: Обектив има ли смисъл ?
Автор: stzz   
Дата:   03-02-16 12:39

........портретната фотография при начинаещи, може да донесе много разочарования!
......въпреки горното - НОВИ, тяло и 50-ица!!!

[shtrak]

Дата:   03-02-16 12:48

оо да знам, но аз реша ли, че ще се науча в нещо (дори и години да ми отнеме) ще го науча. Не съм тръгнал да ставам про, просто ми е тръпка от години и никога не съм имал куража да почна, защото винаги ми е изглеждало мнооого сложно, но дай да седим само пред телевизора и да ни минава живота :)

Автор: vkk1   
Дата:   03-02-16 13:10

Аз акъл не давам, защото всеки си има,
но бих ти казал какво щях да направя аз на твое място.
Никога не бих набил пари за ново тяло, защото го сменям всяка година кажи-речи.
50-ката, която си харесал за портрети навън, никак няма да те впечатли, особено ако планираш да снимаш в цял ръст.
Аз бих купил д90 втора ръка, 85 1.8д втора ръка, и един 18-55 вр първа версия (!) за 100-на лева и мисля ще се скалъпи далеч по-добра система от това, което си наумил.
Отделно, Канон имат също отлични решения, 50-ката на YONGNUO е 80лв нова, 85 1.8 също е под 400лв май, сигма 50-150 2.8 и тя е толкова,
изобщо помисли добре, че после кофти.

Автор: PhotoBo   
Дата:   03-02-16 13:36

И аз като vkk1, бих взел по-висок клас тяло, ако ще да е втора ръка. Проверка на кадрите от Пенчовия апарат се правят лесно още при покупката и съм пей сърце. Друг е въпроса, че Пенчо може да е изтървал апарата 10-тина пъти, преди самата проверка, която може да покаже и 2-3 хил. кадри само! И аз сменям тяли на година-две, но за моя сигурност съм взимал и три нови от магазина, така че всеки сам си решава. Щом основно портрети ще снимаш - не пречи да опиташ 50-та, но сега с тоя акъл и опит бих гледал 85/1.8 за тая цел. Пък като ти се доснима и друго ще го мислиш според фнансите тогава - добър вариант е Тамрон 17-50/2.8 нестабилизирания и с 85/1.8 ще имаш почти всичко що ти трябва на първи време. [smilie24]

Автор: t.marev   
Дата:   03-02-16 14:50

Венелине, я си вземи един апарат с несменяем обектив, някои им викат сапунерки, ама хич да не ти пука.Ако искаш наистина да се научиш да снимаш, ще ти свърши прекрасна работа.зарежи ги тия спорове - тово тяло, пък този обектив, пък тялото е консуматив, пък аз сменям тяло всяко година, пък аз всяка седмица....Портрети, пък и всички останали снимки, могат да се правят с ВСЯКАКЪВ апарат. Купи си нещо евтино - в базара има такива апарати по100-200 лева с гаранция, понаучи се и тогава АКО все още искаш друг -купи си. Ама тогава вече ще си научил нещичко и няма да се чудиш 1.8 ли да е или 1.4 или еди какво си. Ти видя предната тема - 70 мнения и не стана ясно какво точно да си купиш, сега пък драмата е за обективи....Портретите дето толково искаш да ги правиш, ще ти станат по-добри именно с презрените сапунерки, отколкото с друг апарат, поне в началото. ВЕрвай ми! Иначе от сега си затънал във фронт фокус, бек фокус, бокета и прочее алабализми. Купи си такъв апарт, за начало пък после като си купиш друг /ако ти потрялва/ този ще си го носиш да си снимаш кога ходиш за риба.
Успех!

Автор: my.point.of.view   
Дата:   03-02-16 15:17

Едно време бях на много различен акъл.
Говоря за фотоапарат 24х36 мм.
Мислех, че ще снимам портрети с 75 мм. И си купих обектив, който не съм ползвал от 4 години.
Мислех, че 35 мм е прекалено широко и си купих 40 мм.
А сега снимам с 35 мм.
Но не с това тяло, а с друг фотоапарат.
Отделно си купих 50 мм, който се оказа, че е винаги на трето място.
И имам един 25 мм, с който снимам по веднъж през 4 години, за да се уверя, че не е моя обектив.

Какво бих ти препоръчал ако искаш да снимаш?
Вземи си един твърд обектив, но нека е по-широк от 50 мм, защото на кроп идва дълъг. И снимай само с него 1 година. Ще задобрееш много.

А ако не те вълнува толкова задобряването, може да си вземеш едно зуумче.

Автор: BAJDOBRI   
Дата:   03-02-16 15:31

vkk1,извинявам се,че е малко в страни от темата на разговорът,но може ли да ми споделиш (може и на лични) ,от къде мога да си закупя такъв обектив Yongnuo 50mm f/1.8 в България?!? Страшно ми се иска да имам 50-ка за Canon-чето ,но не мога да отделя 150-200 лв за оргинален,а виждам че това Китайче е доста добро(като за начинаещ де! [smile] ) Благодаря предварително!

Дата:   03-02-16 15:49

BAJDOBRI, в България не знам от къде може да се купи, аз не купувам нищо от тук поне от 10 години вече.
Иначе и аз съм гледал сравнения между канонския 50 1.8 и китайчето, еми никак не е зле като за парите си.
В Англия е 35 лири.

Автор: lamerko   
Дата:   03-02-16 17:01

Всеки сам избира дали да взима нова техника, дали да е от официален дилър или "сив внос" или употребявана... Не виждам никакъв проблем техниката да е нова. Обаче това тяло може да стане проблемно с въпросната 50-ка - няма микронастройка. Добре е да се тества обектива с конкретното тяло преди да се плати. Нямам опит с никонските 50-ки, но съм тествал канонски и там рагедията е всеобхватна на отворени бленди :)

Автор: Pac   
Дата:   03-02-16 17:15

Портрети със сапунерка! :) Да, хубаво е, когато дори социално слабите са оптимисти.

Дата:   03-02-16 22:25

Значи 50/1.8g няма да стане на d3300 ? [smilie11]

Автор: radomarinov   
Дата:   03-02-16 22:34

t.marev написа:

> Венелине, я си вземи един апарат с
> несменяем обектив, някои им викат
> сапунерки, ама хич да не ти
> пука....

няма смисъл[smilie5]

Автор: piknik   
Дата:   03-02-16 22:45

Всички мнения Тук и по Света, които са дадени са правилни -
- поснимай с 18-55 и виж, дали те устройва. На какви милиметри снимаш. Купи си дъгофокусен - евтин и тъмен и пак снимай. Сам ще се ориентираш. Светлосилата и скъпата оптика са друга бира - искат познание, опит, когато знаеш какво правиш....

Защо почти всички производители предлагат апарат с обектив 18-50 като подарък - т.е. без пари, за да се "ОРИЕНТИРАШ". Това е смисълът.

Виж колко струва "Китакът" отделно - колкото Апарата - почти...

Автор: lamerko   
Дата:   03-02-16 23:47

venelinvvv: за ставане - ще стане. Въпроса е дали ще си доволен или разочарован - напълно възможни са и двата варианта.

Автор: Pac   
Дата:   04-02-16 00:45

Повечето китаци са по-лоши от капачките за тяло. И двете не стават за снимане, но капачките поне са компактни.
Преди 2 години си купих Д5200 с 18-55 китак. След месец взех 35мм /1.8 и о, чудо, тоя парат можел да прави яки снимки. След тоя момент съм ползвал китака 2-3 пъти заради 18-те милиметра. Като сдобих Сигма 10-20, го разкарах директно, защото вече нямаше никакво приложение.
Китовият обектив е сред основните причини хората да спрат да снимат още преди да са научили. Това, ако не са се усетили навреме да купят и някой ставащ обектив.
Китовият обектив също така е сред основните причини някои хора да вярват, че сапунерката може да се мери със смислен фотоапарат. Просто защото и най-якия фотоапарат с това недоразумение отпред снима като сапунерка.

Повечето от нещата, които написах са явно преувеличени, но за мен са в огромна степен валидни.

И, да, да не забравя, има и прилично добри китаци, пример - Фуджинон 18-55мм ф/2.8-4.

Моят съвет, 35/1.8 за стартов обектив.
50 е по-добър портретник, но 35 е далеч по-унивесална дължина.

Едно време, когато хората като че ли са имали повече акъл в главата, са слагали 50мм обектив за китов.
На Никон кроп 35мм е най-близо до тази класическа дължина (35 х 1.5 е приблизително 50).

Успех!

Публикацията е редактирана (04-02-16 00:47)

Дата:   04-02-16 00:59

venelinvvv, защо не разгледаш галерията "портрети" и не покажеш една снимка, която ти харесва и целиш да постигнеш като дефокус, за да не гадаем кой е верния обектив за теб?

Автор: D.S   
Дата:   04-02-16 11:42

Бреййй и от кога 50мм не стават за портрет, хеле пък на кроп ? Виж ако искаш да си модерен и портретите да са ти глава на омазан фон, предполагам има и по-добри варианти [smilie25] Ако питаш мен не си давай парите за ново тяло нисък клас. D90 вече се намира за никакви пари, а все още е едно от най-добрите тела на Nikon и дори малко поостаряло. За китака подкрепям горните мнения - дори турбосапунерите имат къде къде по-добра оптика, но за начинаещ докато се научи не е зле

Публикацията е редактирана (04-02-16 11:45)

Дата:   04-02-16 12:25

оф, става, що да не става, прекрасен е, и с 18-55, и със сапунерка пак ще стане "портрет".
Авторе, ето ти стандартен красив и зъберски портрет с:
50 1.8
и с 85 1.8

Каквото те кефи, това взимай.
Мен визията на 50-ката в 90% от случаите не ми харесва, на теб обаче може и да ти допада.

Автор: gaco.bacov45   
Дата:   04-02-16 22:51

Д3300 и 50/1.8 - 1.4 ! Става за 90% от всички случаи ...
И,на фокус ... [beer]

Автор: Crocodile   
Дата:   05-02-16 00:49

Като не ти се дават много пари а искаш апарат и добър обектив си купи Sony R1 от базара. За 300 лв получаваш 24-120 mm страхотен рязък обектив и кроп матрица. И никакви фронт и бек фокуси и прах по матрицата. Снимам от години с такъв и все още ме кефи. Отличен апарат да се научиш да снимаш. Мога да покажа страхотни портрети с него, нищо че е стар на библия модел. Сравнявам го с безогледалния ми олимпус и зум обектив,при правилно боравене R1 дава по хубава картинка, по детаилна и обемна. Не казвам че е най добрия но за малката му цена получаваш много.

Ето малко инфо за този апарат http://belfo.photo-forum.net/R1/page8-1.htm

Дата:   05-02-16 07:59

Портретите от който съм се вдъхновил са на Steve McCurry.А в галерията имаше една снимка на едно афроамериканско момиче, мо не мога да я открия за това ето тази https://photo-forum.net/i/1960833.
Не ми харесват матови лица като за списание. Искам резки черти всяка бръчица да се вижда. Очите изразитeлни. Напишете в google Steve McCurry и ще разберете :) да знам че с тазо техника и с тези умения- никакви, няма да постигна това, но искам да почна да де уча и трябва да де почне все от някъде :)

Автор: t.marev   
Дата:   05-02-16 11:15

То хубу де - апарат ще си купиш някакъв....ами такова, афроамериканка отде ще намериш?! Туй е проблема, щото тукашните женУря, кат им изкараш една бръчка на лицето, жив ша та одерат! Опичай си акъла!

Автор: Venelinvvv   
Дата:   05-02-16 11:32

Не четеш какво са ме попитали и какво отговарям. Разгледай портретите на Steve McCurry и ще разбереш, какво искам да снимам. "Моделите" ще ми бъдат бездомни хора или хора с интересни черти на лицето. Няма как да ти го представя. То ми е в главата, но определено няма да са тип модел пт списание ;)

Дата:   05-02-16 11:47

Чак пък да търсиме с гугъл Стив Маккъри ....

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »