Автор: stef7
Дата: 01-02-16 12:59
Бях на 4 диска 2х2 в mirror (RAID 1) който се поддържа от Интелския чипсет. Всичкото това към desktop станция/компютър. И мислех да мина на FreeNas защото мислех да увеличавам дисковете, на отделен компютър и т.н. И се отказах. За да работи както трябва FreeNas искам много RAM, иска си сериозна поддръжка а също и някакви познания и най-вече време за да го подкараш както трябва. Имам колеги спецове по UNIX с които обсъждах въпроса и в крайна сметка се отказах. Дълго е да обяснявам мотивите за и най-вече против. За домашно решение в моя случай нямаше смисъл. След като изчетох сума ти писанки за различни подобни софтуени решения, най-общо казано ги сведох до 2 по-прости и лесни за поддръжка от FreeNas.
1. Synology - за малки решения FreeNas мисля не си струва времето и усилията. Готовото решение е най-добро, колегата има право.
2. Snapraid
Точка 2 се оказа най-лесното, достъпното, евтиното и ефективното решение в моя случай. Не се наложи да купувам нищо допълнително и веднага ми се освободи още един диск защото от 4 диска само единия ми е сега за parity а другите си ги използвам. В RAID 1, два диска де факто не се ползват защото са копия. Много е лесно за разширение - слагаш нов диска, пускаш sync, много е лесно за поддръжка - буквално никаква, ако си отиде единия диск, другите са достъпни веднага, може да се преместят на друг компютър и да се използват и т.н. Синхронизацията я правя един път на седмица автоматично, докато съм на работа, макар че мога всеки ден. Но всеки ден не ми и трябва.
И твоя случай това може да е най-лесната алтернатива, защото решава проблема с ръчната синхронизация.
Публикацията е редактирана (01-02-16 13:03)
|
|