Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Домашен NAS
Автор: KiIIeR   
Дата:   01-02-16 12:05

имам един изоставен компютър:) и съм решил да го направя Нас сървър.
Посъветвайте по кой път да тръгна..
1. FreeNas райд 1
2. Windows Server райд 1
3. Windows 8 - мрежа без Интернет - 1 диск споделен.. Другия диск - ръчно синхронизиране

До сега бяг на 3тия вариант. Плюса е, че така ако единия диск се скапе другия е ок. При скапване на контролер също втория е ок.
Минус е ръчната синхронизация...

Четох, че райд 1 ако се скапе контролер информацията отива на кино и на втория диск.

Някой ползва ли FreeNas? Колко време? Впечатления? Някакви проблеми? Изобщо всички мнения и съвети са добре дошли:) без спам!

Отговори на това съобщение
 Re: Домашен NAS
Автор: georgebg   
Дата:   01-02-16 12:23

FreeNas го ползвах допреди малко повече от 2 години. Гъвкаво конфигуриране на дисковете, transmission с който можеш да разтоварваш торенти и т.н. т.е. основно за това го ползвах - да осигурявам за всичките си плеъри мрежов ресурс от филми и да не си играя да местя ..

за скапването не е точно така, зависи дали дисковете в раид 1 са и системни както обикновено се прави при windows платформите, докато freenas се събира и на флашка. Ако се ползва специализиран раид контролер и изгори - трябва просто да се смени със същия модел - имал съм такъв случай със сървър и не загубих информация (даже и дъното беше си отишло ...
Проблема за домашна употреба е, че си харчи ток и то постоянно, затова и минах на synology ds414, което има няма 20-25 W мощност... и много други екстри (които може и при фреенас-а да ги има вече) - специализирани банки за снимки,музика и филми, синхро и бекъп софтуер (на принципа на дропбокс и др.подобни) , пълен достъп през интернет и т.н.
Но ако имаш наистина ценна информация - BD drive и M-DISK прпоръчвам.
За всичко друго си има две "поговорки" :)
- Потребителите се разделят на два вида - които са загубили информация и такива които все още не са загубили информация.
- Ако нямаш бекъп на една информация, то все едно никога не си я имал ;)

Автор: stef7   
Дата:   01-02-16 12:59

Бях на 4 диска 2х2 в mirror (RAID 1) който се поддържа от Интелския чипсет. Всичкото това към desktop станция/компютър. И мислех да мина на FreeNas защото мислех да увеличавам дисковете, на отделен компютър и т.н. И се отказах. За да работи както трябва FreeNas искам много RAM, иска си сериозна поддръжка а също и някакви познания и най-вече време за да го подкараш както трябва. Имам колеги спецове по UNIX с които обсъждах въпроса и в крайна сметка се отказах. Дълго е да обяснявам мотивите за и най-вече против. За домашно решение в моя случай нямаше смисъл. След като изчетох сума ти писанки за различни подобни софтуени решения, най-общо казано ги сведох до 2 по-прости и лесни за поддръжка от FreeNas.

1. Synology - за малки решения FreeNas мисля не си струва времето и усилията. Готовото решение е най-добро, колегата има право.
2. Snapraid

Точка 2 се оказа най-лесното, достъпното, евтиното и ефективното решение в моя случай. Не се наложи да купувам нищо допълнително и веднага ми се освободи още един диск защото от 4 диска само единия ми е сега за parity а другите си ги използвам. В RAID 1, два диска де факто не се ползват защото са копия. Много е лесно за разширение - слагаш нов диска, пускаш sync, много е лесно за поддръжка - буквално никаква, ако си отиде единия диск, другите са достъпни веднага, може да се преместят на друг компютър и да се използват и т.н. Синхронизацията я правя един път на седмица автоматично, докато съм на работа, макар че мога всеки ден. Но всеки ден не ми и трябва.

И твоя случай това може да е най-лесната алтернатива, защото решава проблема с ръчната синхронизация.

Публикацията е редактирана (01-02-16 13:03)

Автор: KiIIeR   
Дата:   01-02-16 13:00

тока на първо четене не ме бърка:)

Идеята е интел система на гигабайт дъно с инсталиран freenas на хард диск.. и отделно добавени два диска wd red серия..

Автор: stef7   
Дата:   01-02-16 13:08

За два диска да дигаш FreeNas, какъв е смисъла от това ? Смисъл има ако ще ги правиш, 4,6,8. Два диска само в RAID 1 (mirror), поддържа се директно от интелския чипсет. И си готов. И не е вярно че като се скапе контролера другия диск не може да го прочетеш, защото той очевидно си е здрав. Другия диск си се чете и използва без проблем. Ти може да пуснеш и софтуерен RAID под Windows, но за мен този който се поддържа от интел и идва с всяко дъно си е напълно ОК и лесен за изплзване

Автор: vbTheKing   
Дата:   01-02-16 15:05

Освен FreeNAS има и други подобни, може да ги разгледаш - NAS4Free, Openfiler, OMV (Open Media Vault)

Автор: sirkhann   
Дата:   01-02-16 15:15

Хардуерен RAID върху нормален компютър за NAS - няма смисъл. Аз бих направил
1) Atom/J1800 машинка с PicoPSU
2) Дисковете просто забити в дъното в AHCI режим, конфигурираш си ги от ОС
3) Флашка за OS - debian или CentOS
4) Вдигаш си FTP сървър и качваш на него

Играчка е, но е оптимално като сигурност и гъвкавост, ако му свикнеш с конфигурацията.

Автор: uzsree   
Дата:   01-02-16 15:15

От 4-5 години ползвам Freenas, сега вече се казва NAS4Free между другото.
Много бърз мрежови сторидж със съответния хардуер. Достига реални 80-90 мегабайта в секунда. Аз съм го добавил като мрежови хардиск на уиндоуска машина и си държа и обработвам снимките директно върху него.

За сравнение разните Synology, Qnap не могат да пуснат повече от 20-30 мегабайта в секунда и ако го пуснете това шернато на 3-4 машини ще е зле.... И все пак за домашно ползване сигурно стават.

Иснталирай NAS4Free на флашка и си пробвай. Иска малко четене, но един път настроено си работи безпроблемно с години.
И да си вземеш юпс, че тези неща не обичат да им спира тока рязко..

Публикацията е редактирана (01-02-16 18:08)

Автор: _dim   
Дата:   01-02-16 16:31

Тази изоставената машинка с какви параметри е. От тези варианти, които си написал Freenas e най-читавото. За какво ще се ползва?
http://www.freenas.org/freenas-vs-nas4free/

Дата:   01-02-16 17:03

FreeNAS не е ли брутално гладен да рам и, ако се ползва ZFS, е хубаво да се ползва ECC сървърна памет... Всъщност и за Linux, и за FreeNAS препоръката е около 1GB на всеки 1TB данни...

Автор: nyamago   
Дата:   01-02-16 17:15

Малко встрани - едно въпросче, което не заслужава отделна тема:

Нкой да предложи просто решенийце за споделяне на USB принтер ('прост' неинтелигентен) на домашна WiFi мрежа?

Досега принтерът с години е вързан на един стационарен компютър, който се налага да върти постоянно без нужда или да се стартира с досадно забавяне, когато на някой в къщата му дотрябва да принтира нещо. Мисля да изхвърля тоя компютър на който не са му останали други полезни употреби.

И си представям някакво WiFi адаптерче, ако не с размер и форма на 'флашка', поне малка кутийка с къс USB кабел. Такива поне съм виждал при търсене в Амазон. Някой да ползва нещо подобно?

Автор: lamerko   
Дата:   01-02-16 17:27

При RAID1 имаш огледално копие на дисковете - ако някой се прецака - другия остава. Вече при RAID0 с два диска имаш пълна загуба, ако някой от двата се скапе...

Автор: jivkojj   
Дата:   01-02-16 17:28

nyamago, да закачиш УСБ принтер и да го шернеш в мрежата обикновено го могат някои рутери.

http://www.tp-link.com/common/subject/wireless/TL-WDR4300/images/4.jpg

Ако имаш нормален LAN адаптер на принтера, става и с едно такова: Phicomm M1 Wireless Nano Router Repeater 150Mbps USB2.0 Струват смешни пари.

http://ecx.images-amazon.com/images/I/31GOj1an4CL._SY300_.jpg

В конкретния случай да уточня само, че УСБ-то е само източник на +5В - да си зареждаш телефона примерно.

[beer]

Публикацията е редактирана (01-02-16 17:29)

Дата:   01-02-16 17:31

Аз на NAS4free ползвам 8-10 GB рам, работи добре. ZFS не се нуждае от ЕСС рам (не пречи да има), прави си проверки и корекции сама.

Автор: sherbit   
Дата:   01-02-16 17:42

Чети тук http://www.nas-central.org/wiki/Main_Page
има много хитринки.

Автор: nyamago   
Дата:   01-02-16 18:53

jivkojj : Благодаря! Рутерът ми има същите портове, но за съжаление е далече от принтерчето за USB кабел, оттам нуждата от WiFi адаптер.

От друга страна, както казах - твърде простоват 'неинтелигентен' принтер (Canon iP1800), няма никакъв LAN адаптер или RJ вход, само USB - затова май показаната кутийка няма да стане. Не стават и стандартните WiFi донгъли за стари компютри, защото очакват зад USB-to някакво интелигентно устройство, а този търсен адаптер си представям да съдържа нужните функции в себе си. Дали го има изобщо?

Май ще се взима нов принтер с вградено WiFi [smilie2]

Дата:   01-02-16 19:08

само да допълня да не се заблуждаваме , моето synology е с 2 гигабитови порта, тествал съм трансфер със стандартен windows сървър и той с 2 порта, в link agregate режим - трансфер над 180 MB/s ... а има и модели за 2 диска , на доста сносни цени, малки, безшумни - конфигурураш и забравяш.
А и вградения photo station ( все пак въпроса е във форума за фотография) е доста удобен, с различни режими за подреждане/търсене на снимки, показва и exif информацията, възможност за конфигуриране на права и т.н. вкл. и мобилни приложения - вече по всяко време, мога да си намеря някоя снимка измежду цялата ми снимачна колекция, която няма как да се събере в телефона ....

Дата:   01-02-16 19:22

Ето го твоя NAS цък . Пасивно захранване, няма шум, сигурно не е много пъргав :)

Публикацията е редактирана (01-02-16 19:26)

Автор: e-mil   
Дата:   01-02-16 19:38

Автор: uzsree
Дата: 01-02-16 15:15
"За сравнение разните Synology, Qnap не могат да пуснат повече от 20-30 мегабайта в секунда и ако го пуснете това шернато на 3-4 машини ще е зле.... И все пак за домашно ползване сигурно стават."

И за работа стават. В офиса съм със Synology 1812+ с RAID5. За големи файлове спокойно си прави 90-105МВ/s. Само ако копирам накуп много на брой малки файлове пада до средно 65-70МВ.

Автор: SWE   
Дата:   01-02-16 19:52

nyamago
това - HP 2101nw Wireless G Print Server би трябвало да ти свърши работа. Залежава ми в магазина от доста години. Бих ти го подарил ако предложиш удачен вариант да го получиш. До колкото знам живееш в Лондон.

Относно сториджите бих препоръчал специализирано устройство на Synology.
Има и вариант със софтуера на Synology да се направи сторидж на РС.
Правил съм различни сториджи на Synology ме впечатли като лекота и стабилност на работа. Има и много допълнителни екстри освен на архивиращо устройство. Споделянето на галерии със снимки и ли папки с файлове е уникално лесно.

Автор: didesignbg   
Дата:   01-02-16 20:11

synology, qnap, а за фотографи и drobo са си машинки които спестяват много мъки. За по-бедни хора има и по-евтини варианти thecus, zyxel.

Дата:   01-02-16 20:16

Buffalo е лидера според мен.

Дата:   01-02-16 21:36

На 1/2 от безумната цена на synology можеш да си купиш HP ProLiant MicroServer Gen8 [smilie5]

Дата:   01-02-16 22:58

Автор: sirkhann
Дата: 01-02-16 21:36

На 1/2 от безумната цена на synology можеш да си купиш HP ProLiant MicroServer Gen8

Наистина, къде го пратихте човека - Synology 1812+ е 1,766.40 BGN с ДДС

HP ProLiant MicroServer Gen8 е 427,00 лв. с ДДС.

MicroServerGen7 е не по-бавен от него, но е на същата цена за жалост, ако може да се намери все още.

Еквивалентните като цена предложения на Synology са доста слаби като хардуер, но са са доста по-удобни за ползване от всеки, без да се налага да четеш часове и дни по различни сайтове.

Публикацията е редактирана (01-02-16 23:24)

Дата:   02-02-16 00:16

ти пък къде сравняваш точно 1812+ с микросървъра, хай-енд модел с нисък клас сървър, който е и без грам софтуер и т.н.
Според изискванията на всеки има и модели на synology, затова предложих 2 Tray моделите като най-евтини, а получаваш към всички един и същ софтуер, което е и важното, защото е доста добре направен.
Преди да се откажа от freenas, повече от 6 месеца съм избирал алтернативата, имал съм възможност да пипна и да тествам различни решения, и накрая макар и по-скъпо може би като решение, synology все пак предлага най-доброто като функционалност,за последните 3 месеца с последната бета , дръпнаха осезаемо напред от това което предлагаха при решенито ми за покупка.
ако някой иска ще му пусна достъп до 1-2 галерии на фотостейшъна да се ориентира.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Албум преди 6 часа
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг: