Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 За нагласените "физиономии" при "репортажното" заснемане.
Автор: metodiev_martin   
Дата:   31-01-16 20:11

Отдавна не съм разбулвал духовете тук, та реших да пусна една тема за мнения.
Какво мислите за нагласяването на "моделите" при "репортажното" заснемане.
Снимах аз 3 дни на фестивала в Перник и впечатление ми направи, че болшинството "акредитирани" често пъти си позволяват да режисират кадрите си - "Замахни тук с този меч, постави го пред лицето, малко в страни; погледа нагоре; отпусни раменете; вдигни брадичката; подпри си главата до маската и гледай нагоре. Стигна се до там, че някакъв чичак обясняваше на едно русокосо момиче вчера - "по секси мила, по секси".
Не мога да разбера, вманиачават ли се хората в това, да направят кадъра на живота си и да избият рейтинга във фотофорум или просто това е някакъв "стандарт" за снимане.

Отговори на това съобщение
 Re: За нагласените "физиономии" при "репортажното" заснемане.
Автор: hotsnail   
Дата:   31-01-16 20:14

дай контрапункт? т.е. снимки без позиране уловен момент за 3-те дни.

Пъки от къде знаеш че те снимат репортаж? Ако е портрет например, позирането е по-скоро очаквано да не кажем задължително, нали?

Дата:   31-01-16 20:24

Както казват пред кабинета на личния лекар:
- Следващият моля

Публикацията е редактирана (31-01-16 20:25)

Автор: bo6o   
Дата:   31-01-16 20:24

Те хората в репортажни кадри си гласят трупове и рисуват пушеци от бомби от край време, за едни кукери се палите...

Автор: ZENON   
Дата:   31-01-16 20:28

то па и едни портрети ше излезнат баш от кукери и преоблечени таласъми в обкръжение на пииинали айдути.
мен също ме дразни когато нещо уж "естествено" е всъщност нагласено.

Автор: MikeDimit   
Дата:   31-01-16 20:43

Ами не е само на Сурва. Но там най-много си личи. Махане на хора от кадър, аранжиране на пози, погледи...Абе нагласистика. Но пък отдавна репортажите са протоколни, нормално е и снимките да са пиарски :-). Най ми е смешно като се закърфичат 5-6тима с големите обективи на едно каре от 10 метрао , въртят се на едно място и снимат неповторимите кадри... Жената казва, че сигурно са им супер снимките (синдрома на Големия Черен Апарат), па аз си дудня - не може стане с теле да снимаш на 5 метра. Па и да не сменяваш позицията.

Автор: ZENON   
Дата:   31-01-16 20:57

Абе аз с телЕ баш на тия кукерски събития без да искам преди година-две изпрасках няколко готини кадъра. та даже и портрет [smilie5]

Автор: pepi34   
Дата:   31-01-16 21:48

https://photo-forum.net//i/1748077

Тук в този кадър не се ли оказа, че кръвта е режисирана или аз съм в грешка?

Автор: iliyanb   
Дата:   31-01-16 21:52

Кукерски събори = папарашки кадри с размазан фон на някакви физиономии без връзка на фотографа със събитието. Ако трябва това да гледам, по-добре да ги режисират...

Автор: мара   
Дата:   31-01-16 22:22

начи...предполагам, че просто неволно си "разбулил", а не "разбунил" духовете в първия пост :)

аз лично намирам, че е естествено да подвикнеш на човека, за да се обърне към теб да снимаш лицето му...примерно. пък и самото "подреждане" си е съвсем в реда на нещата, когато става дума за подобни събития. ако снимаш друг вид репортаж, може би не. обаче пак не се наемам да съм категорична.

ся - към iliyanb - що папарашки? папарашки не мож да са на едно място, дето всичко е на видело...[smilie18]

Дата:   31-01-16 22:39

Права си мара, една време като пишехме на клавиатури беше "по-безопасно"(и по-бързо). Сега кълвем по всякакви тъч устройства, които учтиво предлагат, дописват и поправят написаното... Скоро очаквам да водят и спорове във фото-форум вместо нас... "не били компютри, а компоти {а в случая, андроида ми подсказва, че може да са и "КОМПРОМИС"}"
Делийски, за този режисиран кадър, работиха стотици души, които мятаха камъни и павета, а имаше и още няколко стотин статисти. След като летящите предмети, почнаха да трошат и апарати, не съм тръгнал да търся "режисьорите" за да им благодаря за добре свършената работа.

Автор: MikeDimit   
Дата:   31-01-16 22:45

На 40-тия ден имаше една друга режисура, малко по-рано през деня, ама не се получи. Иначе как се стигна до белия лебед на властта може да се види по заснетите снимки. Все пак има разлика между репортаж и документално отразяване. Има събитиен репортаж, пиар репортаж, новинарски репортаж и т.н. Тъпо е обаяе когато се пробутва едното за друго.

Автор: iliyanb   
Дата:   31-01-16 23:16

Защото мара гледаме кадри правени с телеобективи отдалеч. 3/4 до 4/4 от кадъра глава, било тя и маскирана или гримирана. Главата обърната на някъде. Очите и те. Останалото - размазан фон. 99% от кадрите от такива събития са идентични с това, което давам за пример. Може да ги наричат репортажни. Но не са. Това важи и в същите пропорции за фигура на човек.

Автор: colorphoto   
Дата:   01-02-16 05:51

Мартин,във повечето известни по цял свят "репортажни" кадри има намеса и на фотографа като режисьор повече,или по малко - статистика.

Автор: тьма   
Дата:   01-02-16 07:17

Репортажът си иска живот, *мъртвата* фотография нека остане в студиото.

Автор: fotorafi   
Дата:   01-02-16 09:56

При репортажното снимане има 2 метода:
-безизборен, снимаш, щтракаш, "стреляш" без да избираш моментите, бързаш да не пропуснеш нещо, защото събитието "тече" бързо, светкавично и нямаш възможност да избираш

-изборен метод, когато събитието се развива по-бавно, по-лежерно, фотографът има възможност да преценява, избира кое да снима и кое не. Точно при този метод се разрешава, фотографът да се "намесва". Не да режисира, не да променя хода на събитието. Този метод е познат като:
РЕПОРТАЖЕН МЕТОД НА ИЗБОРА С НАЧАЛЕН ТЛАСЪК.

Когато снимате подписване на важен държавен документ, ако букет цветя във ваза пречи да се вижда лицето на единия държавник..леко премествате
Когато снимате някой политик спечелил избори, митинг на "победата", застава на подиума, вдига ръце, радост..Не е забранено в репортажа, леко да му подадете знаменце или друг символ. Така снимките разнообразяват
Не знам в Перник, фотографите колко са се "намесвали", дали цялостно са режисирали. Понякога целта оправдава средствата, стига не е грубо, да не се променя хода на репортажа, а го обогатява с тези кадри
Има един репортаж от Втората световна война, познат на милиони. Двамата съветски войника, Егоров и М.Кантария тичат със знамето, изкачват се на Райхстага, окачват червеното знаме и радостни войни стрелят във въздуха. Този репортаж е режисиран и заснет на следващия ден след превземането на тази сграда. Командването заседава и определя двамата войници, които имат "най-големите заслуги", политически фигури. И двамата военни фотографи и оператори "разиграват" събитието за да снимат. Предишния ден просто не е било възможно, щели да бъдат убити.
В моята фотографска практика аз съм имал интересен случай. Трябваше да снимам полагането на венец пред мавзолея на Г. Димитров от румънска делегация, водена от сина на "вожда" Нико Чаушеску. Групата фотографи го чакахме 2 часа, делегацията закъсня. Бяха се запили яко.. Пристигат, полагат..но няма фотографи, скандално. Обаждат се спешно в службата ми, Централфото, във в."Работническо дело" и БТА. По тревога пристигаме, делегацията чака в официалната зала на мавзолея. Излизат, подреждат се по протокол, взимат положения венец от мавзолея и го полагат отново. Като двама от делегацията крепяха младия Чаушеску да не падне, защото беше пиян...

Автор: Nikolcho555   
Дата:   01-02-16 11:34

https://photo-forum.net//i/1961992

Автор: cameraman   
Дата:   01-02-16 11:47

Намесата не само, че не е погрешен ход, а напротив... Особено в таки масови безумия... Никой не знае какво прави. Ако фотографът знае какво прави, той ще си подреди работата и ще получи добър резултат. Неповторими мигове има много малко в живота. Може би спортната фотография прави изключение. Изразните средства на фотографията трябва умоело да се използват и това не винаги се случва спонтанно и бързо.. Ако снимките не са станали хубави, сватбата не се е случила все едно.

Автор: bo6o   
Дата:   01-02-16 13:01

"Неповторими мигове има много малко в живота."

И Моканина си теглил ножа, а лястовицата сама се метнала в тигана [smilie21]

Автор: nyamago   
Дата:   01-02-16 13:57

Всеки миг е неповторим - режисираният също!
[shtrak]

Автор: LorDDemoniC   
Дата:   01-02-16 14:22

Всичко което помага на кадъра да е по-добър без да наранява физически или морално е в плюс :)

Автор: Манев   
Дата:   01-02-16 16:33

metodiev_martin написа:
> вманиачават ли се хората в това, да направят кадъра на живота си

Явно се вманиачават ама може ли вътрешно да са доволни от това и да го нарекат кадъра на живота си. То е все едно Стефка Костадинова да хване съдиите да сложат летвата 15 см. по-надолу и тя да скочи примерно 2.10 и да каже - това е скока на живота ми.

Автор: nyamago   
Дата:   01-02-16 17:03

^ Някои са напълно доволни от такъв 'скок на живота им' [smilie5] В спорта, например - всички, които взимат допинг. В музикалната индустрия - коригирането на фалшивите ноти със софтуер като Autotune. Ловците на спеицално охранван за тях дивеч в 'ловни резервати' и рибарите в подобни рибарници. Ще се сетите за десетки подобни 'постижения' и в други области (ако почеша глава още малко, може да се сетя и аз в какво не съм невинен)...

Който е чист и праведен - да хвърли първия камък!
[shtrak]

Автор: Манев   
Дата:   01-02-16 17:28

Няма лошо да ловиш риба в рибарник.
Лошото е ако започнеш да убеждаваш другите колко голям рибар си въз основа напостиженията си в рибарника.
Още по-лошо е обаче ако сам вземеш да си вярваш.

Автор: Dr.Strangelove   
Дата:   01-02-16 17:36

А защо си мислиш, че е лесно да накараш непознати хора да ти съдействат?
На публично събитие иди дойди, но защо не се пробваш в делничен ден да излезеш на улицата и "да свалиш летвата" с непознати хора? [smilie5]

Публикацията е редактирана (01-02-16 17:57)

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »