Автор: fotorafi
Дата: 01-02-16 09:56
При репортажното снимане има 2 метода:
-безизборен, снимаш, щтракаш, "стреляш" без да избираш моментите, бързаш да не пропуснеш нещо, защото събитието "тече" бързо, светкавично и нямаш възможност да избираш
-изборен метод, когато събитието се развива по-бавно, по-лежерно, фотографът има възможност да преценява, избира кое да снима и кое не. Точно при този метод се разрешава, фотографът да се "намесва". Не да режисира, не да променя хода на събитието. Този метод е познат като:
РЕПОРТАЖЕН МЕТОД НА ИЗБОРА С НАЧАЛЕН ТЛАСЪК.
Когато снимате подписване на важен държавен документ, ако букет цветя във ваза пречи да се вижда лицето на единия държавник..леко премествате
Когато снимате някой политик спечелил избори, митинг на "победата", застава на подиума, вдига ръце, радост..Не е забранено в репортажа, леко да му подадете знаменце или друг символ. Така снимките разнообразяват
Не знам в Перник, фотографите колко са се "намесвали", дали цялостно са режисирали. Понякога целта оправдава средствата, стига не е грубо, да не се променя хода на репортажа, а го обогатява с тези кадри
Има един репортаж от Втората световна война, познат на милиони. Двамата съветски войника, Егоров и М.Кантария тичат със знамето, изкачват се на Райхстага, окачват червеното знаме и радостни войни стрелят във въздуха. Този репортаж е режисиран и заснет на следващия ден след превземането на тази сграда. Командването заседава и определя двамата войници, които имат "най-големите заслуги", политически фигури. И двамата военни фотографи и оператори "разиграват" събитието за да снимат. Предишния ден просто не е било възможно, щели да бъдат убити.
В моята фотографска практика аз съм имал интересен случай. Трябваше да снимам полагането на венец пред мавзолея на Г. Димитров от румънска делегация, водена от сина на "вожда" Нико Чаушеску. Групата фотографи го чакахме 2 часа, делегацията закъсня. Бяха се запили яко.. Пристигат, полагат..но няма фотографи, скандално. Обаждат се спешно в службата ми, Централфото, във в."Работническо дело" и БТА. По тревога пристигаме, делегацията чака в официалната зала на мавзолея. Излизат, подреждат се по протокол, взимат положения венец от мавзолея и го полагат отново. Като двама от делегацията крепяха младия Чаушеску да не падне, защото беше пиян...
|
|