Автор: stef7
Дата: 13-01-16 20:09
И двата обектива на кроп сенсор не са за всеки ден и всеки случай, като да кажем един нормален обектив. Нормални са но за Full Frame и когато се четат ревюта е добре да се обърне внимание за какъв сенсор са тествани. В големият брой от случаите е за Full Frame. Като ъгъл на виждане, 50мм идва на кроп като 80мм което е класическо портретно фокусно разстояние на Full Frame a 40mm -> 64мм което е ни риба ни рак. Нито най-добро за портрет, нито нормален обектив за всеки ден и всеки случай. Нормален за твоя апарат би бил 35мм f2 примерно или 28мм ф2.8/ф1.8.
Така че моят избор би бил 50мм, поне за портрети и приличен дълго фокусен обектив.
Автофокус за видео на 100D не търси, видеото ще е само ръчен фокус, така че този STM е по-скоро за снимки да е по-безшумно. Ако държиш на това. За видео на ръчен фокус е по-скоро неудобен защото фокусировката не е механическа а електронна by the wire, въртиш и не знаеш колко трябва да завъртиш
Бокето на 40мм се води по-добро, макар че дефокуса (размазването на фона) е по-малък. Много хора мисля че дефокуса е бокето и оттам може да чуеш мнения че бокето на 50мм било по-добро. В повечето (сериозни) ревюта 50мм на канон версия II я водят че има нервно боке, което и моето скромно мнение. Версия STM оптически не се различава от версия II, само механически. Някои ревюта казват че остротата на отворени бленди се е подобрила. Може да е така. Бокето за мен по това което съм гледал за STM не е добро, каквото е и при версия II, която имам. Бокето обаче е нещо доста субективно и трябва да го видиш и сам да прецениш дали е ОК за теб или не, дали въобще има някакво значение.
Като рязкост на ф4 и нагоре и двата са достатъчно резки, на ф2.8 40мм е може би една идея по-добре, но това едва ли ще се забележи на реални снимки.
За себе си взех първо 50мм f1.8 II, доста по-късно 40мм. Но ги ползвам на Full Frame и това прави нещата доста по-различни. В крайна сметка се оказа че харесвам доста 40мм фокусно разстояние, което е най-близко до "нормалното", нито широкоъгълен, нито теле, 50мм е вече маалко теле обектив. Компактните , малки размери на обектива са допълнителен бонус. Контраста също е супер, на голяма рязкост не държа, но и двата обектива както писах я имат. 40mm е почти винаги с мен, понякога мога да изляза само с него, 50мм f1.8 II събира прах щото има доста по-интересни откъм боке 50мм обективи :), там за мен е слабото му място. Но пак повтарям това е на Full Frame, на твое място бих взел и използвал 50мм, но след като се сдобия с нещо около 35, 28мм
Публикацията е редактирана (13-01-16 21:14)
|
|