Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 ЛоуКей снимки във фейсбук-мега зле!
Автор: etto   
Дата:   26-12-15 00:06

Здравейте и честито рождество Христово! Имам малък проблем с визуализацията на снимки в стил лоу-кей във фейсбук.Имам може би 5,6 ъплоуднати лоу кей снимки там,но наскоро си купих монитор втора ръка(бях на 17 инчов СРТ) LG E2360 ,купих си и калибратор Spyder4 Elite и го калибрирах.Въпросните снимки излизат не пикселизирани ,ами направо на огромни кубове :D(може би преекспонирам,но схванахте идеята) На други снимки,обикновени на дневна светлина,студиини и т.н. не прави такъв проблем,но при лоукей просто виждам снимката унищожена(компресирам ги с размери за фейсбук в няколко стъпки).На другите хора не им излиза така и ми е малко тегаво да качвам снимки с идеята "абе дано да е добре".Та нямам представа защо виждам нещата така.Някой нещо ? Баница ?

Отговори на това съобщение
 Re: ЛоуКей снимки във фейсбук-мега зле!
Автор: uri64   
Дата:   26-12-15 00:11

ами задавай фейсбук-френдли параметри на снимките (виж в хелп-а) - примерно размери по дългата страна 1024 или 2048 пиксела и големина на самия файл - 0.5 - 1 мегабайт.....ползвай читав рисайз алгоритъм за да ги докараш до тези размери...

упс, то е написано, че е в няколко стъпки - ама как по-точно?

Публикацията е редактирана (26-12-15 00:14)

Автор: Twingo   
Дата:   26-12-15 00:14

960 или 2048 пиксела по дългата страна и 70 процента качество (save for web във photoshop) - това се водят параметрите, при които фб компресира най-малко :)

Публикацията е редактирана (26-12-15 00:15)

Автор: uri64   
Дата:   26-12-15 00:16

е то сигурно има значение и как го прави за да ги докара до тези параметри

Дата:   26-12-15 00:38

В тези размери ъплоудвам попринцип.
В няколко стъпки със смарт шарп и ресайз постепенно,винаги е работело идеално за да не се загуби качеството на снимката.А ако беше нещо от самите файлове,то нямаше да се вижда само при мен,но и при останалите.Проблемът се вижда само при мен.

Автор: ecobo   
Дата:   26-12-15 00:42

Калпав монитор или калпава калибровка.

Автор: videolux   
Дата:   26-12-15 07:44

http://www.lifehack.bg/social-networks/facebook-photo-guide/

Автор: iliyanb   
Дата:   26-12-15 08:30

Не съм техничар и не познавам възможностите на въпросния монитор, но имам същия проблем с моя чиито възможности познавам и поддържа 100 % argb.
Ако не работите постоянно с браузъри или софтуер, които са цветово управлявани е възможно да изпитвате такива проблеми. През файърфокс с инсталирана добавка за управление на цвета, при мен всичко е наред. Под хром - не.
Фейсбук си има собствен алгоритъм за всичко. Каквото и да се направи вероятно няма да успеете до се справите с проблема. Мисля, че на обикновен srgb монетор няма да го видите този проблем.
Имаше една статия в интернет, нещо от сорта на "welcome to the world of the wide gamut". Описани са подробно тези проблеми.

Публикацията е редактирана (26-12-15 08:57)

Автор: iasen2   
Дата:   26-12-15 08:38

Качи някоя снимка, да видим на други монитори как е
И не виждам какво те притеснява. За мен това си е напълно нормално

Автор: Slivenski   
Дата:   26-12-15 08:42

Нали не си забравил да чекнеш отметката за high quality, като ги качваш във ФБ?

Автор: Slivenski   
Дата:   26-12-15 08:50

Също може да пробваш това като обработваш снимките: Image > Mode > 16 Bits/channel.

Дата:   26-12-15 11:47

@ilyanb ,благодаря за точния отговор! Ще потърся статията.
Не съм забравил да чекна куалитито (:
Забравих да кажа,че това се получава само при качване във фейсбук.Като отворя днимката на диска и се вижда идеално.Проблема се проявява само при по-тъмните снимки(както споменах)
Усмивка (:

Дата:   27-12-15 19:43

Сега инсталирах файърбокс и опера и от двата браузъра е същото,като при Хрома

Дата:   27-12-15 19:57

Инсталирай добавка за управление на цветовете към файърфокс. Не е инсталирана по подразбиране[smile]

Дата:   27-12-15 20:07

Ами не каза как се казва добавката по-горе,но сега инсталирах добавка към файърбокс "Colour management" и е същото

Дата:   27-12-15 20:10

Ами проблемът в такъв случай е от фейсбук. Качи си снимките другаде, в профила тук примерно, и ге погледни през файърфокс с добавката. Ако нещата са ок, нямаш проблем, тоест имаш, но го виждаш само ти през твоя монитор.

Автор: axlastro   
Дата:   28-12-15 09:49

videolux !!! [smilie24]
И аз имах същия проблем. Уж ги правя 1024 на жипег но пак ги омазваше (квадрати в черното). Не знаех, че фейса поддържа PNG. Това си е много по-добър формат както и да го погледнеш!

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »