Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Панаир
Автор: gradskia   
Дата:   19-12-15 13:18

Седя си аз и си питам де...

Отвааме на панаиро у Видин.
Къ ни се е заврело у мозякъ, да одим от Врацъ у Видин, не моа да знам.
Мота ми се неква ракия, брато правеше ли, имаше ли, знам, че беше там и он.
Братооо!
Нощеска е. Седя си, клатят ми се краката и ми съ ще да питам дедо Виа. (Via - от ита. улица, път)
Он ги знаа сите пътища. Мандръса ни таа каруца, ама това е друга тема. Магаренцето си оди и му не дреме, дека е тамница. Тоа, дедо ми, коги а бил у Африка, я не знам, ама кръстил магарето с африканското име Туримтиго. Сигурно е бил известен африкански вожд. И май е бил само в един град, който се казва Упи..... Лелина, ама не помна, оти дремех. Често го споменава дедо ми. Ама май не съм дремал, щото на панаиро, разбрах, че много народ е ходил у тоа град. Всички го споменават. Явно е град голем. С много квартали, Стринкина, Майчина, Намайк... и не ги помна всичките.
Настройвам се(дума-внос, научих я оня ден) да питам дедо Виа 'кво шъ ми земе. Ама я го знам, шъ каже да зема дедо Виа под мишка и да си го носим у къщи. Тоа път нема мъ прецака. Я, моа съм миничък, на 35 съм, ама нема. Тоа път нема. И дедо Виа гявол, ама и я нема да съ дам. Почвам го издалеко.
"Дедо Виа, глей 'кви звезди!"
"Ъхъ, само за бранье на кукуруз."
Голем гявол! Ще бъде тежко да ми вземе една дъфка! Немъ дъ съ отказвам.
Дорде мисла следващия си ход, он зе та спре. И набрааме кукуруз. Я шъ умра от радост! Шъ продадем царевицата и шъ ми земе дъфка!
Пълнолунието освети за миг лицето му! Хили се, гада! :( Разбрах, че тоа кукуруз ще е за нещо друго. Ще поспя.
Да спиш в каруца, посред нощ е абсурд! Лежиш върху ватенка, каручката равномерно те полюшва насам- натам, от време на време прескача някой ров. Подушваш миризма на царевица, жито, цветя. И на роса, срамежлива. Показва се леко, леко. Оцъклил си се, а срещу теб- звезди! Звезди, толкова близко, че можеш да ги докоснеш! Луната, кристална, толкова ясна, че можеш да се огледаш.
Е, НЕ! Виждам в нея как се усмихва дедо Виа! Не съм усетил, дори, че е спрял. Гледа ме и се усмихва. Явно нещо знае. Все тая. Я си глеам зведите. Разкошни са!
Посягам да откъсна една. Спирам се. БОГА МИ! Вече стигнахме града?! Вече искам да крада?!
Гледам ръката си.
Не мога да повярвам, че е искала да вземе нещо, което не е създала.
Значи затова е спрел дедо, да ми види акълъ.
Значи има има нещо повече!
Небрежно, нали съм гявол и я, праа съ, че гледам през бинокол. Майстор съм! Дедо Виа тръгна пак. Уфаа!
Неква блъа(бълха) ме смуче яко. Глеаам, кучката лежи до мен. Кита! Лежи до мен и като телефонна централа ми прехвърля блъи. Кво да я праиш, цункам я и я пращам да дири зайци. Разбира се, че със шут в задницата.
Нощта е кротка, кротка. Що не взема да си направя едно легло от кукуруз. Подреждам ги перфектно кулените (малиии Тетрис), мятам ватенката и... Тук Тетриса не е същия! Не знам за 4Д, ама тука одиш налево надесно нагоре надоле, все едно те готвят за совалка.
Е, совалката дойде! Комшията с два коня! Изтребител. Идва с галоп, но се спира да ни поздрави. Хили се и тоя, но нещо е различно в хиленето. Дедо Виа го докарва на усмивка. Онъя, се хили като, че е он е баш гявола.
Дедо Виа, он е мноо възпитан, го поздравлява пръв:
-Здравей, Андрешко! Къде така?
-Е па оно я, те така, на панаиро съм тръгнал. Вие накъде?
-Я шъ го места.
-Кво, бре ще местиш, като немаш нищо.
-Това местя!
-Кое?
-Нищо! Сакаш ли да видиш?
-Сакам, дай да видим.
-Тюх! Падна. Млад си ,наведи се, вземи го ти.
-Добре.
-ОпОп! Намери ли го? Споко, споко, не мърдай.
Конете цвилят, магаренцето- ИаЗ ИаЗ.
Совалка. Както долетя, така и излетя.
После разбрахме, че бил затънал. В гьоволъка си.
--------------------------------------------------------------

Не ги разбирам новите комшии. Идват, претендират, после си мълчат.
Дедо Виа е връо!

Дедо Виа изпраща совалки по всяко време!

––––––––––––––––––––
Заспал съм.
Така съм си от край време.
–––––––––––––––––––

След половин час! Пропускам!
–––––––––––––

Сега шъ видиш ти. Я като одим надалеко, не зимам никви ценности.

Хили се той, аз още повече! Най- накрая го прецаках. Не помня с какво.

----------------------------------------------------------------------
Тази ръка, която с дедо е направила толкова много.

Отговори на това съобщение
 Re: Панаир
Автор: asahi   
Дата:   19-12-15 17:50

Браво!

На местния диалект е паниир.

Автор: gradskia   
Дата:   19-12-15 20:08

Благодаря!

Автор: golded   
Дата:   19-12-15 22:43

[smilie24]

Автор: jino   
Дата:   20-12-15 07:03

[smile]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Нови предложения
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг: