Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 За "кривите" обективи и "правото" фокусиране.
Автор: aldygreen   
Дата:   20-11-15 12:23

[shtrak]

Отговори на това съобщение
 Re: За "кривите" обективи и "правото" фокусиране.
Автор: kvakioh   
Дата:   20-11-15 12:41

Имам два такива, чакам профилактика и пренареждане.

Дата:   20-11-15 12:44

Тия дни ми попадна канонска "палачинка" с малко странно поведение. При снимане с фокусиране по централна точка, периферията на кадъра е с отлична рязкост, докато в центъра е истинска мътилка.
В Live View всичко е нормално и кадърът е рязък открай докрай.
Вероятната причина е остатъчна сферична аберация.
До тук добре. Но ми стана интересно защо централната точка се "лъже" толкова яко и допуска голямата мазнотия, когато би трябвало да е точно обратното.

На "Каноня" имам инсталиран Magic Lantern, който ми позволява да управлявам по нестандартен начин избора на фокусна точка и група фокусни точки, с 22 възможности.

https://photo-forum.net/static/site_pics/148/1448014533_focuspat.jpg

Тъй като и друг път съм срещал "криви" обективи с остатъчна сферична аберация, и често "лекуването е с подбирането на правилна фокусна точка, започнах експерименти.
С изненада установих, че когато използвам група от фокусни точки, дори включващи централната, картинката става почти перфектно фокусирана, почти както с Live View. Както се вижда от картинката, минималният брой за група ФТ е три.
При това повтаряемостта на резултата е много висока.

Същият резултат се наблюдава и с всеки друг обектив - повтаряемостта на резултата при фокусиране е много висока.
С две думи - една от благинките на Magic Lantern.
[cool]

Автор: chrisnoch   
Дата:   20-11-15 15:07

Алелуя за МЛ!
Това, обаче, не е опция за много хора, които с основание смятат, че МЛ недостатъчно тестван, нестабилен и опасен софтуер. Канон тихомълком се дистанцират от проблема, при това без да предприемат каквото и да било, за да интегрират поне част от функциалността на МЛ в своя "оригинален" фърмуер.
Безхаберие или безпомощност?

Автор: realnoncho   
Дата:   20-11-15 15:11

Не, това е проблем който го имаше и при 70D - не е от обективите. Виж central focus point bug 70d из гугъл [smilie2]

Дата:   20-11-15 16:47

realnoncho написа:

> Не, това е проблем който го имаше и
> при 70D - не е от обективите. Виж central
> focus point bug 70d из гугъл [smilie2]

Аз съм с EOS 600D и снимам почти изключително с ЦФТ.
Проблемът по-скоро е как апаратът и фокусната система отработват "кривите" обективи. А вероятно тук се намесва и записаната в обектива корекция на кривината.
Преди време си поиграх доста с един древен, солидно изработен широк Тамрон, ръчен фокус. Той си имаше известна кривина, но най-важното, което установих, сменяйки различни адаптери е, че подминаватето на "безкрайност", дори съвсем незначително, веднага скапва изображението в тази част на фокалното поле, която преминава "отвъд" безкрайност. И свиването на блендата практически не помага.
Затова кривината на един обектив най-добре се изявява при снимане около "безкрайност", т.е. снимане на пейзажи.
[shtrak]

Автор: lamerko   
Дата:   20-11-15 16:59

Преди време имах 70Д - нямал съм драми с фокуса при моите обективи - 100/2.8L, Tokina 11-16/2.8 II и дори с дъртия 28-105/3.5. Тествал съм още няколко обектива - 85/1.8, 10-18/4.5 и 70-200/4 - никакви проблеми с фокуса... единствено двете тествани 50-ки на 1.8 се оказаха буквално без автофокус [smilie18]. Снимал съм почти изцяло на централната точка, а по него време ML все още нямаше за 70-ката...

Дата:   23-11-15 20:53

В ръководствата по експлоатация на камерите тип "народен" обикновено се премълчава, че при автоматично определяне на ФТ с приоритет е най-близкия до апарата обект. За Canon това е едниственият стандартен случай на прилагане на група от ФТ.
С използването на Magic Lantern възможните групи от ФТ стават 13.
Използваните ФТ в кадъра могат да се видят, примерно, с PhotoME.
[shtrak]

Дата:   04-12-15 01:24

chrisnoch написа:

> Това, обаче, не е опция за много
> хора, които с основание смятат, че
> МЛ недостатъчно тестван,
> нестабилен и опасен софтуер.
С основание смятат, ама по приказки на "разбирачи".
Аз лично ползвам ML повече от 2 години и не съм срещнал някакъв проблем дори и с "нощните" версии. Лошото е, че за използване на пълните възможности се налага много четене и правилно усвояване на прочетеното. За нашите юнаци, които смятат под достойнството си четенето на "менюъла", няма как да е опция.

> Канон тихомълком се дистанцират от
> проблема, при това без да
> предприемат каквото и да било, за
> да интегрират поне част от
> функциалността на МЛ в своя
> "оригинален" фърмуер.
> Безхаберие или безпомощност?

Виж Ръководството по експлоатация на Canon EOS 5DIII, обърни внимание колко настройки са предвидени за различни начини на фокусиране с този апарат, на първо четене ги виждам десетина. Това е нещо, наистина полезно за професионалист, но реализацията в любителски апарат с голяма вероятност може да остане само като описание на "менюъла", по гореизложените причини.

За заинтересованите мога да споделя, че за последните десетина дни се убедих, че ползването на няколко фокусни точки (минимумът е 3) с апарат тип "народен" подобрява "успеваемостта" не само при "кривите" обективи, като резултатът плътно се доближава до Live View. Моето обяснение е, че процесът на фокусиране става по-слабо зависим от конфигурацията и контраста на обекта в една отделно взета ФТ, стига правилно да бъде избрана групата от ФТ. Да припомня - с приоритет са по-близките обекти.
Най-често ползвам 5 точки - централна плюс 4 около нея. За пейзажи добре работят 3 хоризонтални ФТ.
При всички положения обаче фотографинът трябва да е наясно какво иска да постигне.
[shtrak]

[beer]

Автор: BXMarkov   
Дата:   04-12-15 22:37

Да споделя и аз интересен случай, зуум 17-35. При фокусиране на безкрайност на 17мм безкрайните обекти не са на фокус, по скалата показва около 4 м. на 35мм. е пушка. Открих, че когато фокусирам на безкрайност в диапазона 24-35мм, заключвам фокуса, дръпвам зуума на 17мм. и снимам - фокуса е перфектен на безкрайност. Някакви идеи?

Автор: koleto.spasov   
Дата:   05-12-15 16:14

aldygreen, сега си сложих МЛ и не откривам от къде да групирам ФТ. Би ли споделил от къде става. Явно на 6D го няма [smilie11]

Публикацията е редактирана (05-12-15 18:38)

Дата:   05-12-15 22:56

User’s Guideв pdf, който ти идва с основната версия. Стр. 34.
[beer]

Публикацията е редактирана (16-01-16 00:04)

Дата:   16-01-16 00:03

Поиграх си по-продължително време с различни обективи и с групирани фокусни точки. Стана ясно, че използването на група фокусни точки дава най-добър резултат при "кривите" обективи, в които има остатъчна сферична аберация. За другите резултатът не винаги е по-добър.
Защо това е така, засега нямам обяснение. Приемам го като факт и се съобразявам с него.
[beer]

Дата:   23-03-16 21:46

Описаното в първия пост групово управление на фокусните точки с Magic Lantern не работи с ръчнофокусни обективи. При това е без значение дали е с "глухарче" или без, както и не зависи от вида на "глухарчето" - руско или китайско (последна версия).
Това е положението.
[shtrak]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Албум преди 6 часа
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг: