Автор: shagy
Дата: 16-11-15 23:15
pepi34, да приемам, че си краен некадърник, който има фирма и издава фактури, но мой познат снима по-добре, но няма фирма. Дали на мен ще ми пука, кой има фирма? Ти понеже уж плащаш данъци ще ми вземеш за два часа снимане, примерно 300лв, моят приятел ще ми вземе 150. Имах подобен случай тук в Пловдив с кръщенето на сина на моя позната. Бабите решили за подарък да наемат човек от фотото да снима, защото това фото е там от време оно, има офис, фирма, хората го зная и прочие. Фотографката тотално се умазва със снимките, директна светкавица, като за фототапет, все едно е снимано 2003-та година. Бабите плащат 250лв за няма и три часа, но фактура не получават, защото след получените снимки, майката беше решила да се разправя, но поради липсата на какъвто и да било документ за извършената услуга се отказа. Разочаровани от случката, родителите намериха чрез фейсбук едно талантливо момче от Пловдив, което за 100лв направи уникална фотосесия с детето и родителите му края на пролетта.
Колко фризьори, гримьори, автомонтьори, майстори работят на този принцип? Манго като ми оправи покрива на къщата, да не би да ми даде фактура и касов бон? Болшинството търси приемливи цени и до колкото е възможно приличен резултат. Това че имаш фирма, по никакъв начин не гарантира нито едното, нито другото. Грозно е, но на хората не му пука за Държавата и данъците. Още повече, говорим за хора, които за година от такива странични дейности изкарват 800-1000лв максимум, не за тези, които снимат сватби за по 2-3 хиляди на ден!!!
Въпреки че е НЕЗАКОННО и СИВА ИКОНОМИКА звучи много плашещо, не виждам как ще процъфтим точно от данъците на снимащите аматьори, които не плащат данъци. Ще снимам рожден ден на някой за 2 часа за 100лв и ще платя на държавата 20лв-30лв данък - е няма как да стане - абсурдно е, на фона на цялата ситуация, просто е абсурдно, така че не се палете толкова - бъдете реалисти, не четете закона като прокурори. Вие сте в правото си да се палите, но гледайте реално на нещата. Такива хора винаги ще има, без значение дали на хората с фирмите им харесва. Още повече, голяма част от тези хора са млади, ученици, студенти или хора, които работят нещо друго и техните работодатели плащат данъци.
Това го пиша защото много хора тук във форума парадират с фирми, плюят по другите много грозно, че не плащат данъци, а услугите които предлагат са на плачевно ниво. Познавам хора, тук от форума, които успяха да се развият в тази сфера, тръгвайки от цени на фотосесии от 20-25лв. За жалост това за десетки, на фона на хилядите, но не правете драми от това.
Нека не разводняваме темата, но не се настройвайте срещу младите колеги, които не се страхуват да признаят че СНИМАТ НЕЗАКОННО.
Като плати на държавата няколко пъти 1/3 от хонорара си, със сигурност няма да има стимул и желание да продължи да се развива и след време да стане ИМЕ, което на година да печели от снимане 30-40 хиляди, на които да плаща данък.
|
|