Автор: Emoxide
Дата: 04-11-15 15:10
SAMSUNG NX1 Smart Camera
Ергономия :
- Апаратът, който най-добре ми ляга в ръката, сантиментално ме връща към PENTAX K5 (любимото ми DSLR тяло);
- Има възможно най-добре измислените интуитивни контроли, взаимствал най-доброто от двата най-комерсиални и утвърдили се DSLR производителя;
- Компактен, достатъчно, но и доволно оразмерен (за моите ръце);
- Страхотен електронен визьор, до сега не съм попадал на по-добре синхронизиран, никакъв желе ефект при следене на обекти, дори на тъмно. (X-T1 и OM-D E-M1 леко изостават).
Фокусиране :
- Светкавично бърз на светло и приемливо на тъмно скорост на фокусировка. LUMIX GH4 е шампиона в тази дисциплина;
- Следящ фокус - обикновено е чудесен, в определени случаи се бърка;
- Като типичен представител на безогледалните модели не се нуждае фина настройка на фокуса, калибрации на обективи и матрица (Никога не проявява фронт или бек фокус);
- Фокус пийкинг при ръчен фокус;
- Мощен спомагателен модул за подпомагане на автофокуса на тъмно - решетъчно осветяване на обектите до 15м.
Изображение :
- Най-големия кроп сензор снабден с технологията BSI. Непобедимо качество на изображението, до момента в този формат матрици;
- Добри резултати при високо ИСО като за кроп;
- Най-високата до момента нативна резолюция от APS-C сензор, с ефективни 28MPix;
- Приятен характер на шума, много фин и с малко количество цветни артефакти.
Като част от система :
- SAMSUNG NХ е система с добри и като цяло евтини обективи.
Не са достатъчно компактни като за безогледална система, с малки изключения, но като цяло са много добре балансирани с пълноценни тела като NX30 и NX1.
- Уникалните за безогледална кроп система обективи:
NX 85mm F1.4 ED SSA даващ визията на 135mm F2.0 L при ФФ;
NX 30mm F2.0 Pancake - много компактен остър на всички бленди и с прекрасна детайлност, за всичко което е било на фокус, включително и отдалечени обекти в далечен план.
Универсалност :
- Голямото удобно тяло, с добра прахо-влаго защита го правят пригодно за използване при всякакви условия.
- Големите размери позволяват ергономия и управляемост, надхвърляща възможностите дори на топ модели кроп DSLR камери, като Canon EOS 7D и Nikon D7200.
- Множество актуализации на фърмуера добавят нова функционалност, което удължава актуалността на този модел на пазара. Добрият хардуер с много ефективни компоненти, като мощен 4-ядрен процесор и последна генерация CMOS матрица, са атрибути осигуряващи конкурентност на модела в резерв, поне 2 години напред;
- Качествено 4К, UltraHD и FullHD видео, записвано директно на най-висок скоростен клас карти SDXC UHS-II U3.
- Висококапацитетна батерия, осигураваща заснемането на около 500RAW кадъра при максимална резолюция (до момента най-добрия показател за безогледална фото-камера)
- Възможност за добавяне на голям вертикален батериен грип, дващ възможност за до 1000кадъра с батерията поместена в него. Хармонично допълва и подобрява баланса на тялото с големи обективи, каквито са тези от върховата S-серия 16-50mm F2.0-2.8 ED OIS и 50-150mm F2.8 ED OIS.
Субективно:
- SAMSUNG NX1 за пръв път ме накара да се усетя, че ползвам силна фото-машина, без компромис по отношение на ергономия/размери/тегло/изработка/способности.
Способен на едни от най-добрите резултати като качество на изображението сред всички кроп-формат фотокамери излезли до ден днешен(2015г.) на пазара !
Преди смених и снимах с различни модели фотоапарати DSLR и безогледални, но никога до сега не бях имал толкова завършен и пълноценен модел, взел най-доброто от двата свята DSLR и DSLM(CSC/ILCE/MILC).
Публикацията е редактирана (04-11-15 15:23)
|
|