Автор: Батко
Дата: 28-10-15 22:04
Ся ... да ти обясня за фотошопа и ученето му. Той е като всичко останало. Всичко от което се нуждаеш са 3 неща:
1. Желание
2. Проблеми за решаване
3. Упоритост
Това е!
Много време исках да го науча, но или се отказвах тръгвайки да чета дебелите книги или стигах до някоя задънена улица. В един момент реших, че снимките ми могат да изглеждат по-добре и започнах от най-простите неща: Яркост / Контраст - имаш 2 плъзгача - експериментираш. Оказва се, обаче че това не е универсален филтър. Почваш да експериментираш с другите филтри - Levels, Selective Color ... Успоредно с този процес усещаш нуждата и от други функции: Image Size, Canvas Size, Transformation ... разбира се постепенно идват и инструментите: четката, clone, gradient fill, spot healing и patch - едни много важни и мощни инструменти.
Но това, което за мен разсея мрака във фотошоп и ме накара да почувствам, че го овладявам е осмислянето на слоевете ( Layers ) и маските. Трябва задължително да ги научиш, ако трябва гледай туториали, ако трябва чети книги.
Има много външни филтри, които обещават чудеса. Е ... правят някои неща много по-лесно, но истината е че всичко може да се постигне и с вградените инструменти и филтри на фотошоп и тогава осъзнаваш, че всъщност те ти предоставят доста повече свобода и възможности за творчество. Аз май ползвам само NoiseWare на Imagenomic понякога, но шум може да се чисти и по други начини.
ACR ( Adobe Camera Raw ) е най-големия ми помощник, винаги снимам в режим JPG + RAW.
JPG го преглеждам и си го пазя за сравнение да не би след едночасово мазане от RAW с фотошопа не съм докарал по-лош резултат от оригиналния JPG.
За около година, без да си давам зор мисля, че овладях фотошоп, всичко от там нататък е незначително спрямо базовите неща, които научих 1-та година. Смятам, че мога да направя всичко на фотошоп, друг е въпроса дали и другите мислят като мен като ми видят крайната работа ;)
Не учи всичко! Учи това, което ти трябва за момента.
Поставяй си трудни за решаване задачи и ги решавай, гледай туториали, но не смятай, че 1-ия отворен ще ти отговори на въпроса по най-добрия начин.
Намери си приятели и фенове на фотографията и споделяйте опит.
Успех ти желая!
|
|