Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Nikkor 24/1.8 G review
Автор: krist   
Дата:   28-10-15 16:15

Ей тук гледам, че вече има тест на въпросния обектив, включително с Nikkor 24/1.4G, Sigma 24/1.4 Art и Tamron 15-30/2.8 VC:

http://www.cameralabs.com/reviews/Nikon_Nikkor_AF-S_24mm_f1-8G_ED/

За мен лично изборът между новия Никор и Сигмата е труден..

Отговори на това съобщение
 Re: Nikkor 24/1.8 G review
Автор: PhotoBo   
Дата:   28-10-15 17:33

Избора би бил по-лесен (може би), ако се включи в надпреварата и Nikkor 20/1.8G [smilie3] Tака и така е включен "тъмен зуум" сред светлите праймове, който според съфорумци се оказал поредния обектив, от чиято бройка зависи потребителското мнение. Аз му се бях изкефил като излезе, но след това леко посърнах... в крайна сметка останах с 20/1.8G.
Krist, беше казал, че ще идеш лично да погледнеш 20/1.8, направи ли го, сравни ли го с 18-35?

Дата:   28-10-15 17:48

Не съм още, напоследък бях много зает с други неща. Може би ще отида да направя сравнение между тях и новия Никор, дори и Сигмата. За мен 20-ката е твърде широка откъм възможност за ползване на поляризатор, но засега не я изключвам само заради това. Интересно ми е колко криви новото Никорче, че в това ревю май не видях информация по въпроса.

Автор: victory13   
Дата:   28-10-15 19:29

+ 0.5...

http://slrgear.com/reviews/showproduct.php?product=1812

Дата:   29-10-15 15:50

Благодаря! +0.5 се търпи.

Дата:   30-10-15 00:42

Айде и аз да попитам нещо за тия изкривявания (distortion), тип буренце. Аз не ги гледам много, в смисъл това е поледното нещо дето ме интересува в един обектив, защото има си софт и външен, пък и в самия апарат, който умело се справя с тях. По ми е интересен въпроса с тия % дето се коментират - тая стойност как се изчислява? В практични условия (не тестови), не би ли следвало да има значение отдалечрността от даден обект, че да се видят повече или по-малки такива? Плюс това при различните сензори трябва резултата да е още по-различен, нали така? Поне моята логика е такава ...или ако разсъждавам правилно това +0.5% е толкова променлива величина, че зависи от толкова множество фактори, че на практика знаейки това число не ни дава никаква яснота реално за въпроса с кривенето!
Не приемайте разсъжденията ми за заяждане, моля - може и да съм в грешка и заблуда голяма, но ако някой с думи прости иска - нека да разясни, защото снимайки хоризонт и съпътстващите го природни красоти на няколко колометра и снимайки дограмата вкъщи все си мисля, че различно ще ме подведе да мисля за кривенето на даден обектив...

Автор: victory13   
Дата:   30-10-15 09:56

Изкривяванията са постоянна величина в случая на твърд обектив и нарастват от 0 до някаква стойност в края на кадъра. Резултат са от конструкцията на обектива и не зависят от нищо друго.
При употребата на кроп сензор изкривяванията намаляват до нова стойност поради фактът че се експонира по-малка част от образния кръг на обектива, и "края" на кадъра е по- в центъра на образния кръг.
Софтуерното коригиране не е безплатно. В случая изправянето е с "разтягане" на ъглите, което неминуемо води до влошаване на резолюцията, която така или иначе там е с най-лоши показатели.
В конкретния случай стойността е еднаква с тази на никор 20/1.8. Хвалбите в неговото представяне предполагам ще се пренесат и насам [smilie7]

Автор: mce   
Дата:   30-10-15 10:18

Да, именно заради загубата на резолюция е толкова интересна тази стойност. Иначе, в последния линк пише, че на кроп сензор новият обектив има +0.3 кривене

Публикацията е редактирана (30-10-15 10:20)

Дата:   30-10-15 10:47

victory13, като преспах и осъзнах, че реално кривенето се изменя визуално според обекта и отстоянието до него, но тя като стойност е постоянна, както и ти си го описал добре [smilie24] мейк сенс. Реално това, че на мен ще ми се струва различно кривенето снимайки различни обекти, не означава, че тя се променя...променят се възприятието ми и оценката от него. Поне бях прав за различните сензори, но то не е само кривенето, там се променя и ДОФ-а и ъгъла на виждане, а доколкото виждам някой хора приравняват и светлочувствителността. Както и да е, благодаря за отговора - просветна ми донякъде.
Дали обаче хората ще изберат 24/1.8G пред 20/1.8G?
Krist сигурно ще предпочете новото стъкло, както каза е твърде широк и филтъра ще е определящ. Аз имам 20/1.8G и го избирах като най-широко стъкло, защото това беше водещото за мен. Взех му CPL Hoya Pro1 не е кой знае какво, но поне не беше на цена половината на обектива и повече...
И все пак ще следя темата с интерес, ще чакам първите отзиви и от наши съфорумци за новия обектив.

Дата:   30-10-15 11:43

Аз бих предпочел новия и заради това, че ДОФ-ът ще е малко по-плитък, а искам заигравки на отворено при градски пейзажи. Един недостатък, който му намирам, е, че филтрите са 72 мм., пък аз преди две години минах от 67 на 77 мм., а с преходник се губи възможността да се ползва сенника. Иначе моят поляризатор в момента е Marumi Super D.H.G CPL

Публикацията е редактирана (30-10-15 11:44)

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »