Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 RAW uncompressed, lossless, Nikon
Автор: Lycan   
Дата:   19-10-15 23:27

На въпрос на познат към сервиза на Никон отговарят следното по въпроса:

...Благодарим Ви, че използвате продукти на Nikon за вашите фотографски нужди.

При Lossless Compression, се използва специален алгоритъм за обратима компресия. Това означава, че снимките се компресира, за да спестят място върху картата, но когато те биват отваряни за обработка, се възстановяват в пълната си некомпресирана форма. Използването на Lossless Compression се препоръчва при работа със софтуерни продукти продукти на Nikon, тоест Capture NX или View NX. Ако използвате софтуерни решения на трети страни, тогава се препоръчва използването на Uncompressed файлове, за да сте сигурни, че няма да има загуба в качеството на изображението...

Отговори на това съобщение
 Re: RAW uncompressed, lossless, Nikon
Автор: boni   
Дата:   19-10-15 23:42

Аз съм се мъчил много да установя някаква разлика между некомпресиран, компресиран без загуби и компресиран със загуби РОУ формат на Никон при конвертиране с ACR. Колкото и да пробвах с различни снимки на различни чувсвителности и при различна светлина, така и не намерих разлика. Пробвал съм с Никон Д800, Д700, Д3. Може и да има някаква разлика, но аз не можах да я открия... А при Д800 на компресиран със загуби файлът доста намалява...

Автор: pumabg   
Дата:   19-10-15 23:44

Аз също не намирам разлика... Виж обаче при 12 и 14 битовите роу-ве разлика има и то осезаема...

Автор: M_D   
Дата:   19-10-15 23:49

Е то няма как да има разлика между некромпресиран и компресиран без загуба. Единственият възможен начин е бъглив софтуер...

Автор: didesignbg   
Дата:   19-10-15 23:50

Какво очакваш от Никон, откак Гугъл купиха екипа на Ник софтуер, роу обработката им замира. От друга страна е само радостно че компресираният им файл се отваря от всички. Фуджи едно време създадоха един компресиран роу, който се отваря само от техният роу конвертор, който освен че струваше към 200 долара, май не се поддържа официално от уин 7 и е необратим...
Дори при компресиране със загуба на данни Никон режат по-малко и то само от най-светлите области, като резултат можеш да видиш само нещо наподобяващо шумоподтискане и то в светлите области. Теоретично можеш да го отчетеш, но на практика...

Автор: rdo   
Дата:   20-10-15 00:02

Аз едно време като се рових, намерих това по темата. На мен ми беше интересно:
http://regex.info/blog/photo-tech/nef-compression

Автор: Lycan   
Дата:   20-10-15 00:19

определено между некромпресиран и компресиран без загуба не може да има разлика. Дори и от имената се разбира. За 12 -14 бит е ясно.

Както и да, е човека си е запълнил диска за нула време с Uncompressed файлове заради лайтрума

Автор: compur   
Дата:   20-10-15 08:19

какъв е тоя диск, дето се запълва "за нула време"? и аз снимам с 4 Гб карти, с компресирани .NEF-четаи засега не съм успявал да запълня повече от 3-4 карти на едно снимане...

Автор: Simbon4o   
Дата:   20-10-15 08:27

Всеки снима различно количество. Некомпресирания е сложен въпроса кога ти трябва. На повечето хора и компресирания не им трябва :). Но е хубаво, че има лослес компресиран. Някои фирми и това си нямат [smilie5]

Автор: lamerko   
Дата:   24-01-17 14:05

Фуджи отново имат компресиран РОУ формат (без загуби), което е много добре. От 47МБ, с компресия стават 20-27МБ. Интересно е, че като се обърнат в DNG с компресия, размера скача на 75МБ за същите битове. Явно формата има също играе ключова роля :)

Автор: roumen6   
Дата:   24-01-17 15:24

аз не видях въпрос...

Автор: didesignbg   
Дата:   24-01-17 19:20

Това DNG не е точно роу файл, по-скоро конвертиран тиф в линейна гама.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »