Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Размер в пиксели за принтиране в размер А4
Автор: Детелин   
Дата:   01-10-15 19:27

Здравейте! Тъй като имам да правя нещичко, имам и един въпрос, за да не оплескам работата, както стана преди време с един календар.
Какъв размер трябва да бъде проекта ми(във photoshop), за да може да се принтира нормално на хартия, размер А4?

При случката с календара, размера беше мааалко по-малък и като се принтира на А3 отстрани имаше останала бяла хартия за изрязване... тоест като се изряза, стана по-малък от А3. [smilie5] [smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: Размер в пиксели за принтиране в размер А4
Дата:   01-10-15 19:35

Тъй като не мога да си редактирам първият пост, пиша втори(извинявам се за дублирането).
Още един въпрос - трябва ли да променям резолюцията или да си е на 72 pixels/inch?
Ето снимка как съм го започнал: https://i.imgur.com/KAdf4hr.png

Публикацията е редактирана (01-10-15 19:38)

Автор: imitev   
Дата:   01-10-15 19:37

Задаваш размера в сантиметри/милиметри/инчове.

за dpi - ако е по струйна технология 180 дпи са достатъчни, ако имаш материал може и на 300 да го направиш.

Като печаташ на форматирана хартия на принтери винаги има бяло поле (непечатуема зона). Ако хартията ти е А3 ще има бели ленти. За да стане точно А3 трябва хартията да е по-голяма.

Дата:   01-10-15 19:40

Не разбирам много от принтери, защото никога не съм се захващал с тях и не съм се занимавал. Сега ми трябва по работа и ще го принтирам в някое фото студио, иначе скоро ще започна да ги изучавам и тогава предполагам ще се запозная с тяхната структура и с това как работят и т.н., но на този етап не знам колко струйна е тази технология и т.н.

Размерите, които виждате на снимката от вторият ми пост ги взех от гугъл.
210 x 297 в милиметри.

Публикацията е редактирана (01-10-15 19:42)

Автор: compur   
Дата:   01-10-15 19:56

"ще го принтирам в някое фото студио" - звънни в някое-то студио и питай дали могат да печата в пълния размер [beer] [beer] [beer]

Автор: milenandonov   
Дата:   01-10-15 20:00

Ако ще е на фото-хартия, там няма размер А4, размерът е 20/30, оразмери си файла на 20,3см/30,5см дпи от 150-300 - не виждам разлика в повечето случаи. Имай предвид че при повечето копирни машини дори при правилно оразмерен файл, ще имаш липси по краищата (лек кроп)... Друго не се сещам.

Дата:   01-10-15 20:05

Няма да бъде на фотохартия, а на обикновена, каквато ползват и най-обикновените принтери.

Публикацията е редактирана (01-10-15 20:06)

Автор: dekov   
Дата:   01-10-15 20:10

"Автор: Детелин
Дата: 01-10-15 20:05

Няма да бъде на фотохартия, а на обикновена, каквато ползват и най-обикновените принтери."

Тогава защо да ходиш до фото студио ?

Дата:   01-10-15 20:12

Защото нямам принтер. Ако намеря някой познат, който има принтер, който принтира и цветно - ще ползвам неговия.
А и има едно фото студио на близо, където ходя винаги, за каквото и да е на такава тема, няма да тръгна да обикалям за копирен център някъде... пък дори да не е в това фото студио, а в копирен център няма значение.

Кажете ми само дали трябва да променям резолюцията и размера, който взех от wikipedia - 210 x 297 добре ли е?
Не съм го направил 210 x 297, а 297х210, защото ще го правя така.

Публикацията е редактирана (01-10-15 20:14)

Автор: asahi   
Дата:   01-10-15 21:08

Отговорът се намира там, където ще принтираш. Или по-просто и в няколко стъпки:
1. Избираш къде ще принтираш.
2. Там питаш за размер, резолюция и цветно пространство.
3. Изпълняваш указанията.

Дата:   01-10-15 22:00

0. Питаш по форумите, докато ти омръзне. [cool]

Автор: b0bb0   
Дата:   01-10-15 22:13

Направи си изображението колкото сантиметри и пиксели ти трябва (или маалко по-широко), отпечатай го на широк принтер на по-широка хартия и си го отрежи колкото ти трябва.
Е, цветовете може да не станат същите като на екрана.

Едит: То било за А4 - значи може да го отпечаташ на формат А3 и да го изрежеш.

Публикацията е редактирана (01-10-15 22:15)

Автор: Konstantinov   
Дата:   02-10-15 13:53

Принтирам на лазерен принтер хп 2550 ,не оразмерявам точно снимката, а на превюто давам да запълни формата А4 и примерно принтера запълва на 136.35процента,махам автоматичната отметка и почвам да увеличавам и примерно на 145 процента се запълва формата като изрязва неточно оразмерената ми снимка по дължина или ширина,печатам и снимката запълва формата а4 ,като от всички страни остават по 5мм бяла ивица-така си печата принтера,листа а4 е 210х297 принтерът ми печата 200х287мм,може би има настройка за запълни формата ,но не сам се задълбочавал толкова.

Дата:   02-10-15 16:03

Няма такъв принтер... Винаги има празно от някоя страна...

Автор: lamerko   
Дата:   02-10-15 16:14

Дали? :)

Дата:   02-10-15 22:11

Подигравчийско-менторският тон не е особено подходящ за водене на диалог.

Ако имаш нещо да кажеш - казвай го...

Автор: BOZO   
Дата:   03-10-15 02:06

Няма лазерен принтер, който да печати bordeless...

Детелин,
във фотошопа правиш проект 297х210мм, 300dpi, sRGB. Върху него слагаш изображението, което искаш да печатиш. Ако трябва да го разпъваш до запълване на страницата - лошо, може би ще излезе пискелизация. Отиваш на място, където имат фотопринтер и искаш печат без бели полета.

Дата:   03-10-15 02:14

Съжалявам, ако съм прозвучал така - не съм имал такъв умисъл. Просто горното твърдение беше твърде категорично и твърде обобщаващо. Това дали е възможно да се печата без граници (бели полета) или не зависи от подаващото у-во на принтера, т.е. от самия принтер. И понеже тук не става диспут за някой конкретен модел - идва малко безсмислено всеки да си дава своето решение на проблема, базирано на конкретната техника, която притежава. Общо взето всички генерализации са неверни. Дори и това, че при фотохартията няма А4 формат - сега снимах с телефона хартията, която ползвам.

https://photo-forum.net/static/forum/2015-10/npxo0623.JPG

http://www.shumen.org/images/a4.jpg

Дата:   03-10-15 07:28

Човекът по-горе има предвид фото хартия за минилаб, която се копира по фото път. Ако обърнеш внимание на твоята хартия даже не пише "фото". Така я наричаме на жаргон.Тя е gloss, higloss, glossy, и т.н. inkjet paper и се отпечатва, а не се снима[smile]

Принтери, можещи да печатат без бели полета, са голяма рядкост и обикновено не са домашни модели...

За справка - нямам даже принтер, но работата ми е свързана с печат...

Автор: HIT   
Дата:   03-10-15 09:29

Освен големите цифри за размера хартия на опаковките четете и точните размери, че следващата тема ще е "аз оразмерих файла точно, пък във фотото ми изрязаха снимката". А4 е формат за принтер (297х210) и трябва да се печата на принтер, но ако го занесеш на минилаб, там размера е 20х30 (203х305).

Автор: rumensh   
Дата:   03-10-15 09:59

Има принтери които печатат без бели полета.....[smilie24]

Автор: ibraimstudio   
Дата:   03-10-15 10:51

Epson l800 печата без бели полета

Дата:   03-10-15 11:38

Аз визирах лазерните принтери споменати по-горе.

Дата:   03-10-15 11:46

imitev: пак прочетох първите постове, но отново НИКЪДЕ не видях уточнение за марка, модел и технология. Ти самия споменаваш минилаб за първи път в темата, а не автора, който явно има предвид принтери. Та... моя домашен принтер Epson L800 може да печата без полета - все пак проблема е именно в белите полета, а аз изразих съмнение от висящото и генерализиращо твърдение, че те са неизбежни. Второ - повечето фотоателиета държат inkjet принтери, на които минават по-големите формати от 13х18. Трето - нещата се променят и много НОВИ "минилабове" вече от доста време НЕ са с химически процес, а представляват точно inkjet принтер (dry minilab), например обичаната серия на Фуджи . За фотохартията - всяка хартия, на която се прави снимка е такава. Естествено за да не стане объркване - всеки си го пише както си иска, но на практика почти всички си пишат "фотохартия" -
Canon, Epson, Hp...

Много разводнихме темата - @compur е споменал решението на проблема.

https://photo-forum.net/static/forum/2015-10/munx3743.JPG

http://www.shumen.org/images/cn.jpg

Дата:   03-10-15 12:47

Ако беше написал поста по този начин още първият път - щеше да си много по-доволен от себе си [smilie8]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »