Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Helios 44-m4 на Nikon FX?
Автор: HepBeH_XaMcTep   
Дата:   09-09-15 17:11

Здравейте!
Някой успял ли е да закачи гореспоменатия М42 обектив на никонски фулфрейм?
Като цяло ми е ясно, че е голяма клизма да се монтира м42 обектив дори на никонска кропка, но след известни модификации, като преправен байонет или този трик+адаптер:
https://www.youtube.com/watch?v=ggDbEG2_0dg
е възможно.

Някой пробвал ли е успешно и заслужава ли си модификацията?
(на фона на някоя стара f-mount 50-ка?)

Отговори на това съобщение
 Re: Helios 44-m4 на Nikon FX?
Автор: quazimodo   
Дата:   09-09-15 17:28

Не съм пробвал такива изпълнения, но ако решиш да пробваш, съветът ми е да си намериш 44-2 като от първото клипче. Той е с пресет на блендата и е по-лесен за "обслужване"[smile] по време на снимки.

Дата:   09-09-15 17:50

Мда. минус е "плавния" ход на блендата, но не смятам да купувам друг м42 обектив;
Винаги остава вариант да си купя някой стар никон на 1.4/1.8;
Или в не-далечно бъдеще - 50 1.8г. или сигма Арт.

Сърби ме интересното боке на това стъкло.

Автор: ludiakolio   
Дата:   09-09-15 18:26

Хелиоса има меко бокенце,гот е на пентакс кропка, предполагам и на никончето ще вади доволни кадри като му свикнеш,иначе съвета за пинчето с бленда е точен.

Автор: anastas   
Дата:   09-09-15 18:58

Ползвам го точно 44м4 от година вече.Сам си го преправих като изработих ново дупе с никонси байонет.Много съм доволен от картинката.Доста бавно се работи с него но пък за определени неща си заслужава.

Автор: koev   
Дата:   09-09-15 19:35

Имам същия преправян от Слав, с безкрайност и на кропка беше супер, но на фулфрейм удари огледалото при безкрайност. Много стърчи назад . Имам и 44м-2 на м42, но с преходник фокусира до 2 метра.

Дата:   10-09-15 00:03

koev написа:

>... Имам и 44м-2 на м42, но с
> преходник фокусира до 2 метра.

E то на безкрайност какво боке ще се оформи[smilie11]
[smilie5] [beer] ?

Дата:   10-09-15 07:41

[smile] Безкрайно ...

Автор: hrup   
Дата:   10-09-15 08:13

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   10-09-15 08:36

Никон

Автор: MikeDimit   
Дата:   10-09-15 08:42

Преходник с оптичен елемент не става ли?

Дата:   10-09-15 10:23

Съвсем отпада!
Мислех си за обикновено и изместване на задния елемент с милиметър(гледах няколко клипа с този "трик")

Дата:   10-09-15 10:29

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   10-09-15 10:43

За друг трик иде реч - гледах клипчета как разкостват обектива и под задния елемент слагат о-ринг, който действа като спейсър и го приближава до сензора

Дата:   10-09-15 10:44

Автор: h_bio   
Дата:   10-09-15 10:45

Нужно ли е при положение, че за 80 до 100 лева над цената на хелиоса ще си вземеш някой 50мм Nikkor от тези без автофокусен мотор и ще имаш контрол на блендата и потвърждение на фокуса от тялото?

Дата:   10-09-15 10:49

Автор: turntablism   
Дата:   10-09-15 11:03

Имам 44м-2, развих обектива като хванах ринга в предната му част и отзад резбата. Разви се точно от по средата (измъкна се оптическата система от фокусиращата механика) и вътре има едно метално рингче (което определя разстоянието между оптиката и задната равнина на обектива), махнах го, много е дебело. Сложих друг по тънък ринг и завих обектива на ново. Завивам го на никона с преходник м42-никон без оптиен елемент. Целта на изтъняването на ринга е да приближа малко цялата оптическа ситема до сензора, но не повече от колкото трябва. Ако сложиш много тънък ринг (или го махнеш изцяло), дори преди да стигнеш самата безкрайност огледалото на НиконФФ се удря в обектива. По този начин постигнах що годе нормален фокус до 8-10м (по добре е от 2 метра..). Обаче заради по тънкия ринг рингът за блендата се движи по трудно защото се притиска , което не е предвидено при конструирането на този обектив. Не пречи.

h_bio , ако искаш да гледаш картинката на хелиоса - да заслужава си. Никонския обектив показва едно , хелиоса друго. Кое е по добре не мога да кажа, защото за мен е напълно въпрос на вкус. Правилно или грешно изкуство няма.

Автор: h_bio   
Дата:   10-09-15 11:10

Имал съм 44-2 и други м42 стъкла. Ясно ми е за каво става въпрос. Според мен си заслужава само за системите, които нямат добри или евтини нормални обективи. Говоря от опит. Ако говорим за преработка и адаптиране на 135-ици е друг въпрос. Там може би си заслужава. Всеки е свободен да експериментира де... рано или късно обаче се стига до гореизложените изводи.

Дата:   10-09-15 11:13

Автор: turntablism   
Дата:   10-09-15 14:12

То рано или късно умираме, няма нужда да коментираме т.нар. смисъл при тази субективност на нещата. За този обектив монтиран на Никон има надежда за портрети до 8-10 метра, мен ме кефи да си снимам с него и го ползвам на ФФ, не съжалявам, че съм развил обектива и съм направил тази 10 минутна инттервенция. Заслужаваше си.

Дата:   10-09-15 14:25

hrup написа:

> това беше една причините да
> мигрирам от Никон

Не, че мога да снимам де, но си станах НИКАНОНЕЦ та да си експериментирам на воля[beer]!

Дата:   10-09-15 14:28

Автор: fotopepi   
Дата:   10-09-15 17:47

Дата:   10-09-15 19:14

Има един начин да се провери. Просто да се пита Слав
П.с. - някой има ли актуален контакт с него?

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »