Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Canon EOS 5DSR - бяло петно в центъра видимо през визьора
Автор: geronimo   
Дата:   29-08-15 14:03

Здравейте,

Днес получих бройката си 5DSR, и първото нещо, което ми направи впечатление още докато сложих обектив беше странно кръгло просветление забележимо /казвам забележимо защото на някой хора вероятно не би им направило впечатление/ в центъра на визьора.

Петното е видимо, когато се гледа през визьора с изключена камера срещу по-светла повърхност. Намира се точно в центъра. Когато камерата се включи и се появи централната АФ точка, петното се озовава точно в нея покривайки площта и, но самата рамка на фокусната точка привлича вниманието тъй като е черна и петното става незабележимо.

Ще се радвам ако някой, който вече има 5DS или 5DSR сподели дали при него се наблюдава същото просветление.

Предположенията са ми следните:

1) Умишлено е просветено матовото стъкло в центъра където е централната AF точка за по-висока прецизност и подобряване на работата с по-тъмни обективи
2) Дефект в матовото съкло
3) Дефект в пентапризмата

Всякакви предположения са добре дошли. Мисля да отида утре до някой магазин където го продават на място /ако намеря такъв/ и да сравня дали се забелязва и на други бройки.

Второто нещо което ми направи впечатление, което силно се различава от 5D Mark III, с който снимах досега е дисплеят, който изключително жълтее.

Поздрави [shtrak]

Отговори на това съобщение
 Re: Canon EOS 5DSR - бяло петно в центъра видимо през визьора
Автор: mirrorless   
Дата:   30-08-15 23:46

Брат, или се правиш на интересен като copy/paste дискусията от dpreview форума, защото всичко, което си описал е едно към едно с описанието на автора и после добавения коментар от него...Особено, когато подредбата на изброените предположения за проблема е същата като на автора там!

Hello guys,

I have recently purchased a 5DSR from B&H and it just arrived today.

First thing which managed to draw my attention as soon as I put a lens on the camera was a tiny little more illuminated spot at the center of the viewfinder. It looks like it has something to do with the impregnation of the focusing screen, like an area which is specially coated to allow more light or something. The spot fails exactly inside the center AF point and is only visible when the camera is switched off, because when switched on the central AF point border appears and draws more attention to itself.

It is more notable when you point the camera towards white surface.

I was wondering if any of you guys who already own either one of the 5DS cameras noted the same thing as I did, and if so, do you think that is normal?

I was thinking what it could be and my possible conclusions are:

1) If we can see it on other specimens of the camera it might be something to achieve better performance with slower lenses when focusing, that is made on purpose by Canon

2) Defective focusing screen

3) Defective pentaprism

Или просто имаш двойник някъде далече по света или ти си самия Jerome Walters от Щатите, сиреч самия автор на темата там! [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Само не ми е ясно какъв е смисъла от подобни теми??? И какво като получиш отговор, и какво като загубиш на някой човек времето да ти отговаря, съпричастен с проблема на някой друг по света. ОМГ! Наистина не разбирам, а профила ти ми изглежда автентичен, имаш уеб сайт, хубави снимки... само защо с тоя подход не разбрах?!? Нали са твои снимките в профила ти? [smilie8]

Ако все пак е станала случайна грешчица, то поне не си само ти с подобен до сущ [smilie3] еднакъв проблем [smile]

Публикацията е редактирана (31-08-15 00:03)

Автор: victory13   
Дата:   31-08-15 00:49

Чисто технически, малко странна работа.
Абсолютно е невъзможен вариант едно! За да виждате "просветляване" във визьора означава по-голяма плътност и отразяване от огледалото в тази зона. Което автоматически значи по-малко светлина към малкото огледало и сензорите на централната точка! Би трябвало и да виждате тази просветлена зона като махнете обектива
След разделянето на светлината от голямото огледало нагоре всяко визуално подобрение няма отношение към точността и скоростта на фокусиране на камерата. Може би би подпомогнало ръчния фокус, но е странно зоната да е толкова малка.
Ако въпросното просветляване е направено с цел, не бих повярвал че не е споделено нищо в ръководството на апарата.

Успех [shtrak]

Автор: vgramatikov   
Дата:   31-08-15 01:22

Напълно нормално.

При някой камери не се вижда докато при доста други се вижда.
Имаго при Никон д90,д300,д7000,д7100 и при моя д7200. Също съм го виждал при Пентакс К-3 и много други камери (да не казвам всички).

Представлява просветление в огледалото ,което допуска повече светлина до второто огледало ,което отразява светлина към автофокусния сензор ,който се намира в основата на твоята камера.

Същото просветление се вижда и във визьора като светла сфера в седата на кадъра често точно на централната аф-точка.

Предполагам има отношение към по-всоката чувствителност на централната аф-точка и работата и с 2.8 обективи с повишена чувстивителност.

Това намерих като единствено рационално обяснение.

Но е факт ,че го има при почти всички дслр камери. [beer]

Публикацията е редактирана (31-08-15 01:24)

Автор: kerekovski   
Дата:   01-09-15 09:18

На моята D90-ка си го има това по-светло кръгло петно точно около централната фокусна точка. Не мисля, че е някакъв дефект, затова и не съм се заяждал с него. Книжката съм я чел цялата (къде 300 страници), но не помня да съм срещал нещо за това петно.

Автор: pmartinov   
Дата:   01-09-15 10:57

На високите класове фотоапарати дисплеят има възможност за прецизна калибровка.

Автор: mbtutu   
Дата:   01-09-15 10:58

Да се включа и аз. geronimo го познавам лично понеже си купих един апарат от него. Идеята да го продава беше да си вземе именно този модел. И понеже знам какви обективи има, като прегледах списъка на питащия в dpreview, ето какво излезна:
Jerome Walters's gear list:

Canon EOS 5DS R Canon EF 24mm f/1.4L II USM Canon EF 35mm f/1.4L USM Canon EF 85mm f/1.2L II USM Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM +2 more

Демек Jerome Walters и geronimo са два ника на един и същ човек. И понеже знам че живее в щатите, това затвърждава извода.

И накрая не виждам проблем един човек да пита за едно и също нещо в няколко форума.
Ако някой може да помогне, да помага. geronimo е готин пич.

Автор: pmartinov   
Дата:   01-09-15 11:22

Тази по-светла зона има отношение към меренето на камерата.

Но пак трябва да се попрочете мануала...

Дата:   16-09-15 16:33

mirrorless честно не мога да разбера на такива като теб точно какъв им е проблемът, затова ще се въздържа да коментирам излеянието ти.

За твоя информация същия този човек описал този проблем в DPREVIEW съм аз, което би трябвало да ти даде отговор на толкова важните въпроси, които са те развълнували в темата.

И последно за да не те оставям озадачен, във вълненията ти, кому е нужна подобна тема, ще ти кажа, че за последните 15 години снимайки с Canon, това е първата камера, в която забелязвам този ефект и най-разумното нещо, логично предвид интересът ми към фотоапарата като техническо устройство, но и предвид направената инвестиция е, да разбера дали това е техническа реализация на производителя, с каква цел, и ако не дали не е дефект.

По-горната информация в случай на производствен дефект, на каквито всъщност ми се е случвало да попадам на продукти от Canon ми беше нужна за да взема решение дали да го връщам за подмяна с нова бройка, каквато практика за САЩ е нормална.

Дата:   16-09-15 16:43

@Pd досега не бях виждал такова в Canon-ски камери, явно са променили нещо в дизайна. Оказа се, че е нормално и го има и в други бройки 5DS/r. За Nikon бях чувал, че го имат. Как точно е реализирано не съм сигурен, възможно е както казваш да е в огледалото. Трябва да изнамеря техническата документация и ще се разбере.

@pmartinov да надявам се да вкарат опция в firmware-а за калибриране на дисплея, но силно се съмнявам - досега Canon са нямали такава, а както всички знаем са доста консервативни. Колкото до ръководството и дума не се споменава за просветлението.

@mbtutu право в десетката :+)

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »