Автор: E.Stanev
Дата: 06-11-15 10:10
Такааааа....
Ако си мераклия да снимаш млечен път в момента хващаш последният влак, защото вече зимното небе се показва а при него центъра на галактиката (най-често сниманата част от млечният път) не е видим през зимата. Луната е в новолуние и небето е нереално чисто за Ноември. Следващият път когато ще е удачно за снимки е чак началото на Март 2016 рано сутринта.
Принципно ако имаш възможност снимай с широко и светло, т.е. 24 / 1.4, 28, 1.4 и т.н. Колкото по-широк и светъл е обектива толкова по-лесно ще успеееш да кадрираш и повече фотони ще се посипят по матрицата. Като цяло в нета много препоръчват Самянг обективи за млечен път защото въпреки ниската си цена, обектива не страда от кома по краищата, което прави снимките на звездите доста по читави.
С 50, 1.8 стават много добри снимки, но се кадрира трудно, защото еквивалентното фокусно на АПСЦ е 75мм и времето за снимане е около 5-6 сек макс. Минус, е че трудно можеш да поставиш преден план в снимката.
Имам и кадри с 12, ф2 Самянг но още не съм стигнал до тях, за това по-долу ще ти покажа какво можеш да направиш със 50 мм обектив. Снимал съм със Сони Некс и Никор 50, 1.8.
Ето един пример, който снимах миналата седмица от края на пистата на Мальовица. С него искам да онагледя две неща:
- Визията на 50мм на АПСЦ матрица (преден план само от кумова срама).
- Ползата от стакването с оглед намаляване на шума в изображението. Умишлено се изгаврих и снимах на 12 800 ИСО. Истината е че на 6400 картината е много сходна, но по-чиста, дори след стакването.
- Горещо препоръчвам снимането в серия на поне 8-10 кадъра, защото 5 са малко за пълно извличане на шума.
- Единичен кадър на исо 12 800, обработен, като изходен файл за стакване:
http://alfa.kachi-snimka.info/images-2013/klz1446797206n.jpg
- Стакнати 5 кадъра по 5 (6) секунди на 12 800 исо
http://alfa.kachi-snimka.info/images-2013/cqs1446795613y.jpg
Горещо препоръчвам и използването на Stellarium за навигация, къде се намира млечният път и успоредното ползване на Google Earth ако си харесаш някой обект за преден план, какти и за общото кадриране. През гугле земя можеш реално да видиш дали снимката ще се получи или не. Успех и със здраве!
Публикацията е редактирана (06-11-15 10:12)
|
|