Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Избор на фотоапарат за сценична фотография
Автор: kes   
Дата:   15-08-15 13:44

Баща ми е голям любител на операта и бича да снима спектаклите.
В момента прави снимки със Canon 1100D и
обективи EF-S 18-55mm 3.5-5.6 IS II
EF-S 55-250mm 4.5-5.6 IS II
Снимките стават прилични.
Проблемите са следните. Голяма част от тях не са на фокус, други са преекспонирани. Предпочита да снима с Телеобектива, защото при общите сцени на места стават преекспонирани на други места тъмни.
Ето няколко снимки

http://s18.postimage.org/6a8s14s9h/IMG_1307.jpg

http://s18.postimage.org/46yctgsgl/IMG_1312.jpg

http://s18.postimage.org/ndbjwn8yd/IMG_1645.jpg

http://s18.postimage.org/f9815nbx1/IMG_1660.jpg

http://s18.postimage.org/i4l4cifx1/IMG_1699.jpg

Моля за съвет с какво да зарадвам човека за рождения му ден. Какъв ъпгрейд би му бил най- полезен. за около 2-4 хил. лева

Отговори на това съобщение
 Re: Избор на фотоапарат за сценична фотография
Автор: victory13   
Дата:   15-08-15 14:25

85/1.4 + 50/1.4 [shtrak]

Автор: realnoncho   
Дата:   15-08-15 14:30

За по-точно експониране може да се включи spot мерене. На какво ISO се снима? По-добро като фокус тяло и твърд светъл обектив на предпочитана дължина могат да подобрят нещата.

Дата:   15-08-15 14:35

Не мисля, че смятането на експонацията трябва да се оставя на апарата в този случай.

Автор: quazimodo   
Дата:   15-08-15 15:13

victory13 написа:

> Не мисля, че смятането на
> експонацията трябва да се оставя
> на апарата в този случай.

И що тъй мислиш? По темата - вземи му едно 100Д + 70-200/2.8ИС + монопод (обектива на старо от базара) и ще може да снима доста по-лесно.

Автор: ilcoin   
Дата:   15-08-15 15:38

Защото при подобен тип снимане обикновено апаратът се бърка заради различните източници на светлина и не винаги се постига оптимален резултат.

Научи го да чете хистограмата и да снима на ръчен режим. Ако чак толкова е трудно, да коригира експонацията ако в снимката ще доминира някой прекалено тъмен или светъл обект. После се докоригина при пост-процесинга. Не е сложно и човек като цяло свиква къде обикновено се бърка меренето на камерата и започва да го предвижда.

Всъщност, от пощенските марки споделени в началото на снимката аз не мога да забележа някаква сериозна драма в каквото и да било. И на този апарат едва ли ще се налага да променя кой знае какво.

Другото чисто практично напътствие е да използва само централната точка (или ръчно да я променя при нужда) и да се опитва да фокусира върху достатъчно контрастни обекти, така че да сработва правилно автофокусната система. Отделно от това, трябва да се спазва общото правило за дължината на обектива и минималната допустима скорост, за да не размазва снимката. При прекалено динамични сцени е възможно да се получава и motion blur, но там да кажем че няма как да се избегне освен с много високо ИСО и скорост оттам - т.е пак отиваме на ръчен режим.

Лично аз бих препоръчал едно по-светлосилно варио, но даже и с това ще се получават повече от добри снимки за любител - фейбук и печат до А4 мисля че няма да е проблем. По-големи снимки от горните били от полза в случая за преценка на крайния резултат.

Автор: quazimodo   
Дата:   15-08-15 15:43

ilcoin, това не е дискотека а опера. Покажи ми на примерите къде са различните светлинни източници, че нещо не ги виждам.

Дата:   15-08-15 22:15

"Автор: quazimodo
Дата: 15-08-15 15:13

victory13 написа:

> Не мисля, че смятането на
> експонацията трябва да се оставя
> на апарата в този случай.

И що тъй мислиш?..."

ЩоТ ми се отдава... а и получавам абсолютно предвидим резултат [shtrak]

Автор: Dimitar.Tzankov   
Дата:   15-08-15 22:18

Веднъж съм снимал във театър и до колкото знам сцената е около EV 6-9, поне на постановката която бях имаше промяна в осветеността и то не малка, но мисля че все в тези граници.

Не знам как баща ти би приел толкова скъп подарък, моите родители се мръщят като харча пари за тях, иначе може да изпукаш един 135/2, който до колкото знам е страхотен при Канон, а тъй като е на кроп ще приближава адекватно много, разбира се малко ще е странно най-нисък клас тяло с един от най-яките твърди обективи, но това е друга тема :)

Публикацията е редактирана (15-08-15 22:18)

Автор: papi   
Дата:   15-08-15 22:20

въпроса не е до техниката-ЗАУ е това което прави разликата

Дата:   15-08-15 22:28

papi [smilie24]

С твърд се работи по-трудно в случая. Освен това плиткият ДОФ на дълъг светлосилен обектив ще затрудни още повече човека, който явно е начинаещ.

Научи го да работи добре с хистограмата /компенсацията ако държи да снима на ауто/ и да внимава къде фокусира. Това е най-важното без значение с колко скъп обектив ще се занимава после.

Автор: mihajlov2   
Дата:   15-08-15 23:54

А в коя опера / т.е. на коя сцена / снима баща ти? Защото обикновено по оперите не позволяват да се снима. Освен това щракането на апарата не притеснява ли околните?

Автор: marchello   
Дата:   16-08-15 00:48

[smilie18] искам да съм ти баща [smilie18]

Дата:   16-08-15 12:09

Какво е ЗАУ?

Дата:   16-08-15 12:14

Човека който е писал да различните източници осветление е много прав. Особено за русенската опера. Докато в софийската нещата са по балансирани
Разрешение има от съответните администратори и от артистите. Да притеснява хората но не щрака много и избира по изолирани места.
Ето общ план от софийска опера

http://i57.photobucket.com/albums/g214/rigoletto2/Cindarella/IMG_0183_zpsdf8f2179.jpg

А го посъветвах да ползва монопод.
Почти невъзможно е баща ми да прави ръчни настройки, той човека цяла седмица не може да научи как да си вдига смарт- фона.
Като лаик си мисля, че се нужда е от следното.
Някакво тяло с много силна светочувствителност и нисък шум, за да може да щрака на по затворена бленда и по високи скорости.
Тяло и обектив, които да фокусират светкавично, и да му позволяват по няколко кадъра- все някой ще попадне във фокус :)
Ако има някаква система която да разпознава лица и да фокусира бързо върху тях (мисля че четох нещо подобно някъде)
Самия аз се убедих че фокуса е нещо сложно снимах един малък предмет на 250 мм и се наложи да мина на ръчен фокус със серия от снимки докато галя фокуса в двете посоки.
И последно да питам цветовете на 1100d ми се струват някак бозови, докато на Ай фона са пълнокръвни, живи, абе като на реклама, на какво се дължи това?
Всички хубави фотоапарати ли правят бозави цветове?

Автор: don_kolev   
Дата:   16-08-15 12:41

10-400/1,2 е верния обектив. [smilie25]

Ако размера ( а виждам че бюджет има) е без значение светъл зум 70-200/2,8. Щом е лаик надали ще сменя обективи по време на представление. Не познавам канон, но и това което има като тяло 1100 Д би следвало да се справи.

Автор: kvakioh   
Дата:   16-08-15 12:42

1100D>>>> Iphone при всички положения, и с най-гадния изобщо обектив да е сложен на тялото. Няма как да стане телефонче да снима по-добре от фотоапарат, колкото и да си въобразяват хората.
Нещата са до повече четене и проби, след това и настройките на апарата. Баланс на бялото настройки според светлината (на автоматично понякога се лъже апарата и дава отклонения, макар че снимане в RAW позволява по-късно корекции с програми).
ТРудно ще е при така обяснената ситуация.
Може би едно по-добро тяло, което позволява примерно по-малки стъпки в настройки на ИСо 2000-2500 до 3200 и/или по-светли обективи, поне 70-200/4 (като идея) или някой 70-200/2.8 (не е задължително да е Канон). Нещата са до тест- или тялото само смяна и оставане със същите обективи, за да може по-добре да се контролира високото ИСО (може и 55-250 да се смени с по-новата STM версия като изгодно финансово решение) или със същото тяло, но по-светли обективи, и макс до 1600 ИСО (защото следващото на 1100Д е 3200, ще има повечко шум в кадрите).
ЗА тяло примерно 700Д, 750/760Д, 60Д, 7Д, 70Д, където фокусирането е по-бързо и точно от 1100Д.
ЗА монопод- също помага в случая, има варианти и за монопод с малки разширения отдолу, така че става като вид статив и лек като тегло, без да заема много място и да е по-мобилен човек.
ЗАУ е ЗадАпаратно Устройство, или Управление, дефакто човекът, който ползва, контролира техниката и начинът на заснемане.

Автор: niki777   
Дата:   16-08-15 18:18

преекспонирането и липсата на фокус е много малко вероятно да се подобрят при закупуване на друга техника.

освен това правилното експониране на сцената не се влияе от типа източник на светлина, а от това дали апаратчето може да се ориентира кое е 18% сиво в кадъра. при силно динамични сцени с тъмен фон и остро осветление върху актьорите пък е пълен абсурд.

най-лесния вариант е може би тяло с добра live view фукция, през която човекът бързо и лесно да може да вижда в реално време какъв ще му е кадъра и със скролер да си компенсира към по-светло или по-тъмно. съвсем на авто няма да стане [smile]

нещо конкретно в бюджета например: канон 7d + 70-200/4 IS

Дата:   16-08-15 19:20

По въпроса за цветовете - повечето DSLR-апарати имат сравнително дефанзивни настройки за сатурацията - все пак се предполага, че после снимката ще мине през пост-процесинг някакъв и много "надути" цветове няма да са от полза.

Във вашият случай може от настройките да се вдигне този параметър, така че да станат по-ярки цветовете. Канонските снимачи тук ще се изкажат по-конкретно.

Иначе, посоката е вярна. Разпознаване на лицата имат някои от новите безогледални камери. Там принципа на фокусиране е друг и може да се реализира подобно нещо. Мисля че Сони го имаха като функционалност.

ЗАУ е Зад-Апаратно Устройство [shtrak]

Автор: asahi   
Дата:   16-08-15 19:32

Подари му един курс по фотография.

Автор: GenaDP   
Дата:   16-08-15 19:54

Омазването на снимките най-вероятно не е от лош фокус, а от ниска скорост. Добре е да ползва стабилизация и сравнително висока чувствителност. Затваряне на блендата не е нужно. Светкавичен фокус и снимане в серия - също. Моноподът помага най-вече да не му се измарят ръцете, не е алтернатива на стабилизацията.

Вземи му един Olympus E-PL или Panasonic GX с Panasonic 35-100/2.8 или Olympus 40-150/2.8

Е-PL има live хистограма, панасониците може би също имат такава...

Дата:   16-08-15 19:58

Добре за тия безогледалки и светли обективи, но фокусът им няма ли да "бяга" прекалено много, няма ли да има прекалено много брак заради по-бавното фокусиране при безогледалните апарати, a и допълнителното затруднение, че не е и много светло?

Публикацията е редактирана (16-08-15 19:59)

Автор: GenaDP   
Дата:   16-08-15 20:17

Погледни снимките в профила ми и виж с какво са правени.

Дата:   16-08-15 20:45

7D е на повечето кадри от Олимпуса. 7D wins.

Дата:   16-08-15 21:54

Аз съм доволен от системата веднъж я пробвах и ето какво се получи

http://i57.photobucket.com/albums/g214/rigoletto2/JAZZ%20BUCHAREST%202015/1_zpswvzs4ufs.jpg

http://i57.photobucket.com/albums/g214/rigoletto2/JAZZ%20BUCHAREST%202015/IMG_5670_zpsstqiypmy.jpg

http://i57.photobucket.com/albums/g214/rigoletto2/JAZZ%20BUCHAREST%202015/7_zpsfcjpinnh.jpg

Като лаик влезнах на сайта на канон и той ми препоръча
70d
7D MkII
6D
Вие какво мислите за тези модели, или може би по-добре някой от старите на старо.
Като цяло баща ми е възрастен и не е желателно да вдига тежко, за това лайка формата (или фулфрейм) както е модерно сега не ми се струва удачен. А защо от сайта на канон ми препоръчват 7D MkII като по- добър от ниския клас фулфрейм?
Баща ми сменя обективи по време на спектаклите и мисля че би било добра опция да има две тела едно за общ план и едно за акценти.
За лайф вю един приятел ми показа 70d как с пипане на екрана задава къде да фокусира, не знам обаче колко е удачно за мрака на театъра.
А дали може и така с пипане да се задава експонацията.
Какво означава хистограма?

Публикацията е редактирана (16-08-15 21:57)

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »