Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 "напластяването" в едноцветните части на снимката
Автор: Magnollia   
Дата:   12-08-15 15:40

Здравейте,

Напоследък много често като снимам безоблачно небе или повърхност, която е едноцветна се получава на вълни цвета. Честно казано не се занимавам професионално с фотография и нямам време да обработвам много снимките и искам да не губя време да оправям това.
Сега разглеждам последните правени снимки и почти на всяка е налице това вълнообразно изразяване на цвета на небето. Ще ви помоля да ми кажете как да го избегна, а когато вече е на снимките как да го премахна. може да ме насочите и към някоя статия или публикация, която да прочета.

Благодаря ви :)

Отговори на това съобщение
 Re: "напластяването" в едноцветните части на снимката
Автор: victory13   
Дата:   12-08-15 15:42

Вероятно става дума за постеризация.

Информирайте се за ефекта, и как да го избягвате.

Дата:   12-08-15 15:52

Благодаря

Имам предвид ето това:

http://www.prikachi.com/images/730/8294730C.jpg

Публикацията е редактирана (12-08-15 15:52)

Автор: Slivenski   
Дата:   12-08-15 16:35

По-скоро е color banding. :-))

И причината е в обработката или/и компрeсията.

Автор: itilien   
Дата:   12-08-15 17:05

Снимай в Raw, гледай експозицията ти да е правилна, за да не се налага после да коригираш много, експортвай от raw в 16 бита и чак накрая на обработките запазвай като за уеб.

Макар че тоя бандинг е прекалено драстичен, обикновено ако се работи директно в жпег и се понатиснат повечко нещата се получава само малко постеризация.

Автор: stoychev   
Дата:   12-08-15 17:46

Имам познати от печатни медии, които снимат на пълна резолюция (да речем, 20 мегапиксела) jpeg и с компресия basic. Ей такива са им на ивици небетата, и не само те. Пестят памет, но не свалят резолюцията, защото си мислят, че ще им падне качеството. А ивиците не им пречат. [smilie5]

Дата:   12-08-15 17:57

Снимката е направена в RAW и без обработка съм я конвертирала в jpeg за да се види какво имам предвид. Снимала съм я преди около 10 дни и чак сега имах време да разгледам снимките.
Експозицията мисля беше ок. Снимала съм в manuаl режим с Пентакс К5 - ISO- 100, F14, време на експозицията 1/200, фокусно разстояние 17 мм. До сега много рядко ми се е получавало това, но сега е на почти всяка снимка.

Как мога да го оправя още докато обработвам в RAW

Публикацията е редактирана (12-08-15 17:59)

Автор: itilien   
Дата:   12-08-15 18:01

В роу не би трябвало изобщо да виждаш подобни неща, ама изобщо!

Автор: iliyanb   
Дата:   12-08-15 18:13

Такова нещо от суров файл няма как да се получи. Получава се обикновено при драстично смъкване на най-високите тонове в комбинация с намаляване на luminance тук да речем на синия цвят в jpeg. Единствената възможност ако това е от суров файл, е да е запазено като jpeg с убийствено висока компресия.

Автор: lamerko   
Дата:   12-08-15 18:35

Ако тялото генерира такъв бандинг - директно към коша [smilie23]

Автор: chrisnoch   
Дата:   12-08-15 19:30

Глупости! Вината не е в тялото, а в настройките за експорт в JPEG.

Дата:   12-08-15 20:13

Как да оправя настройките за експорт в JPEG?

С тялото не е снимано особено много, така че ако е за коша - лошо.

Просто не знам какво да правя. Чувствам снимките си съсипани - много ме дразни това небе. А конкретно тези са за лична употреба, както се казва - исках да извадя част на хартия и като ги гледам направо побеснявам.

Честно казано не познавам навярно функциите на фотоапарата, но ми харесва да снимам в manual режими и да променям бленда, скорост... имам чувктвото, че ако снимам в автоматичен това няма да се получава.

Автор: Slivenski   
Дата:   12-08-15 20:25

Може ли да качиш някъде оригиналния файл, както е свален от апарата, без никакво конвертиране и обработка?

[beer] [beer]

Автор: asahi   
Дата:   13-08-15 11:56

"Снимката е направена в RAW и без обработка съм я конвертирала в jpeg за да се види какво имам предвид." Това означава, че при конвертирането е имало обработка. Че се получава без да го осъзнаваш е друг въпрос.

Ако обработката на RAW те затруднява не ползвай RAW. Не е срамно да се снима в jpeg.

Дата:   13-08-15 13:02

Не ме затруднява обработката в RAW. И тук няма нищо общо със срам или не. Това, че не снимам професионално не значи, че трябва да снимам в jpeg. Освен това преди не съм имала този проблем или поне много рядко.
Аз и не обработвам много, корекциите са леки - обикновено контраст и евентуално цвят. Понякога чероно/бяло. Снимката е с този ефект дори като я гледам в RAW.

За качване на файла - бих го качила, но не знам къде. Ако ми посочите такава платформа, която да може да се качват големи файлове - ще го направя.

Конкретната снимка беше направена при много силна и ярка светлина и може би трябваше блендата да е по-затворена, но не съм сигурна, че това би променило особено ситуацията.

Автор: dibat   
Дата:   13-08-15 13:21

ОК,
Посочи, с кой софтуер и версията му правиш конверсията от Raw към JPEG?
Raw-файла е PEF или DNG?
Ето къде може да качиш файла: http://dox.abv.bg/files/share

Автор: 2metraninja   
Дата:   13-08-15 18:57

Снимката и мястото са страхотни между другото.

Относно този дефект, както казаха най- вероятно е нещо при конвертирането до джпег, така че спокойно - като се установи какъв е проблема ще можеш да си извадиш снимките на хартия без да се ядосваш.

Автор: sherbit   
Дата:   13-08-15 22:06

Ползвам само Gimp, с линукс съм...няма много алтернативи. Бандинга е проблем при тесни хистограми и 8 бита цвят.

Автор: batsali   
Дата:   13-08-15 23:15

Чакам с нетърпение да излезе следващия GIMP, който поддържа 16 бита на канал. Пробвал съм текущата версия, много бавна все още.

Автор: ZENON   
Дата:   14-08-15 02:01

И при мен се е получавал бандинг с К52с, но в директен ЖПГ от камерата. А не е като да не знам какво искам от камерата.

Сега погледнах малко кадри от тази година. В РОУ няма бандинг. В ЖПГ на места се забелязва.

Но не е толкова изразен, както на примерния кадър. Трябва сериозно вглеждане.

Публикацията е редактирана (14-08-15 02:10)

Автор: sherbit   
Дата:   14-08-15 07:15

Версия 2.9 е тестова....проточи се нещо излизането на 2.10.

Дата:   15-08-15 13:03

Благодаря ви:)

В момента пиша от таблета, защото подготвям багаж и след час заминавам за Бургас за няколко дни. Казвам това, защото в кантората ми е твърдия диск, на който са снимките - прехвърлих ги на окончателния диск и ги изтрих от временния и в момента не мога да кача оригиналния файл. Чак в четвъртък ще се върна и тогава ще го кача. Тъкмо ще видя дали го прави отново този проблем. Иначе снимам в PEF.
След 10 дни на Скопелос и Скиатос имам огромно количество снимки с чисто синьо небе. За тези 10 дни едно облаче не се появи, затова пък опознах всички нюанси на синьото [smilie5]

Снимката, която качих не е най-интересната от мястото, което снимах, но пък беше с най-изразен дефект. Плажа е Лалария, достъпен само по вода при спокойно море. Брега представлява камъчета в светло сив към бял цвят във всички размери, абсолютно изгладени от водата. Те правят цвета на водата неестествено и невероятно син.
Ето това е мястото

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/59/98/95/599895cf4fbc62014198ccd2d2ae3143.jpg

Отново ви благодаря за времето, което отделихте за мен :)

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »