Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Начинаещ птичар. Имам нужда от съвет!
Автор: VladX   
Дата:   06-08-15 18:23

Здравейте! Днес си купих Nikon Af-s 300mm f/4. Идеята на тази покупка е да се опитам да снимам птици. Възхищавам се на птичарите в този форум и не само, които снимат диви животни. Голяма част от снимките са наистина страхотни и много бих искал и аз да правя такива снимки и да посещавам тези места. Е дойде времето и аз да имам тази възможност и ще се възползвам от нея :)
Като тъко започващ, ще имам нужда да от малко съвети от по-опитните и натрупали вече опит и знания зад гърба си, птичари!
Това което ме интересува е каква точно литература ще ми трябва? Книга или учебник по орнитология, където мога да прочета за поведението на птиците в България; къде, кои видове и по кое време на годината обитават страната; хранене и други важни неща относно птиците.
Предполага и някаква книжка за wildlife ?!?
Другото което е къде около София мога като за начало да се упражнявам и да снимам някакви птици. Като не ми се ще това да е Борисовата градина или други паркове пълни с хора. Знам за езерото Керкини, но в момента няма възможност да ида там. А и кое място в България бихте препоръчали, където ще мога да снимам птици?
Интересува ме също, дали има някакъв вид такъв пленер или поход, където се събират, хора снимащи wildlife, за да поснимат заедно на някакво интересно място, разнообразно на животински видове. Пък и да понауча нещичко за майсторлъка от другите вече практикуващи този тип фотография :)
В момента не общувам с хора снимащи wildlife, просто защото не познавам такива хора. Приятелите ми които снимат, си падат по стриит и портрети (аз също) :)
Ще се раздвам на всякакви полезни мнения, препоръки и съвети от батковците птичари :D

Отговори на това съобщение
 Re: Начинаещ птичар. Имам нужда от съвет!
Автор: EvaJor   
Дата:   06-08-15 19:08

Дано да има развитие темата, ще следя с интерес:)

Автор: Bumerang   
Дата:   06-08-15 19:17

На мен 300 винаги ми е било малко за птици и затова не съм птичар защото нямам поне 400 до 500мм[smilie7]

Автор: philip   
Дата:   06-08-15 19:23

На мен и 400 не ми стига, но май не е от обектива[smilie25], тъй че ще следя темата с интерес[smilie24]

Автор: vladx   
Дата:   06-08-15 19:30

Супер! Значи темата ще е полезна и за други, освен за мен.
За сега 300мм. Пък по на там ще видим какво ще се случва и как :)

Автор: dilomski   
Дата:   06-08-15 19:32

1.Полеви определител на птиците (на Свенсон, бг изданието) - 20 лв.
2.Край София не съм наясно, но Драгоманското блато е доста известно като място.Като цяло зависи от птиците, които ще се снимат, местата са различни.
3.Малцина са останали от сериозните фотографи на wildlife в този форум.Препоръчвам ти фейсбук - birds in Bulgaria групата.Там има доста хора, качество, количество, дискусии, съвети.

Малко по-далечко от София са Кисимовите дупки до Белозем, където редовно се снимат птици.Контакти, съвети, интернет, пълно е с инфо.Но маса неща се научават и като отидеш да снимаш с някой по-напреднал :)

Автор: realnoncho   
Дата:   06-08-15 19:35

На Витоша има много различни видове птици и 300мм не е чак толкова малко. Не бих подценявал и парковете в София, има много пространство в страни от най-популярните места. Трябва си търпение обаче :)

Ето този определител е много добро начало, вътре има и описание на звуци и какви места предпочитат птиците.

Тази снимка съм я правил със стария китов 55-250 на 208мм, 300/4 е добро начало, успех [smilie3]

Автор: pmartinov   
Дата:   06-08-15 19:42

:)))

Дата:   06-08-15 19:47

pmartinov тая птица със синьото палто може и със 18 мм да я снимаш :-)

Дата:   06-08-15 19:49

Апропо снимката е добра[cool]

Дата:   06-08-15 19:51

Много благодаря за книжката. Поръчвам!
Аз за това попитах за пленери или някакво подобно събиране на хора снимащи wildlife, за да науча нещо от някой колега на практика.
Скоро бях в Родопите за 10 дена. Поснимах си доволно пейзажи, а преди това не бях снимал пейзажи от както си купих първата сапунерка. Та и там си има чалъм и игра, особено с филтрите.

dilomski, благодаря за инфото [smilie24]

Публикацията е редактирана (06-08-15 20:07)

Дата:   06-08-15 19:51

Има някакъв скрит сексапил в тая Камила[smilie25]

Автор: EvaJor   
Дата:   06-08-15 20:32

А кога могат да се снимат ятата, прелитащи покрай Черноморието-Виа Понтика- може би около или малко след средата на месеца?

Дата:   06-08-15 23:07

Сега забелязах че статива ми не издържа тялото и обектива. Основата всъщност няма проблеми. Издържа, но проблема идва от главата.
Статива ми е Velbon Sherpa 4430D.
Главата е ябълковидна и изпуска. Трябва силно да я стегна за да не изпуска и да не се наклони в някоя посока. До сега не съм имал този проблем с други обективи (18-35 G).
Явно ще се наложи и нова глава да взимам. Вие какви ползвате като тип? Сегашната е QHD-43D тя си е стоковата глава.

Автор: fotopepi   
Дата:   06-08-15 23:24

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   06-08-15 23:24

Ако не снимаш само от укритие и много тежки обективи един монопод е по-добра идея. Все пак 300/4 не е толкова тежък дори за снимки от ръка, а птиците често няма да те чакат да нагласиш статива.

Дори и с по-тежките може за малко от ръка [smilie5]

http://www.nonchoiliev.com/wp-content/uploads/2015/08/IMG_0142_.jpg

[smilie5]

Дата:   07-08-15 00:06

Факт, а и доста от снимането е от легнало положение, където една възглавничка, пълна със зърна или пясък върши добра работа за малко пари.
[shtrak]

Автор: МиленГенов   
Дата:   07-08-15 01:18

[smilie24] [smilie24] [smilie24]

Автор: антивик   
Дата:   07-08-15 12:15

Хубав въпрос и тема, особено за начинаещи /то и аз падам малко към тях/, ма като гледам тук никой не се напъва да даде конкретен акъл на момчето. Та да опитам аз с малкото си опит в тази област да река 2-3 приказки от практическа точка..../па колко ще е успешно..../
Та основно може да си решиш как точно смяташ да снимаш пилците, от това което съм чел и тук-таме де са ми казвали, подходите са основно 2. Единия обикаляш с апарата по терена наблюдаваш и издебваш птицата, бая е трудно що се иска майсторско, безшумно придвижване, без резки движения, маскировъчно облекло и капа, замацване на лицето....
Другия от укритие и чакане, често се комбинира с поставянето на храни за птиците на удобното място.
След това обърни внимание на скоростта при снимането - колкот по-бързо по-добре, а и пилците не седят вързани, за туй може да ползваш снимане на серии. За фокусирането и автофокусирането да казват другите, аз карам със стъклария де няма автофокус и си въртя гривните ръчно[smilie3]. За статив-....м-м ако си в укритие и хранене може да се мисли, обаче ако в другите случаи повече пречи/поне при мен е така, хеле ако е и някое по дълъг буркан 500 и нагоре де теглото върви вече към кило/.
Като начало може да пробваш и в обикновените паркове седнал на пейка, там пилците до някъде са свикнали с хората и ако няма голяма навалица и много движение, може да се появят интересни възможности.

Автор: LorDDemoniC   
Дата:   07-08-15 15:03

Почни есента/зимата с хранилка на някое дърво с хубаво клонче до нея , фактически там да ти кацат първо птиците. Пробвай някъде в близост до града да я сложиш или в парк за синигери, зидарки, чинки и други малки пильоци. За снимането на пилци и като цяло диви животни се изисква огромно търпение и много време, ако нямаш едно от двете не се и захващай. Третото и най-важно за мен е обичта към природата и животните. Ако смяташ да снимаш пилета, щото примерно Пумата има прекрасни кадри също те съветвам да не го правиш. Ако имаш финанси и време обиколи укритията в България ще срещнеш други напреднали или адски добри фотографи ...

Дата:   07-08-15 15:20

Това с хранилките работи повече през зимата, а и така птиците се подкрепят през тежките месеци. Аз предпочитам да се разхождам и наблюдавам без да си поставям за цел задължителни кадри. Понякога птицата може да те пусне близо, друг път не, зависи от много неща. Бинокъл също е полезен, но и аз за съжаление често ходя без...

Дата:   07-08-15 16:00

Влад, предполагам, че си ок с английския.Тук има супер туториал относно много аспекти на този тип фотография.

http://www.digitalbirdphotography.com/contents.html

Ще научиш доста неща :)

Автор: nyamago   
Дата:   07-08-15 16:29

Освен дето в симането не съм много добър, но това с търпението хич не ми е амплоа [smilie8] Под носа ми (на 50-100м от прага на къщата ми) почват серия езера, официален резерват за водни (и не само) птици. От години се каня да опитам да ги снимам, но не ме пускат близо. То и обектив нямам като хората - 210 мм не е особено 'близо', но и метода на Антивик с разхождането при мен не работи. Вече два пъти ходя уж 'на лов' и от 200 м ме 'подушват' (сигурно щото не се гримирам с тиня и не нося камуфлажна шапка) и се преместват. Хем да ги виждам и да се дразня, хем да са достатъчно далече та обективът да ги вижда като точки [smilie22]

Решил съм да опитам другия метод - с дебненето от (скришно) място. Каня се да си купя някое леко 'джобно' столче като рибарските, че с часове клекнал, коленичил или прав е все уморитено. А със столче може да разпъна статив и да си чета нещо на таблет / телефон, ако се покаже птица - да опитам да я щракна и пак да зачакам...

Това с хранилките ми е интересно и ще го опитам. Малко на измама ми намирисва, но поне не ги стреляме със сачми, та не е неетично.

И опрделител някакъв ще трябва и аз да си намеря, че последния път в описанията на Фликър (че май и тук) легендарно нарекох едни гъски 'патици' - баси орнитолога съм [smilie8] То си има на ключови места из местността табла, поставени от властите, с картинки на всички птици дето се въдят наоколо, имената им (на английски и латински) и по пет думи къде живеят, какво ядат, отлитат ли или тук зимуват и пр. - но все ги подминавам, ще трябва да се зачета.

Извинявам се, че споделеният ми 'опит' е тотално безполезен - но темата е интересна, аз също ще я следя. Освен Нончо от съфорумниците съм видял PumaBG да снима добре птици, но той май не споделя в такива дискусии? Дано заглавието на темата го привлече - и други печени птичари - и да понаучим нещо [smilie24]
[shtrak]

Автор: антивик   
Дата:   07-08-15 16:50

nyamago написа:

То и обектив нямам като хората - 210 мм не е особено 'близо', но и метода на Антивик с разхождането при мен не работи. Вече два пъти ходя уж 'на лов' и от 200 м ме 'подушват' (сигурно щото не се гримирам с тиня и не нося камуфлажна шапка) и се преместват. Хем да ги виждам и да се дразня, хем да са достатъчно далече та обективът да ги вижда като точки [smilie22]
>
[smile] Е те това им е най-проклетия номер де го правят, а още по-гадно е да се дигнат точно кога си дигнал апарата и уж си натаманил фокуса [smilie3]

Автор: nyamago   
Дата:   07-08-15 17:18

"На гюме" май беше правилния израз, на чист български. Само гюмето ще ги оправи! [smilie5]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »