Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Съвет за Родословно дърво
Автор: тьма   
Дата:   04-07-15 17:08

Отдавна искам да го направя, ако някой има опит в това, би ли ми дал съвети - къде да отида, какво, как и така нататък. Благодаря!

https://photo-forum.net/static/forum/2015-07/vnme9811.JPG

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за Родословно дърво
Автор: sherbit   
Дата:   04-07-15 17:43

Най-отдолу хан Кубрат или Атила.

Автор: crownmaker   
Дата:   04-07-15 17:49

Вл.И.Ленин

Автор: FAQ   
Дата:   04-07-15 18:10

Като начало - обикаляш родата и разпитваш, снимаш документи и т.н.
През 1977 година е въведена системата ЕСГРАОН, в която би следвало да има данни за всички бг граждани към онзи момент. Създават се картони на населението - http://www.grao.bg/esgraon.html

Отиваш в съответната община и искаш картона на дядо си или прадядо си, който е бил жив през 1977. От там ще видиш децата му , жена му и родителите му.
По-назад става по-трудно. Търсиш "Семеен регистър на населението" и искаш копие от страница. Тези регистри са нещо като резултат от анкета по преброяване на населението - описват хората, които живеят на даден адрес и родствените им връзки. Не се пазят в цялост. Водят се от 30-те години на ХХ в.
Може да се ползват и църковните книги, в които се отбелязват раждания, венчавания и смърт.

Автор: Slivenski   
Дата:   04-07-15 18:17

.

Публикацията е редактирана (04-07-15 21:36)

Автор: nyamago   
Дата:   04-07-15 18:55

Някой знае ли български (или българизиран) софтуер за това? За оргаизиране на събраните данни, търсене и визуализация - каквито има доста на английски и други езици?

Дата:   04-07-15 20:10

Нямаго, има някакъв сайт - Гени - но там ти сам попълваш и понякога излиза някой близък, ако попълниш точни дати на раждане и смърт.

sherbit , не позна - най-отдолу Навуходоносор[smilie3]

FAQ, много благодаря, вече успях само по интернет да открия един пра..дядо, роден през 1863 г.[thankyou]

Автор: GOSPODIN   
Дата:   04-07-15 21:33

Аз съм от малкото, които си знаят рода от над 300 години, но се е запазила информацията благодарение на будни пра-пра родители от Елена.

Дата:   04-07-15 21:35

Има ли други прабългари тук?

Дата:   04-07-15 21:42

Всички сме траки, според последните хипотези [thankyou]

Автор: kvakioh   
Дата:   04-07-15 21:57

Първо отидох при баба и дядо, после при баба и дядо пак по другата линия. От тях получих адреси и места, където имат те роднини и така се стигна, че имам роднини по една линия до Левски, по друга до руси от Каспийско море и после чак до Охрид.
С пийване на ракия в Троян и неизвестен брат'чед 2-3 дни с малки прекъсвания и разходки стигнах до Русе, където с братчедка подпийнахме до още 1-2 дни. Така си написах една карта. Най-странното е, че само 1 прапрабаба от извън София ми спира да се нарека кореняк софиянец. От Коньовица сме дошли всичките.

Дата:   04-07-15 22:01

За жалост закъснях с бабите и дядовците [smilie2]

Дата:   04-07-15 22:05

Майка и баща и техните хора, братовчеди, лели, чичовци и други, няма как другояче. Или пък започваме от една основа със самите нас (родителите ни или най-много техните родители).

Дата:   04-07-15 22:09

Да, вече започнах, от толкова години го мисля, явно когато човек достигне до една определена възраст, започва да мисли по друг начин.
https://photo-forum.net/joro/emoticons/original/EmoticonMoses.gif

Дата:   04-07-15 22:11

На свата Петко зълвиния син пада ли ми се роднина?

Дата:   04-07-15 22:14

Все братчеди са ти.

Дата:   04-07-15 22:36

sherbit , не - не се хаби с химикалката, но иначе по една-две чаши може [cool]

Автор: Zyzu   
Дата:   05-07-15 16:28

тьма, ще следя темата с интерес. Аз от години се опитвам да сглобя някакво родословно дърво на рода си, но за жалост се оказа много трудно. Повечето, което знам са разкази на баба, на съседи, на хора, които дори вече не помня, и уви почиват на емоции, неточни спомени или некоректни преразкази. А много държа да познавам историята на рода си. Едната ми баба е от Еленския край. От нея наследих автентична къща на над 300 години и държа да знам за всяко поколение, отраснало там, борило се и оцеляло(къщата е от турско робство), за да може сега дъщеря ми да си играе в същия двор.
Та ако намериш идея, начин, нещо по темата ще съм безкрайно благодарна да го споделиш! Както и на всеки друг, разбира се :)

Дата:   05-07-15 16:35

О, забравих още нещо. За част от рода си научих, когато във въпросната къща открих старата семейна Библия. Там дядовци и прадядовци са записвали рождените дни на децата си, кръщенета и разни други явно важни за тях дати и събития. Също така открих в http://archives.bg/balkanwars/
, загинали във войните роднини. Така че потърси и някакви такива източници на информация. Успех!

Дата:   05-07-15 16:42

Да, вече писах в кметството на родното място на майка ми, обещаха ми помощ, навярно ще се намери нещо в архивите. Но не зная кога ще стане - Русе ми е далеч все пак, а трябва и да е в делничен ден.
Иначе успях да открия данни за пра..дядо ми, който е роден в село Волак, в планината Боздаг - днешна гръцка Македония - и то много случайно - написах в гугъл Волак и в статията имаше имена на по-видни родени там българи, той се оказа един от тях, сега трябва да търся дирекция "Централен военен архив" в Търново - там има документ, в който фигурира името му и някакви сведения.
Като му видях името - нямаш представа какво изпитах, все едно се срещнах със самия него[smile]

Дата:   05-07-15 16:46

Много ми е познато усещането, да. Аз плаках след почти всяко открито име. И все още си поплаквам, когато някоя баба от селото ми разкаже история, свързана с рода ми :) Стискам палци да намериш възможно най-много клони от родословното си дърво!

Дата:   05-07-15 16:53

Благодаря ти, тук рядко се срещат толкова солидарни и мили хора[smile]

А за библията - добро подсказване, дядото е имал над 1000 книги, които е подарил на читалището, но библията все още се пази при един от братовчедите ми, трябва да я видя.

Автор: Orlin   
Дата:   12-07-15 06:55

Още един начин да намерите родственици е генетично изследване.

Компанията 23andme предлага генетично изследване, при което освен далечния произход се откриват и родственици сред останалите, които са се тествали.
Повечето са далечни роднини - 5-ти 6-ти братовчеди, но има и по-близки. Жена ми намери трета братовчедка, с която сега търсим къде точно е родството.

Тестът не е много скъп - 99 долара, но се оскъпява почти двойно от транспорта.

Дата:   12-07-15 16:15

Благодаря, интересен вариант - току-виж си намеря някоя роднина в Африка [cool]

Автор: Orlin   
Дата:   12-07-15 21:14

В Африка надали, но аз намерих доста гърци, руснаци, няколко турци и украинци, както и от останалата част на Европа. Повечето са 6-7 братовчеди, но има и някои с които имам идея как съм свързан.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »