Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Фаст Стоун -> Хистограма -> Брой цветове
Автор: quazimodo   
Дата:   19-06-15 08:21

Здравейте! Веднага може да ме убиете с камъни, но четенето на сериозна фотолитература ми е противопоказно[smilie5]. Много често ползвам тази програмка (Фаст Стоун) за преглеждане и сравняване на снимки от различни камери и обективи. Питането ми е към тези от вас, които също я ползват и имат някаква яснота по въпроса дали този показател (брой цветове) е с практическо приложение. С други думи, когато имаме снимка при едни и същи условия на даден обект, направена с два обектива и показателите са доста различни, като по-добрите са при по-евтиния обектив, правилно ли ще е заключението, че той е с по-доброто цветопредаване? Благодаря предварително и на тези, които ще кажат нещо полезно, и на тези, които ще си направят труда да ме наплюват (все пак днес е петък)[smilie18]!

Отговори на това съобщение
 Re: Фаст Стоун -> Хистограма -> Брой цветове
Автор: didesignbg   
Дата:   19-06-15 22:12

Не, не е правилно.
Можеш да го направиш правилно с dcraw и произволна програмка за анализ на нива.
Имаше готов инструмент за това Rawanalyze, лека му пръст на GaborSch или panopeeper, прекрасно нещо написа.
Руската школа пуснаха нещо подобно базирано на тяхна библиотека за анализ LibRaw - RawDigger но не е безплатно.
Има и конзолен вариант ползващ същата библиотека, който е безплатен RawShack.

Автор: quazimodo   
Дата:   19-06-15 22:52

Благодаря!

Автор: ceco   
Дата:   19-06-15 23:59

В общия случай е много трудно да направиш някакъв смиислен извод за качеството от това, което Фаст Стоун ти дава като брой цветове ... да не кажа почти невъзможно! Този параметър зависи много силно от типа на файла, размерите му, степента на компресия (ако е JPEG), ниво на шумоподтискане и ред други фактори. Един от тези фактори е и динамиката на изображението, но е много трудно да се отдели тази информация от всичко останало!

Единствено донякъде коректно е да се сравняват по този начин битмап - файлове с еднакъв разамер (BMP-файловете са без компресия, а компресията силно обърква алгоритъма за броене на цветовете).

Автор: didesignbg   
Дата:   20-06-15 00:04

Не е хубаво ако апарата ти възпроизвежда цветове които се събират в bmp.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »