Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 AF Finetune D7000
Автор: RAD_ATAN   
Дата:   11-06-15 12:14

Здравейте, нуждая се от помощ за AF Finetune на D7000 с 85 mm 1.8G. Не разполагам със статив. Ако има някой колега от Пловдив, който може да ми помогне съответно срещу заплащане ще съм много благодарен. Приятен ден.

Отговори на това съобщение
 Re: AF Finetune D7000
Автор: Pavlov   
Дата:   11-06-15 12:17

Тялото има вградена възможност за корекция на фокуса, използвай я.
Не ти е нужен статив. Просто пробвай различни стойности на корекция, докато почне да ти се получава точно.

Дата:   11-06-15 12:24

Наясно съм, че има. Няма ли да е по добре с таблица, или да започна да редя батерии !

Автор: pmartinov   
Дата:   11-06-15 12:28

Таблицата е инструмента за калиброване!

Корекция на фокуса без да е установен проблем с кадри от статив е глупост!

Статива е задължителен когато се правят и тестове и корекции.

Остави Павлов да си прави неговите от ръка като е толкова в час...

Публикацията е редактирана (11-06-15 12:35)

Автор: Pavlov   
Дата:   11-06-15 12:38

Ами ако те кефи, пробвай с таблица [smile] .

Минал съм през това. Имах Nikkor 50/1.8D, не фокусираше точно, именно на D7000. Като пробвам обаче с таблица, или по други методи, беше точен. На близки разстояния. При нормално снимане обаче даваше отклонение. Накрая се отказах, 5 минути си правих опити на око, сложих му корекция -3, и оттогава спрях да тествам, и почнах да снимам [smile] .

Автор: alext   
Дата:   11-06-15 12:43

Може и без статив да минеш, апарата на маса между две книги да не мърда, ако имаш дистанционно още по- добре, на стената срещу него лепваш табличката, с 85мм ти трябват към 2,5м разстояние, базата ще ти е снимка от Live view, а останалите с mirror lock. Предполагам знаеш дали е front или back и съответно, ако бяга с много почваш 10 и сваляш или качваш, ако е по- малко с 5 и така докато нацелиш. Най- важното е да е перпендикулярна таблицата с равнината на сензора, така че ползвай дигиталния нивелир [shtrak]

Публикацията е редактирана (11-06-15 12:47)

Дата:   11-06-15 12:57

"alext" благодаря за изчерпателното инфо

Автор: ishootraw   
Дата:   11-06-15 13:02

И аз имам подобен проблем с Д7100 и този обектив. Пробвах тестове с една контрастна детска книжка с големи букви, сложена под наклон от 45 градуса на хубава светлина и бърза скороост (без статив), на отворена бленда. Аз съм на около 3 метра. Фокусирам в центъра на дадена думичка и бекфокусът се виждаше много ясно. Съответно коригирам на +5. И нещата се подобриха.

Според мен обаче проблемът може да се прояви пак, когато обектът е по-далече от разстоянието на теста. След теста ми на близко фокусът е супер, но понякога когато съм над 5-6 метра от обекта пак бяга. Решение: коригирам с ръчен фокус :)
Трябва да се отбележи, че проблеми с фокуса може да се дължат и на други неща. За този обектив трябва да снимаш на по-голяма скорост иначе треперенето на ръцете примерно много влияе, избягвай да прекадрираш след като си фокусирал особено на по-отворена бленда. Фокусирай на централната точка, тя дава по-добри резултати.

Автор: Simbon4o   
Дата:   11-06-15 22:11

Зарежете батерии, текст и т.н. Аф не е направен да цели думички по страница или батерии. За да сте сигурни, че аф зоната(която не е с покритие само където свети точката а и наоколо) фокусира само където искате - дайте и цел, която не може да обърка. Има си фокус чартове... Калибровката отнема не много време, останалото е да се научиш да работиш с камерата. Прекадрирането без 3д тракинг винаги води до неточен фокус. 3Д тракинга не винаги помага, но при добри светлинни условия и ако му знаеш магариите е едно от малкото неща дето правят никон толкова привлекателен поне за мен. Значи - или 3д тракинг или без прекадриране.

Каквото и да става - дано не опирате до сервиза, че отзивите не са добри. Ако имате късмет ще се нуждае от малко файн тюне :)

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »