Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Размер на роу файла на Никон Д3100
Автор: ivailo_radev   
Дата:   30-05-15 00:17

Здравейте, имам следната дилема: Днес направих 2 идентични кадъра с идентични настройки, осветление, просто всичко. Сега поглеждам на компютъра си - единият е с размер 11 мегабайта, другият 24 мегабайта. На какво се дължи това?

Отговори на това съобщение
 Re: Размер на роу файла на Никон Д3100
Автор: iavorianev   
Дата:   30-05-15 08:28

Да не би да е настроен да снима в роу + джипег?

Автор: TheOne   
Дата:   30-05-15 08:34

Естествено, че RAW ще е по голям файла...там няма никаква компресия, а и няма начин да е снимано raw+jpeg...ако беше така Jpega щеше да е мнго по малък [cool]

Публикацията е редактирана (30-05-15 08:35)

Дата:   30-05-15 09:49

Ама проблемът е, че и двете са роу. И двете с еднаква светлина, бленда, скорост, ИСО, всичко. Дори са снимани веднага една след друга, с разлика някакви части от секундата. Ето за това става въпрос:
http://imageshack.com/a/img540/5495/WbJJhb.jpg

Автор: MarinY   
Дата:   30-05-15 10:09

Странно е. 11 МБ за РОУ е твърде малко. Разлики от 4-5 има и те се дължат на цялостния характер на кадъра. Колкото е по-светъл, толкова е по-голям.

Публикацията е редактирана (30-05-15 12:09)

Дата:   30-05-15 10:14

На Д3100 обикновено му е толкова РОУ-а. За 5 години досега не съм имал над 14 МБ роу Файл.

Автор: mustush87   
Дата:   30-05-15 10:32

И моите са между 11-15 мб

Автор: lamerko   
Дата:   30-05-15 14:15

Както вече споменах във Фейса - за да са толкова малки файловете (моите JPEG-и са толкова големи, когато има разни дървета и то на базово ISO. Според мен има вариант единя файл да е компресиран, а другия да не е... нямам друго обяснение :)

Автор: bombata151   
Дата:   30-05-15 14:37

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: ratsev   
Дата:   30-05-15 16:32

Вариация винаги има според зададената стойност на исо, и какво има в сцената, която снимаш. Горе ми направи впечатление, че кадрирането е различно при двете снимки, имаш автоматичен баланс на бялото и пуснат ADL, което са си 2 променливи, но не знам до колко това може да даде отражение на размера. Трябва някой запознат никонец да се изкаже :)

Автор: batsali   
Дата:   30-05-15 16:59

TheOne, компресирани са. Големината зависи не от осветеността, а от съдържанието на детайли. Снимка на трева ще е по-голяма от снимка на небе.

Автор: lamerko   
Дата:   30-05-15 20:11

Въможно е да има зададена логика да не компресира, ако има не може да се справи навреме със задачите - така единия каър би ти бил компресиран, а другия не...

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »