Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 монитор и градиенти
Автор: J0R0   
Дата:   26-04-15 23:24

Днес погледнах една своя снимка на друг монитор и се хванах за главата.
Изглеждаше ужасно.
Градиентите - съсипани, цветът насечен като при зверска компресия на джипега.
Много много лоша картинка.
Започнах да отварям и другите си снимки - същата работа.
Повечето изглеждаха ужасно.
Замислих се, дали мониторът ми на който обработвам снимките е калпав и недовиждам нещата които се случват със снимката.
Мониторът ми е Dell u2311hb
Сега гледам много внимателно нещата на него.
И като цяло градиентите и полутоновете си ги има.
Виждам ги.
На места, предимно в снимките от телефона, има много леко насичане на цвета, но това е почти незабележимо.
И се чудя къде е дефекта?
Моя ли монитор ми дава грешна представа или другият монитор не може да възпроизведе коректно полутоновете, преливките и градиентите.
Вероятно има връзка и с видеокартата.

Струва ми се че щом на едно място виждам градиента, по-логичното и той да съществува и ако някъде го виждам насечен, то проблемът да е в съответния монитор/видеокарта.

Гледах и чужди снимки за сравнение - същата работа. При мен ги виждам много по-коректно и по-добри.

Например тая снимка с телефона - сега виждам едва забележими артефакти около най-светло синьото и долу на крака.

https://photo-forum.net/static/site_pics/158/1429984810_lumia34.jpg

или това...

https://photo-forum.net/static/site_pics/120/1427118361_IMG_4404a22ph.jpg

Направо бях на косъм да си изтрия всички снимки от профила, а сега ги виждам що-годе нормално...

Отговори на това съобщение
 Re: монитор и градиенти
Автор: h_bio   
Дата:   26-04-15 23:28

Дали причината е във файла или монитора.... може да ти отговори само принтера.

Автор: didesignbg   
Дата:   26-04-15 23:47

Колкото повече калибрираш (правилната думичка е профилираш, ама нейсе) един монитор софтуерно през профила толкова повече си заминават градиентите. За тест махни профила на монитора които ти е правил проблем и виж как са снимките. Напоследък мониторите са и 6 битови което хич не помага при калибрацията.

Автор: deathzone   
Дата:   27-04-15 00:05

Да на синьото има леки, аз мисля, че мониторът е почнал да си заминава. Направи едни принт и то веднага ще се види.

Автор: Pif   
Дата:   27-04-15 10:34

6 битова матрица. Това е масовото положение. Не знам дали има някъде 8 битови. Би-трябвало да има.

Автор: krist   
Дата:   27-04-15 12:06

И аз съм имал подобен проблем, и стигнах до извода, че е от монитора. Това, което може да опиташ, е с пипетката в шопа да гледаш там, където ти се назъбват градиентите, ако стойностите прескачат плавно като числа, но виждаш рязка граница - мониторът е. Аз и сега на служебния монитор, като погледна някоя фино-тонирана черно-бяла снимка, се хващам за главата - излизат едни нюанси, които у дома на моя дел 2312 (следващият, след твоя модел) липсват. Обаче пък на служебния (пак някакъв дел, но по-нисък клас), много повече ми харесват черно-белите неутрални кадри - стоят по-неутрално и с малко по-отпушени сенки, което на мен ми допада.

Автор: Lycan   
Дата:   27-04-15 13:42

Калпавите монитори показват еднакво лошо всичко и хората им свикват някак. Лошото е че коментират ефекти/дефекти които "само" те виждат :)

Автор: ecobo   
Дата:   27-04-15 15:08

Калпавия монитор се познава много лесно точно по съсипването на градиентите. Хубав монитор, но с кофти калибрация също може да прави бандинг на градиентите. Най-често бандинга се забелязва първо в областта между синьото и зеленото.
Отваряте тази картинка в програма, която отчита цветния профил (Фотошоп примерно) и гледате градиента. Ако има някъде бандинг, телевизора ви не струва и трябва незабавно да спрете да пишете критики под снимките на хората [smilie6]

Автор: asahi   
Дата:   27-04-15 15:46

На тестовата картинка в софта за калибриране има участъци, които дават представа за състоянието на градиентите.
Жоро, да те налазя в сряда?

Автор: terminator   
Дата:   27-04-15 20:24

Пу, пу, на моите четири Dell-a (2709W) в картинката от линка на ecobo всичко се вижда и е с плавни преходи. Ама може би защото са калибрирани и са с 8 битова матрица [smilie5]

Автор: митко   
Дата:   28-04-15 23:23

А на моя лаптоп леново най-ниската L серия всичко се вижда и е с плавни преходи. Но аз съм свикнал да си мърдам главата нагоре-надолу (това го разбират тези с евтини монитори)

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Нови предложения
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг: