Автор: bpavlov
Дата: 23-04-15 23:45
Винаги съм се удивлявал, как в такива теми, хора, които нямат почти никакъв практически опит, дават вещи съвети.
Ето как седят реално нещата:
1. Преглъщаме факта, че ресторанта може да е светъл, основната част ще е в клуба, там е тъмница, а таванът не е бял.
2. Във въпросния бар, за да станат снимките различни от тази , ти трябва ИЗО минимум 3200 за бленда 2.8, при наличието на светкавица от класа на 580ЕХ за скорост поне 1/100
3. Китовия обектив можеш да го вземеш в ресторанта и да се опиташ да направиш някоя снимка там, казвам опиташ, защото скоростите ти пак ще са ниски за нормална експонация. Така че, в бара само с 50-ката
4. Ако не можеш да снимаш в режим А или М и гъвкаво да съобразиш в конкретната ситуация какво ИЗО и каква скорост да нагласиш, по добре въобще не тръгвай с някакви нагласи, защото ще останеш разочаровано-фрустрирана
5. Без външна мощна светкавица няма да стане, трябва да си подсигуриш, иначе въобще не поемай ангажимента, с вградената няма да стане нищо
6. Ако предположим, че имаш светкавица, най-правилният и лесен подход ти е следния: нагласяш тялото в режим М на най-високото приемливо ИЗО (напр. 3200), блендата ти е 1.8 или 2 максимум, никакво затваряне, светкавицата на ТТЛ, насочена нагоре, без никакви дифузери и скорост 1/125. Правиш пробни снимки, ако са тъмни, намаляваш постепенно скоростта
7. За снимането на тъмно, освен знания, трябва и техника. Липсата на подходяща техника не може да бъде компенсирана с никакви съвети и хитрини. В конкретната ситуация ти трябва или твърда 35-ца или варио на 2.8. Та, ако нямаш как да се сдобиеш с един от двата, единствения ти шанс да генерираш някакви снимки, макар и изкропени, е с 50-ката
|
|