Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 TTL и iTTL въпрос
Автор: Rusinov   
Дата:   19-04-15 14:04

Колеги,
Извинявам се за глупавия въпрос, но знам, че тук най-бързо ще получа отговор и ще е най-разбираем.
Никога не съм снимал със светкавица, но понеже ми се налага в момента, взех един Metz 52 AF-1 и го ползвам на Nikon D600.
Сега, светкавицата поддържа TTL. Принципно съм изключително доволен от нея, но нещо не ми става ясно.
TTL е режим, в който фотоапарата си мери през обектива и регулира мощността на светкавицата според меренето. ОК, но какво ще рече iTTL. Пише, че светкавицата поддържа и iTTL за Никон, но не съм много убеден. iTTL не е ли режим, при който фотоапарата освен, че мери през обектива, прави няколко светвания със светкавицата за да настрой точно необходимата светлина и накрая заснема вече добре експонирания кадър?
И не трябва ли ако го поддържа този режим автоматично да излезе в менюто на светкавицата?

Благодаря предварително за помощта.
[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: TTL и iTTL въпрос
Автор: GenaDP   
Дата:   19-04-15 14:17

TTL е за лентови тела, iTTL - за цифрови. За останалото - RTFM.

Автор: Lighter   
Дата:   20-04-15 10:59

http://www.scantips.com/lights/ttl.html

Дата:   23-04-15 10:21

А някой от личен опит точно с този модел на Metz може ли да ми обясни какво ще рече автоматичен режим на запълваща светкавица? И защо не мога по никакъв начин да избера от менюто TTL BL mode. Без проблем работя с TTL, Manual, Servo, Master и Slavе, но не ми позволява да избера TTL BL. [smilie11]

Дата:   23-04-15 14:22

RTFM?

Дата:   23-04-15 14:59

Ми нищо не пише, освен че TTLbl е функция, която работи с обективи, които мерят разстоянието до обекта.
Само че при мен режима не тръгва, вкл. и на 70-200 2.8 .... затова се чудя някой с личен опит да не би да знае още нещо, което не го пише в ръководството? [smilie11]

Автор: jivkojj   
Дата:   23-04-15 15:10

Да не си на спотово мерене?

БЛ е балансирана светкавица - апарата опитва да излязат максимално равномерно да са осветени и фона и обекта, който е отпред. Това става като вдига ИСО-то, а светкавицата светва по-слабо.

Дата:   23-04-15 15:32

да ти кажа честно, може и да съм на спотово мерене :D :D :D

Автор: chrisnoch   
Дата:   23-04-15 16:02

RTFM (Read The Fucking Manual) в случая няма да помогне!

Нямам опит точно с Nikon D600, но да дам и аз моите пет ст'инки по темата. [smilie3]

По принцип никонският режим TTL BL включва в измерането и наличната светлина, а не само тази от светкавицата. Предполагам, че работи само в режими "slow synchro" или "rear/front curtain sync", избрани от тялото. Някъде съм чел, че когато светкавицата е обърната вертикално на 90 градуса (към тавана), TTL BL се изключва автоматично.

Пробвай да прочетеш повече ТУК , ТУК и ТУК , например.

Автор: chrisnoch   
Дата:   23-04-15 16:04

Мда, спотовото мерене може би е несъвместимо с TTL BL. [smilie11]

Дата:   23-04-15 17:03

[smilie24] [beer]

Дата:   23-04-15 17:55

RTFM помага, но това не важи за чукчите (щото те са писатели, не читатели):

https://photo-forum.net/static/forum/2015-04/vmlr6427.JPG

Дата:   23-04-15 17:59

Прав си, признавам. Грешката е моя! Благодаря за помощта, все пак. Важното е, че открих отговора, който търсех. [beer]

Дата:   24-04-15 09:32

Да, махнах спот меренето и успях да активирам режима. Всъщност разликата между снимка в TTL и TTLbl режим е .... ми не видях [smilie5] [beer]

Автор: jivkojj   
Дата:   24-04-15 10:29

Д7000, поне с първия фирм, с който го доставяха имаше проблем, че апарата със светкавица постоянно беше в "БЛ-режим" - не беше необичайно надвечер снимка със светкавица да е на ИСО 3200. Доста народ изпищя по форумите. Виж дали и при тебе дали не е необичайно високо исото [smilie11]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »