Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Помощ относно фотоапарат
Автор: MiraX87   
Дата:   04-04-15 14:25

Здравейте!

Аз съм един от начинаещ, любител-фотограф. Бих искала да си купа по-качествен фотоапарат от моята сапунерка на "Praktica", но знам, че качеството означава и по-скъп фотоапарат. Желанието ми е най-вече насочено към правенето на астрофотографии.
Открих ето този фотоапарат Fujifilm Finepix S5800. Притесненията ми са, че е твърде евтин за един фотоапарат от този клас. Бих била благодарна, ако по-опитните от мен фотографи да изразят своето мнение и да ми дадат съвет относно нов фотоапарат и относно евентуалното тестване на този.

http://olx.bg/fujifilm-finepix-s5800-i73413418

Отговори на това съобщение
 Re: Помощ относно фотоапарат
Автор: alext   
Дата:   04-04-15 14:31

Здравей,
кажи първо какъв ти е бюджета и какво разбираш под астрофотография. Искаш да снимаш нещо, което си гледаш през телескоп или просто звездите ей така примерно
https://photo-forum.net/static/site_pics//panorama/1409515685__DSC1900small.jpg

?

Автор: TheOne   
Дата:   04-04-15 14:40

Какъвто и да е бил този сапунер...минало му е времето отдавна...не го купувай........ ![beer]

Дата:   05-04-15 21:11

alext : Под астрофотография разбирам снимане на нещо, което гледам през телескоп.
Бюджет 100-150 лв., ако има сапенурка, която да ми върши работа пак ще съм доволна било то и втора употреба. Знам, че основното за качеството на снимките тук е телескопа, но колкото по-добър е и фотоапарата, толкова по-качествени ще са и снимките.

Публикацията е редактирана (05-04-15 21:35)

Автор: h_bio   
Дата:   05-04-15 21:14

Трябва ти телескоп

Дата:   05-04-15 21:14

TheOne : Добре. Ще послушам съвета ти и няма да го купувам. Аз така и така доста се чудех за него.
Бюджета за фотоапарата е към 100-150 лв. Ако има някакви подходящи сапунерки и такава бих взела.

Публикацията е редактирана (05-04-15 21:32)

Дата:   05-04-15 21:30

h_bio ,вече имам.

Публикацията е редактирана (05-04-15 21:31)

Автор: ioana-foto   
Дата:   05-04-15 21:34

Тия за 100-150 лв фотоапарата няма да се различава много по картина от твоя сапунер. За астрофотография ти трябва апарат със възможност за дълга експозиция и стабилен статив . Също така камера с голям сензор която не шуми кой знае колко при дълги експозиции.
Та общо взето за сега отложи покупката , чети литература по въпроса и събирай парички .

Дата:   05-04-15 21:37

За този бюджет Canon 300d. От там нататък вече не знам какъв адаптер ти трябва за връзване с телескопа.

Дата:   05-04-15 21:37

ioana-foto , аз и не бързам за момента, но може ли все пак да препоръчате някакъв като марка и модел?

Дата:   05-04-15 21:43

h_bio , благодаря! За адаптера, ще проверя.

Дата:   05-04-15 21:52

Че за какво и е телескоп , да не би да снима пръстените на сатурн ? по скоро и трябва широк обектив за да хване колкото се може повече от небето.
Широк обектив , голяма матрица и малък шум са несъвместими с нисък бюджет .

Дата:   05-04-15 21:56

Данииле, ти четеш ли?

Автор: MiraX87
Дата: 05-04-15 21:11

Под астрофотография разбирам снимане на нещо, което гледам през телескоп.

Дата:   05-04-15 22:10

Е значи ще трябва да си промени разбирането си за астрофотография , за да снимаш това което виждаш с телескоп си иска голям бюджет и много знания .
И какво може да очаква да снима ,съзвездия ли , или галактики , за тия неща ти трябва " Хъбъл ". Най много кратерите на луната и до там.
Най добре да си снима звездите с нещо на преден фон , много ми харесват подобни снимки но нямам време и желание да се пробвам, само им се кефя.

Автор: lamerko   
Дата:   05-04-15 22:19

Относително. На първо място трябва да се избере телескоп - там задължително консултация с някой астроном. Тръбите не са чак толкова скъпи, но трябва да бъде ясен избора, понеже от него ще зависи и избора на статива, който може да се окаже по-скъп от самата тръба. От там нататък ти трябва някакво тяло, което да не генерира твърде много шум при по-продължителни експонации. Общо взето за около 2000 лв. може да се вземе чудесна комбинация (цени на ново), а вче според предпочитанията - нагоре или надолу...

Дата:   05-04-15 22:32

ioana-foto: Хъбъл е най-мощния телескоп, но и с любителски, наземни може да се видят мъглявини, звездни купове, галактики и други планети. Те всички имат различни увеличения, фокусно разстояние и светлосила. Дори и само с бинокъл 10х50 може да се видят много звездни купове, мъглявината Орион и галактиката Андромеда. Прочела съм доста за тях и знам, какво мога да видя и да снимам.
Това е моя избор за телескоп: http://www.astronom-bg.com/teleskopi/sky-watcher/dobsan/skyliner-200p-8-detail

Публикацията е редактирана (05-04-15 22:35)

Автор: lamerko   
Дата:   05-04-15 22:40

MiraX87: проблема е, че слоновете върху Великата А'Туин шават, и по тази причина е нужно да си вземеш моторизирана екваториална монтировка с компютър. Бюджета ти от 100 лв. е далеч само от въпросната монтировка, но все пак цените не са като за милионери :)

Дата:   05-04-15 22:58

MiraX87 , успех ти желая , знам само че си се захванала с трудно и скъпо начинание , aко постигнеш нещо с малък бюджет пиши тук да го пробваме.

Автор: Sassho   
Дата:   05-04-15 23:09

Ехааа....потекоха ми лигите от яките Meade / TAL телескопи , а гледам и цените са съвсем прилични , не като преди 10-на години [smilie7]

Мира тоя Добсън на който си се спряла едва ли ще стане за нещо повече от снимане на Луната понеже няма задвижващ/следящ механизъм. Това е телескоп само за визуални наблюдения. Общо взето ако не си в паралелка по астрофизика , заниманието ти с астрофотография е до ден до пладне а ще набуташ камара пари за нищо. Много готино хоби е астрономията стига да си някъде на село или в планината и да имаш свободно време.

Автор: ogogogo   
Дата:   06-04-15 07:25

Без специална монтировка няма да се получат нещата , а тя е доста скъпа. Луната е най-бързодвижещото небесно тяло и дори тя ще е трудна за заснемане. Ползва се Т маунт приставка за да ползваш телескопа за обектив. Но е по добре да се ползва ССД камера. Има купища инфо в астро форумите и е хубаво да прочетеш за да не се набуташ с пари и да се разочароваш от това иначе много хубаво хоби.
Успех.

Автор: rx   
Дата:   06-04-15 10:28

За съжаление хората са прави - начинанието, което замисляш е с бюджет около 10 пъти по-голям от написаното. Казвам го като човек, който са го сърбяли ръцете за такова нещо, защото харесвам астрономията и имам телескоп, и бях решил да пробвам да съчетая нещата. Накупих си пръстени, преходници, лазерен прицел или там както се казва. Резултата е плачевен - без моторизирана монтировка дори с не много големи увеличения не можеш да постигнеш абсолютно нищо. И съответно тази моя краста приключи когато разбрах, че най-евтината следяща монтировка отива към хилядарка, т.е. 3 пъти по-скъпа от самия телескоп :) Имаше и по-евтини варианти, но техните механики се оказаха доста непрецизни и дългите експозиции се омазваха.

Както и да го въртиш и сучеш, нещата долу горе седят така
- фото - поне 500лв
- филтри и преходник - 100
- задоволителна тръба - 500
- моторизирана монтировка и статив - 1000

Тей като въпроса ти е повече астро отколкото фотографски, бих те посъветвал да се запознаеш с хора от астро форума, евентуално срещу каса бира да идеш с някой, който има моторизиран телескоп, да погледаш, да поснимаш и да си начешеш крастата. [smile]

Дата:   06-04-15 11:35

В такъв случай ще си се задоволя само с наблюдението през телескопа, но в никакъв случай няма да се откажа от това хоби.
Аз нямам надежда, че ще виждам нещата, като в снимките на Хъбъл. Доста време ги гледах само през един бинокъл Олимпус, но сега искам да видя повече, а ако може и да снимам би било супер. Щом за този бюджет не може, ще отложа снимането. Монтировката след време ще се подобрява. Не живея с мисълта, че ще виждам идеално с фабричната му монтировка. И аз искам той да има автоматична проследяваща система Goto, но в момента с нея разполагат доста по-слабите телескопи.

Публикацията е редактирана (06-04-15 11:42)

Автор: penco   
Дата:   06-04-15 14:25

Със сапунерка през телескоп си стават снимки, дори с фокуса се справят безпроблемно. На лично ти пускам линк към снимки правени преди много години със сапунерка, и преходника беше навит на масур картон. Имам и такова фуджи- S5700, правил съм снимки през бинокъл, но без преходник. И става. Единствената снимка, която оставих тук е снимана с него на 10 оптично и 40 цифрово, виж и реши дали става. От ръка е снимана.

Дата:   07-04-15 11:42

Да има такъв вариант. Ето един пример за прилична снимка, направена с добър компактен фотоапарат през телескоп без да се позлва дори и преходник. Аз имам подобни опити, но за снимане през микроскоп. Също успешни, предвид целите.

Автор: Panzer_I   
Дата:   07-04-15 13:08

http://www.astronom-bg.com/teleskopi/sky-watcher/dobsan/heritage-90-virtuoso-detail
Това нещо няма ли да свърши работа. Гледам в олх един колега го продава на половин цена.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »